ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κλοπή θυρίδες: Νέος κύκλος ερευνών για το «colpo grosso» - Αναζητούν το «θησαυρό» και συνεργούς

Κλοπή θυρίδες: Νέος κύκλος ερευνών για το «colpo grosso» - Αναζητούν το «θησαυρό» και συνεργούς

Απαντήσεις σε ερωτήματα που καλύπτονται από μυστήριο θα επιχειρήσουν να δώσουν οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση της κινηματογραφικής διάρρηξης θυρίδων στο θησαυροφυλάκιο τράπεζας στο Ψυχικό, σε περίπτωση που πάρουν εντολή από τον αρμόδιο Ανακριτή για να ανοίξει νέος κύκλος ερευνών.

Είχε συνεργούς ο 58χρονος επιχειρηματίας που συνελήφθη και προφυλακίστηκε; Που βρίσκεται ο «θησαυρός» των 5 εκατ. ευρώ που έκανε φτερά;

Κατά το στάδιο της προανάκρισης, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προσπάθησαν να βρουν τα κλοπιμαία, πριν φτάσουν μέχρι το σημείο της σύλληψης του γνωστού επιχειρηματία. Ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι ο εντοπισμός -είτε των μετρητών είτε των πολύτιμων κοσμημάτων- θα αποτελούσε μία μεγάλη επιτυχία και ταυτόχρονα θα «επισφράγιζε» την εξιχνίαση της υπόθεσης με αδιάσειστα στοιχεία.

Αυτό, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό. Κατά την προανάκριση οι αστυνομικοί έβαλαν στο μικροσκόπιο τρία άτομα από το στενό περιβάλλον του 58χρονου, τα οποία θα μπορούσαν να τον έχουν βοηθήσει στο «δεύτερο στάδιο» του «colpo grosso». Δηλαδή, στις ενέργειες που ακολούθησαν τη διάρρηξη και την αφαίρεση των κλοπιμαίων.

Οι Αρχές αναζητούν το άτομο (ή τα άτομα) που θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει τον φερόμενο ως δράστη στη διαδικασία της απόκρυψης (ή της «ρευστοποίησης») των κλοπιμαίων. Η Αστυνομία, εάν δώσει εντολή ο Ανακριτής, θα αναζητήσει τα μετρητά και τα κοσμήματα που παραμένουν εξαφανισμένα.

Στο πλαίσιο αυτό στο μικροσκόπιο θα μπει το κινητό τηλέφωνο του 58χρονου με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η εξέταση της συσκευής στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να βρεθούν ίχνη που μπορεί να σχετίζονται με την κλοπή την επίμαχη περίοδο. Το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Αστυνομίας μπορεί ακόμα και να ανασύρει δεδομένα που έχουν διαγραφεί. Στο μικροσκόπιο θα μπουν μηνύματα και κλήσεις, όπως και διαδικτυακές εφαρμογές.

Ο δεύτερος τρόπος αξιοποίησης του τηλεφώνου είναι η άρση του απορρήτου (όταν και εάν αυτή διαταχθεί από τη Δικαιοσύνη), με σκοπό να εντοπιστούν γεωγραφικά στίγματα του κινητού του κατηγορούμενου την επίμαχη περίοδο. Τα στίγματα ίσως προδώσουν κάποια κρυψώνα, λένε οι αστυνομικοί, χωρίς τίποτα βέβαια να θεωρείται σίγουρο.

«Δεν είναι δικό μου το dna»

Πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε ο 58χρονος επιχειρηματίας, Βασίλης Γκουρούσης, ο οποίος κρίθηκε την περασμένη Παρασκευή προφυλακιστέος, με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα.

