ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Μάιο

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Μάιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε γράψει πρώτο το newsbomb.gr. 

Σε πορεία εξομάλυνσης βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώ συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες ένας χρόνος από τότε που έγινε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία που έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε γράψει πρώτο το newsbomb.gr ότι θα επισκεφτεί τον Μάιο την Τουρκία και θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει στην τελευταία τους συνάντηση στην Αθήνα.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά στα εξοπλιστικά ερώτημα παραμένει βέβαια τι ακριβώς θα λέει ο όρος προκειμένου να παραλάβει η Τουρκία τα F-16. H πληροφορία της Καθημερινής ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε επιστολή προς τις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσία και αναφέρεται ότι τα F-16 που θα παραλάβει η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για σκοπούς της συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι καλοδεχούμενη. Όμως γιατί όμως η επιστολή χαρακτηρίζεται εμπιστευτική και δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα ούτε και στην ελληνική κυβέρνηση; Η αναφορά σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι αναφέρεται ότι πτήσεις πάνω από νησιά –υπερπτήσεις δεν είναι συμβατές με αυτόν τον όρο, θα είναι δεσμευτική ως ρήτρα στην αμερικανοτουρκική συμφωνία; Σε συγκεκριμένη ερώτηση που έθεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου στο real.fm για τη μυστική επιστολή και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν θα λέει ότι θα σταματήσει η διαδικασία πώλησης αν ξανακινήσουν οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών, ο υπουργός εθνικής άμυνας απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να φροντίσουν ώστε οι προμήθειες πολεμικού υλικού να μην στρέφονται εναντίον συμμαχικών κρατών. “Δεν είναι κατανοητό, όπλα που παράγονται εντός συμμαχίας να χρησιμοποιούνται εναντίον συμμάχου, είναι εκτός λογικής».

Σε αυτό το κλίμα καθόλου τυχαία δεν είναι το παράθυρο που άνοιξε η Βικτορία Νούλαντ που είπε ότι « οι ΗΠΑ θα χαρούν να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35, να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία έχει μια ισχυρή αεράμυνα» εάν επιλυθεί το ζήτημα των S-400.