ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έρευνα της ΕΛΑΣ για σκληρούς Αφγανούς: Προστασία μαγαζιών, δολοφονίες και «επικυριαρχία» στην Αθήνα

Έρευνα της ΕΛΑΣ για σκληρούς Αφγανούς: Προστασία μαγαζιών, δολοφονίες και «επικυριαρχία» στην Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Δύο από τις πιο σκληρές συμμορίες Αφγανών, που κυκλοφορούσαν ένοπλες στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την εκβίαση καταστηματαρχών και την «επικράτησή» τους στο σκοτεινό κόσμο της προστασίας μαγαζιών, «ξηλώθηκε» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

Μάλιστα συνελήφθησαν άτομα που βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη δολοφονία Αφγανού που σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022 στην οδό Κεφαλληνίας 76 στην Κυψέλη. Τότε οι δράστες είχαν μαχαιρώσει στο μηρό έναν Αφγανό, ο οποίος είχε βρεθεί πεσμένος αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο από περαστικούς. Ασθενοφόρο τον είχε μεταφέρει στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή, καθώς ήταν πια αργά.

Επίσης κάποιοι από τους συλληφθέντες φέρονται να είχαν δολοφονήσει το 2018 αλλοδαπό στην πλατεία Βικτωρίας. Και σε αυτή την περίπτωση το θύμα βρέθηκε μαχαιρωμένο από περαστικούς. Η διαφορά ήταν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν θανάσιμα το θύμα στο θώρακα.

Συνολικά η Ασφάλεια εξιχνίασε τις δύο παραπάνω δολοφονίες αλλά και ακόμα πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, όπως και τρεις περιπτώσεις εκβίασης.

Αναλυτικότερα, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες της περασμένης Πέμπτης σε Άγιο Παντελεήμονα και Κυψέλη, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε, συνελήφθησαν συνολικά 9 μέλη των εγκληματικών ομάδων, ενώ στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν περιλαμβάνονται ακόμα 10 άτομα.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «οι δύο συμμορίες δρούσαν με σκοπό την επικράτησή τους στο κέντρο της Αθήνας και την εδραίωσή τους στην εκβίαση καταστηματαρχών, αποσπώντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα και 2 οχήματα.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, εκβίασης, φθοράς κατά συναυτουργία, απειλής κατά συναυτουργία, απλές σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενώ οι έρευνες, για την ανακάλυψη των συνεργών τους και τη διακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, συνεχίζονται».