Το βασικό στοιχείο για την προφυλάκισή του ήταν ο εντοπισμός dna σε μία από τις παραβιασμένες θυρίδες. Οι δύο δικηγόροι του 58χρονου, Βασίλης Σερεμέτης και Αντώνης Βουλγαράκης, έκαναν λόγο για αβάσιμο κατηγορητήριο και για γενετικό υλικό που επιδέχεται αμφισβήτησης. Το κατηγορητήριο, όπως υποστήριξαν, βασίζεται μόνο στη μερική ταυτοποίηση ενός dna που βρέθηκε σε πλαστικό κουτί.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος θα ορίσει ειδικό τεχνικό πραγματογνώμονα-γενετιστή, ο οποίος θα επιχειρήσει να αποδομήσει την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο απολογητικό υπόμνημα του 58χρονου αναφέρεται ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε είναι μικρό και όχι αμιγώς δικό του. Ο γνωστός επιχειρηματίας υποστήριξε ότι δεν εναποτέθηκε από εκείνον στο πλαστικό κουτί αλλά ότι το dna βρέθηκε εκεί μέσω μεταφοράς του από τρίτο πρόσωπο (σ.σ. αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταφέρθηκε από κάποιον άλλον κάτοχο θυρίδας).

«Είναι αυτονόητο ότι στο χώρο του θησαυροφυλακίου, ερχόμαστε άπαντες σε άμεση σωματική επαφή με κοινές επιφάνειες, όπως η πόρτα εισόδου του θησαυροφυλακίου, τα κοινόχρηστα καθίσματα και το τραπέζι, όπου εναποτίθενται τα κουτιά και το περιεχόμενο των θυρίδων. Ειδικά, δε, η επίμαχη θυρίδα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο τραπέζι και τα καθίσματα όπου κάθονται οι μισθωτές. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε περιβάλλον προστατευμένο από καιρικές συνθήκες, υγρασία κλπ, όπως ακριβώς ο κλειστός χώρος του θησαυροφυλακίου, το βιολογικό υλικό διατηρείται αναλλοίωτο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για χρόνια».

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι βρέθηκε dna και μίας γυναίκας που είναι μισθώτρια θυρίδας στο ίδιο υποκατάστημα:

Η μισθώτρια της συγκεκριμένη θυρίδας, βιολογικό υλικό της οποίας εμπεριέχεται στο μίγμα που βρέθηκε από τους αστυνομικούς, είναι αυτή που κατά πάσα πιθανότητα μετέφερε ακουσίως το βιολογικό υλικό του κατηγορουμένου από κάποια «κοινή» επιφάνεια επαφής, όπως για παράδειγμα το τραπέζι, στο σημείο που τελικά βρέθηκε το μείγμα DNA και όπου εκείνος δεν είχε πρόσβαση και επαφή. Μάλιστα, κατά τον κατηγορούμενο, ο ισχυρισμός του επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη γενετικού υλικού τρίτου προσώπου, που επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι το ανευρεθέν μίγμα προέρχεται εκ μεταφοράς και δεν προήλθε εκ πρωτογενούς επαφής.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι «ουδέποτε έχω έρθει σε άμεση επαφή με το εσωτερικό της θυρίδας. Μόνη εύλογη εξήγηση της ανεύρεσης του βιολογικού υλικού στο συγκεκριμένο σημείο, και μάλιστα αναμεμιγμένο με βιολογικό υλικό τουλάχιστον άλλων δύο ατόμων, είναι δια τρίτου προσώπου μεταφορά αυτού από το σημείο όπου πρωτογενώς εναποτέθηκε από εμένα. Το δείγμα συνελέγη από εσωτερικό σημείο ενός πλαστικού κουτιού, με το οποίο σπάνια θα έρθει σε επαφή κάποιος κατά τη χρήση του κουτιού ή κατά τη μεταφορά του εντός και εκτός της τραπεζικής θυρίδας, καθώς πρόκειται για τυφλό, δυσπρόσιτο, μη λειτουργικό (εσωτερική ακμή). Ακριβώς επειδή πρόκειται για το συγκεκριμένο δυσπρόσιτο σημείο, εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να έχουν έρθει σε άμεση πρωτογενή επαφή τρία διαφορετικά πρόσωπα σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Εξάλλου στις χειρολαβές το επίμαχο κουτιού, ήτοι στο μοναδικό σημείο με το οποίο έρχεται κάποιος αναγκαστικά σε άμεση επαφή προκειμένου να το εξάγει και να το εισάγει στη θυρίδα, βρέθηκε μείγμα βιολογικού υλικού της μισθώτριας και τρίτου ταυτοποιεί του προσώπου αλλά όχι δικό μου».

