ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πώς οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ βοήθησαν στον εντοπισμό των τρομοκρατών

Πώς οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ βοήθησαν στον εντοπισμό των τρομοκρατών
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Αθήνα και Τελ Αβιβ εκτιμούν ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας, την οποία απέτρεψαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν αλλά και η Μοσάντ ανακοίνωσαν ότι η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα, είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταθούν ενωμένοι στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών για τις κοινωνίες και τους πολίτες μας, καθώς και εναντίον των απειλών του Ιράν για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», επεσήμανε αργότερα και πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Νόαμ Κατζ.

Αθήνα και Τελ Αβιβ εκτιμούν ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας που οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, οικονομικό αλλά όπως φάνηκε και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, έπαιξε ρόλο στην σύλληψη των 2 Πακιστανών κατηγορουμένων.

Αύριο, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση στη Λευκωσία με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Μπορεί λοιπόν με αφορμή την εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου με καθοδήγηση από το εξωτερικό, που σχεδίαζε πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους στην ελληνική επικράτεια, να επικαιροποίησε τις άριστες διμερείς σχέσεις οι οποίες τα τελευταία 15 χρόνια μόνο θετικό πρόσημο έχουν, στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει όμως ένας γενικός προβληματισμός για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο εσωτερικό του.

Διότι κάθε αποσταθεροποίηση του Ισραήλ μπορεί να αποδυναμώσει ή να υπονομεύει το βάθος και την αξιοπιστία της παρουσίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην θέση του πρωθυπουργού. Διότι ο Νενατιάχου έχει φροντίσει να κρατήσει απέναντι την Τουρκία με όρους πολιτικού ρεαλισμου κυρίως απέναντι στην προσπάθεια που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται να ζορίζεται, πολύ περισσότερο που οι Αμερικανοί δεν συμμερίζονται σε αυτή τη χρονική στιγμή τις θέσεις του Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν θα προσκαλέσει τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης συμμαχίας δεξιάς, ακροδεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων στον Λευκό Οίκο, απάντησε «όχι άμεσα».

Ο Μπάιντεν επέκρινε την πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ που προωθούσε ο κ. Νετανιάχου προτού τελικά αναγκαστεί να την αναστείλει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού προκάλεσε έκρηξη μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα.

«Όπως πολλοί σθεναροί υποστηρικτές του Ισραήλ, είμαι πολύ ανήσυχος. Και με ενδιαφέρει να διορθωθεί αυτό. Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», είπε εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υγεία της ισραηλινής δημοκρατίας.

Για την Αθήνα το τριμερές σχήμα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και η βοήθεια της Μοσάντ προς την ΕΥΠ βοήθησε πολύ την ελληνική αστυνομία και τους Ελληνες πολίτες βοήθησε όμως και στη φήμη του Νετανιάχου στο εξωτερικό.