ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε δικαστική μάχη ο Χρήστος Πρωτόπαππας με φόντο την υπόθεση των δομημένων ομολόγων 

Σε δικαστική μάχη ο Χρήστος Πρωτόπαππας με φόντο την υπόθεση των δομημένων ομολόγων 

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας βρίσκεται στα δικαστήρια με τον πρώην αντιπρόεδρο του ΤΑΠ-ΟΤΕ Φίλιππο Μωυσόγλου.

Εν αναμονή της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου βρίσκονται ο Φίλιππος Μωυσόγλου, πρώην αντιπρόεδρος του ΤΑΠ- ΟΤΕ και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. Στην δικαστική «μάχη» μεταξύ των δύο, που προέκυψε μετά από αγωγή του πρώτου στον δεύτερο για δυσφήμηση, έχει ήδη εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση, η οποία υποχρεώνει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ σε καταβολή ποσού 8.000 ευρώ, ενώ η συζήτηση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου μετρά ήδη 11 μήνες και αναμένεται η απόφαση.

Αφορμή για την διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, στάθηκαν οι δηλώσεις του Χρήστου Πρωτόπαπα στις 19 Απριλίου 2007, όταν με αφορμή την επιλογή διοικητή νοσοκομείου από τον τότε υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, προέβη σε δημόσια δήλωση, που τον στοχοποιούσε για την υπόθεση των «δομημένων ομολόγων», ενώ έκανε λόγο για απομάκρυνσή του από το ΤΑΠ - ΟΤΕ λόγω αδιαφανών διαδικασιών που χρησιμοποιούσε. Μάλιστα, στη συνέχεια δόθηκε έκταση και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με αρκετά δημοσιεύματα, που έθιξαν την τιμή και την υπόληψη του κ. Μωυσόγλου, καθώς ήταν όλα ψευδή.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αρνήθηκε την αγωγή και ειδικότερα ισχυρίστηκε ότι τα περιληφθέντα γεγονότα στην δημόσια δήλωση του είναι αληθή, πηγάζουν από πραγματικά γεγονότα και δε δυσφημούν τον ενάγοντα, αφού συνιστούν πολιτική κριτική στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο οποίο προέβαινε, ενώ έγιναν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη υποχρέωση προς την κοινή γνώμη.

Ωστόσο, το δικαστήριο στο σκεπτικό του αναφέρει ότι ο ο κ. Μωυσόγλου, μπορεί να ήταν μέλος της επενδυτικής επιτροπής του ΤΑΠ - ΟΤΕ, «χωρίς ωστόσο να προκύπτει το αν ήταν ή όχι συντονιστής της, όπως ισχυρίσθηκε στην ένδικη δήλωση ο εναγόμενος».

Πρέπει να σημειωθεί, ότι δύο ημέρες πριν τις δηλώσεις Πρωτόπαπα, ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΠ-ΟΤΕ κ. Καράογλου είχε προβεί στη δήλωση ότι το ένδικο ομόλογο κατέγραφε απώλειες και η ζημία ανερχόταν σε 5 εκ. ευρώ. «Ωστόσο από κανένα από τα εισκομισθέντα στην παρούσα δίκη αποδεικτικά μέσα δεν προκύπτει το αν το ένδικο ομόλογο είχε πράγματι απώλειες 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από την έκθεση έρευνας της Επιθεωρήτριας και της Ελεγκτή της Γ.Γ.Κ.Α - έκθεση που συντάχθηκε πάνω από τρία χρόνια αργότερα - αποδεικνύεται ότι ως προς την αγορά του ένδικου ομολόγου αποδίδεται αμελής συμπεριφορά - μεταξύ άλλων - και στη διοίκηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην οικονομική επιβάρυνσή του και το ύψος αυτής» αναφέρουν οι δικαστές.

Κατά συνέπεια, το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε την πεποίθηση ότι έλεγε την αλήθεια, ή σε κάθε περίπτωση ότι δεν ανέφερε ψευδή γεγονότα, καθώς ουσιαστικά αναμετέδιδε τις δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου του ΔΣ του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Ταυτόχρονα, όπως εξηγείται στο σκεπτικό, στη δήλωση του κ. Πρωτόπαπα εμπεριέχεται ο ισχυρισμός ότι ο κ. Μωυσόγλου θα προέβαινε από τη θέση του ως Διοικητής του Σισμανογλείου νοσοκομείου σε κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας, ασκώντας τα επενδυτικά του «χόμπι», καταδεικνύοντάς τον ως διεφθαρμένο και κατά συνήθεια καταχραστή δημόσιας περιουσίας.

Μάλιστα, κρίθηκε ότι από την επίμαχη δήλωση συνάγεται ότι ο ενάγων προέβη στην αγορά του επίμαχου ομολόγου και την ανάθεση τραπεζικών εργασιών στην τράπεζα EUROBANK, με δική του αποκλειστική ευθύνη, «παραλείποντας να αναφερθεί ότι αμφότερες οι ως άνω αποφάσεις ελήφθησαν από το συλλογικό όργανο του ΤΑΠ-ΟΤΕ, η πρώτη μάλιστα ομόφωνα, με την έγκριση του κυβερνητικού εκπροσώπου».

Η απόφαση έχει και νομολογιακό ενδιαφέρον, καθώς απορρίπτει τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι η δριμεία κριτική σε βάρος της κυβέρνησης και των στελεχών της δύναται να δικαιολογήσει και αυστηρούς χαρακτηρισμούς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα ζητήματα της διαφθοράς. «Με τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο εναγόμενος ξεπέρασε το αναγκαίο μέτρο που ενδεχομένως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ανεκτό στα πλαίσια της άσκησης δημόσιας κριτικής και κατεύθυνε την κριτική του όχι στην κυβέρνηση και στο έργο της, αλλά ατομικά και προσωπικά στον εναγόμενο και τις προσωπικές του συνήθειες, εκφεύγοντας από το όποιο τυχόν δικαιολογημένο ενδιαφέρον» αναφέρουν οι δικαστές.

«Με την απόφαση αυτή αποκαθίσταται η αλήθεια για ένα θέμα που βασάνισε την ελληνική κοινή γνώμη, όπως αυτό των δομημένων ομολόγων, αλλά και ραπίζεται ένα απηρχαιωμένο, με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, πολιτικό σύστημα» αναφέρει ο δικηγόρος του κ.Μωυσόγλου, Δημήτρης Ιωαννίδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.