Ο 58χρονος επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η ιδιοκτήτρια της θυρίδας μετέφερε το dna όχι μόνο του ίδιου αλλά και δεύτερου ατόμου. Στο υπόμνημα τονίζεται ότι δεν είναι τυχαίο ότι δεν βρέθηκε γενετικό υλικό του στις άλλες τρεις θυρίδες που παραβιάστηκαν, όπως και ότι δεν βρέθηκαν στην κατοχή του τα κλοπιμαία.

Οι θυρίδες, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα που ορίστηκε από την Αστυνομία, άνοιξαν με κατσαβίδι. Ο 58χρονος επιχειρηματίας υποστήριξε ότι «είναι αδύνατον οι αναφερόμενες ενέργειες του δράστη για την παραβίαση των θυρίδων, να έλαβαν χώρα εντός του ωραρίου λειτουργίας της τράπεζας και να μην έγιναν αντιληπτές από το προσωπικό της. Τα παραπάνω οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα σε σύγκριση με αυτά που έχουν αποτυπωθεί στην δικογραφία, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν».

Οι δικηγόροι του 58χρονου τόνισαν ότι το επίμαχο κουτί της θυρίδας (με το γενετικό υλικό), δεν περιλαμβάνεται στα πειστήρια της δικογραφίας, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποτελεσματική άσκηση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του πελάτη τους.

Για το καρέ από τις κάμερες που τον απεικονίζει με μία θήκη λάπτοπ (γεγονός ύποπτο κατά την ΕΛ.ΑΣ.) απάντησε:

«Το επιχείρημα αυτό είναι αίολο, διότι αφενός είναι συνήθης την καθημερινή ζωή χρήση θήκης ή σακιδίου, αφετέρου είναι αδύνατον ο τεράστιος όγκος των αφαιρεθέντων αντικειμένων από τις θυρίδες να χωρούσε σε μία θήκη λάπτοπ με περιορισμένη χωρητικότητα, ενώ σίγουρα μεταφορά των αντικειμένων αυτόν δεν θα περνούσε απαρατήρητη».

Όσον αφορά στο μη εντοπισμό των κλοπιμαίων ο 58χρονος υποστήριξε: «Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού υπήρξα στόχος παρακολούθησης από την αστυνομία με απολύτως αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς το μόνο που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί ήταν η καθημερινή μετάβαση μου από την μόνιμη κατοικία μου στην βάρη προς το κομμωτήριο της συζύγου μου στο Χαλάνδρι και προς λοιπές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Δεν διαπιστώθηκε τίποτα άλλο, ούτε ύποπτα ραντεβού, ούτε ύποπτες επαφές, ούτε παράλογα έξοδα, ούτε προσπάθεια απόκρυψης ή αποθήκευση αντικειμένων, ούτε φυσικά προσπάθεια διαφυγής μου ή προπαρασκευή αυτής».

Η Αστυνομία έκανε λόγο και για προσπάθεια απόκρυψης των χαρακτηριστικών του κατά την είσοδό του στο θησαυροφυλάκιο, με τον 58χρονο να απαντά ότι αυτό είναι είναι στοιχείο σε βάρος του: «Αφενός μεν καταγράφεται η είσοδος στο χώρο του θησαυροφυλακίου κατόπιν επίδειξης της αστυνομικής ταυτότητας, αφετέρου την επίμαχη περίοδο δηλαδή τέλη Οκτωβρίου 2021 η χρήση χειρουργικής μάσκας και η λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας σε χώρους διαρκούς προσέλευσης κοινού ήταν υποχρεωτική και επιβεβλημένη στο πλαίσιο των μέτρων της πολιτείας για την αποφυγή διάδοσης του ιού COVID-19».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.