ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Το πρόβλημα του Τσίπρα στο εκλογικό κέντρο

Εκλογές 2019: Το πρόβλημα του Τσίπρα στο εκλογικό κέντρο

Εκλογές 2019Με προβλήματα διεξάγεται η διαδικασία των εκλογών σε πολλά εκλογικά κέντρα, καθώς για μία ακόμη φορά, δεν εμφανίστηκαν πολλά μέλη της εφορευτικής επιτροπής χωρίς να ειδοποιήσουν, αλλά και χωρίς να προσκομίσουν κάποιο δικαιολογητικό που να υποδηλώνει αντικειμενικό κώλυμα.

Δεκάδες εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα έχουν μείνει έτσι χωρίς εφορευτική επιτροπή, ενώ ανάμεσα σε αυτά φέρεται να είναι και αυτό που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κυψέλη.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5 τμήματα στην Πάτρα χωρίς κανένα μέλος εφορευτικής, 15 στην Κηφισιά, 2 στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολλά περισσότερα υπάρχει μόνο ένα μέλος.

Στη Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους και των 5 εκλογικών περιφερειών (Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Ευρυτανία και Βοιωτία) δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ωστόσο από τους πολίτες εκφράζονται διάφορες απορίες επί της εκλογικής διαδικασίας.

Μικρά προβλήματα παρατηρούνται, κυρίως στην Εύβοια, σχετικά με την προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να δημιουργείται κάποιο σημαντικό ή σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας.

Πάνω από το 50% των μελών των εφορευτικών επιτροπών δεν βρέθηκαν σήμερα στις θέσεις τους, στην Αχαΐα, σύμφωνα με το dete.gr. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ , στα πιο πολλά εκλογικά τμήματα να υπάρχει ένα μέλος, πολλές φορές το αναπληρωματικό ή και κανένα. Οι εκλογές όμως ήταν τριπλές και μάλιστα με 4 κάλπες με αποτέλεσμα να επικρατεί πανδαιμόνιο. Κυρίως στις ευρωεκλογές. Μια και απουσίαζαν μέλη εφορευτικών επιτροπών οι εκλογείς μάζευαν ένα - ένα μόνοι τους τα 40 ευρωψηφοδέλτια. Και αν ο ψηφοφόρος ήταν ηλικιωμένος, μπορεί να ήθελε και 10 λεπτά μόνο για να τα μαζέψει. Κάποιοι αγανακτούσαν και έπαιρναν μόνο το ψηφοδέλτιο που θα έριχναν στην κάλπη. Σε κάποια τμήματα πάντως επιστρατεύτηκαν πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν για να συγκροτήσουν την εφορευτική επιτροπή.

Μικροπροβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σε ένα εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η ψηφοφορία ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση, επειδή άργησε να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Επίσης, σε άλλο εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας έλειπε μία κάλπη και ο δήμος αναμένεται να τοποθετήσει νέα, ενώ σε πολλά τμήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Στη Δυτική Μακεδονία

Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στα 1.525 εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς ήταν κανονικά στις θέσεις τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας δεν έχουν προσέλθει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε μάλιστα για «ένα γνωστό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οφείλεται στο γεγονός ότι «τα μέλη δεν λαμβάνουν καμία εκλογική αποζημίωση».

Στην ΠΕ Κοζάνης σε ορισμένες περιπτώσεις που οι αίθουσες όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν μικρές, χρειάστηκε να γίνουν κατατμήσεις και οι δυο κάλπες να μεταφερθούν σε διπλανούς χώρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας. Όπως ανέφερε η εφέτης, Έφη Μπράμη, υπεύθυνη για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τη διαδικασία της ΠΕ Κοζάνης μετά τις αναφορές των δικαστικών αντιπροσώπων, «χρειάστηκε σε περίπου έξι περιπτώσεις «να μεταφερθούν οι δύο κάλπες σε διπλανές αίθουσες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις τόσο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών όσο και της ασφαλούς εκλογικής διαδικασίας».

Όλα έγιναν αργά χθες το βράδυ, ορίσθηκαν άμεσα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με τους γραμματείς τους και σήμερα η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται χωρίς πρόβλημα.

Μια και από τα ίδια και στα Δωδεκάνησα

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε και συνεχίζεται η ψηφοφορία σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Το κυριότερο πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά το γεγονός ότι σε αρκετά εκλογικά τμήματα, τόσο στη Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά, δεν παρουσιάστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών και αντικαταστάθηκαν από άλλους ψηφοφόρους. Η ψηφοφορία πάντως συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα εκλογικά τμήματα και υπάρχει αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων.

Διαχρονικό το πρόβλημα

«Όλα βαίνουν κανονικά, δεν υπάρχουν προβλήματα, κάποιες μικρές καθυστερήσεις έχουν αντιμετωπιστεί», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αλλά αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης. Επισήμανε, δε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απουσιών μελών εφορευτικών επιτροπών, έχει θεσμοθετήσει, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος να έχει δύο γραμματείς να συνδράμουν στο έργο του.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα Exit Polls 2019

Σχετικές ειδήσεις