ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ

Ηταν λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Chevron δήλωνε ότι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση της Κύπρου για το νέο αναπτυξιακό σχέδιό τους που θα προβλέπει την εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη της Κυπριακής ΑΟΖ προς τον τερματικό σταθμό υγροποίησης στο Ικτου της Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Το σχέδιο των Αμερικανών είναι να πωληθεί στη συνέχεια το αέριο στην εγχώρια αγορά ή να υγροποιηθεί και να αποσταλεί στην Ευρώπη, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες. Η πόλεμος στη Μέση Ανατολή τίναξε όμως στον αέρα την ομαλότητα των διαβουλεύσεων. Η μήπως όχι;

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της νότιας ακτής του και ότι θα αναζητούσε εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες του. Η Chevron, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα είχε μάλιστα λάβει οδηγίες να κλείσει το κοίτασμα, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή φυσικού αερίου για τις γεννήτριες και τη βιομηχανία του Ισραήλ.

Μέρος του φυσικού αερίου της Ταμάρ εξάγεται επίσης στη γειτονική Ιορδανία και την Αίγυπτο. Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης δήλωναν οτι οι διαπραγματεύσεις με τη Chevron καθυστερούσαν λόγω τεχνικών

διαφορών αλλά και ασφαλώς λόγω της αναστάτωσης που προκαλούσε γεωπολιτικά ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Ομως, μόλις χθες ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας Τζεφρι Παιατ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν κανονικά στην περιοχή.

Μιλώντας στο Thessaloniki Summit δήλωσε ξεκάθαρα ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι προτεραιότητα για τους σχεδιασμούς των Αμερικανών κυρίως, διότι επιδίωξή τους είναι να ενισχύσουν την Ευρώπη εναντι της Ρωσίας και των σχεδιασμών του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος όπως είπε θέλει να εκμεταλλευτεί για τους πολεμικούς του σκοπούς τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας.

Ο Παιατ , ο οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης στην Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ευρύτερα στην περιοχή, είπε ότι “η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη” όχι μόνο λόγω της Ρεβυθούσας ή της Αλεξανδρούπολης ή του αγωγού IGB αλλά και λόγω της λεγόμενης συμμαχίας “3+1”. Της συμφωνίας δηλαδή που υπεγράφη για τον αγωγό East med μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ. “Η ενεργειακή ασφάλεια και η μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων πάνε χέρι με χέρι” είπε με νόημα ο αμερικανός διπλωμάτης και εξέφρασε την υποστήριξη του σε
αυτό το έργο.

Οσο για τους σχεδιασμούς του αμερικανού κολοσσού Chevron έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα: “Η ανθρωπιστική διαχείριση του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αλλά οι αγορές στην ενέργεια δεν έχουν επηρεαστεί, είναι σταθερές διότι δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης αλλά πεδίο ευημερίας και ευκαιριών”. Ετσι η Chevron θα ξαναξεκινήσει τις εργασίες της στο ισραηλινό θαλάσσιο οικόπεδο Ταμάρ και η Λευκωσία θα συμφωνήσει για συνέχιση των εργασιών της αμερικανικής εταιρείας να μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Χώρα στην οποία οι Αμερικανοί ποντάρουν πολύ σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή.