ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eυρωεκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν οι ναυτικοί που μένουν στο εξωτερικό

Eυρωεκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν οι ναυτικοί που μένουν στο εξωτερικό
Οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε πόλη κράτους μέλους της ΕΕ

Eυρωεκλογές 2019: H ψηφοφορία των Ελλήνων εκλογέων, που διαμένουν ή θα βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών σε κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου 2019, ημέρα Σάββατο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στους χώρους των οικείων ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, ή και σε χώρους άλλων ελληνικών αρχών και υπηρεσιών της αλλοδαπής κλπ, σύμφωνα με τα όσα ειδικότερα ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 3 του ν.1427/1984.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 2 του ανωτέρω νόμου, κάθε Έλληνας ναυτικός που θα βρεθεί την ημέρα διεξαγωγής των προσεχών εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στις 25.5.2019, σε κάποιο από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ψηφίσει στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας της οικείας ελληνικής πρεσβευτικής ή προξενικής αρχής, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του νόμου αυτού, δηλαδή:

α) Να είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο δήμου ελληνικού κράτους
β) Να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012, Α΄57) και
γ) Να μην έχει στερηθεί αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ανωτέρω διατάγματος.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που κάποιος ψηφίσει, έχοντας ήδη στερηθεί του εν λόγω δικαιώματος, υπόκειται στις κυρώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 119 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012), όπως ειδικότερα ορίζεται στο τελευταίο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 2 του ν.1427/1984.

Σημειώνεται ακόμη ότι, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για διπλοψηφία, η οποία απαγορεύεται ρητά και επισύρει σοβαρές ποινικές και άλλες κυρώσεις, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 2 του ανωτέρω νόμου.

Για την ψηφοφορία των ναυτικών δεν ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τους λοιπούς Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, δηλαδή η εγγραφή τους, εντός τακτής προθεσμίας σε ειδικό εκλογικό κατάλογο, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης – δήλωσης.

Διευκρινίζεται ότι οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε πόλη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα βρίσκονται στις 25.5.2019 και στην οποία θα έχει συσταθεί εκλογικό τμήμα για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Για περαιτέρω εξυπηρέτησή του, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με την πλησιέστερη Ελληνική πρεσβευτική ή προξενική αρχή προκειμένου να ενημερωθεί για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και την ακριβή διεύθυνση του καταστήματος στο οποίο αυτό θα στεγάζεται.

Για την έγκαιρη ενημέρωση των εκλογέων – ναυτικών, παρακαλούμε να μεριμνήσετε, κάνοντας χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, ώστε οι ανωτέρω πληροφορίες και οδηγίες μας να γνωστοποιηθούν τόσο στα πλοία, στα πληρώματα των οποίων περιλαμβάνονται και Έλληνες ναυτικοί, όσο και στους ναυτιλιακούς μαζικούς φορείς εργαζομένων και εργοδοτών.

Η αναγνώριση των ναυτικών ενώπιον των εφορευτικών επιτροπών, θα γίνεται:

α) με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας
αρχής ή το ελληνικό τους διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό τους βιβλιάριο υγείας και
β) το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον ΣΚΑΪ: Απίστευτο «ξέσπασμα» Οικονόμου - Δείτε τι έκανε ο παρουσιαστής

ΗΠΑ προς Ελλάδα: Δώστε μας τη λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις – Θα δώσουμε όπλα στην Κύπρο

Σχετικές ειδήσεις