ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέες καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη - Τα αιτήματα των δύο πλευρών

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέες καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη - Τα αιτήματα των δύο πλευρών
Newsbomb.gr / Λευτέρης Παρτσάλης

Μπορεί ο Δημήτρης Λιγνάδης να μετρά πέντε ημέρες στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης, καθώς κρίθηκε από τις δικαστικές αρχές επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων και προφυλακίστηκε, όμως οι εξελίξεις στην υπόθεσή του είναι καταιγιστικές.

Την ώρα που οι δικηγόροι και των δύο πλευρών καταθέτουν σωρεία αιτημάτων προς υποστήριξη των ισχυρισμών τους, η Εισαγγελία φέρεται να «υποδέχτηκε» νέες καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη. Πρόκειται για καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και έφτασαν στα χέρια του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου μέσω του προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ Πασχάλη Τσαρούχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους 18 νέους φακέλους καταγγελιών που κατέθεσε ο κ. Τσαρούχας, βρίσκονται και καταγγελίες που αφορούν στο γνωστό σκηνοθέτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των καταγγελιών, αν όχι όλες, αφορούν σε πράξεις που έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Ωστόσο, ο αρμόδιος εισαγγελέας θα μελετήσει όλες τις καταγγελίες προκειμένου να διαπιστώσει το εάν είναι «ενεργές» νομικά και στη συνέχεια εάν πρόκειται για πράξεις που έχουν ποινικό ενδιαφέρον θα ασκήσει δίωξη.

Σε περίπτωση που όλες οι πράξεις είναι παραγεγραμμένες, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει όσες εκείνος κρίνει στην 19η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση για να συσχετισθούν με την υπάρχουσα δικογραφία. Σκοπός αυτής της κίνησης -εάν πραγματοποιηθεί- είναι η σκιαγράφηση του «πορτρέτου» του κατηγορουμένου προκειμένου να ενισχυθεί και το επιχείρημα -τόσο της ανακρίτριας όσο και του δικαστικού συμβουλίου που είχε εξετάσει την ένσταση κατά της προδικασίας του σκηνοθέτη-, περί «έκνομης δράσης 30 ετών».

Τα αιτήματα των συνηγόρων

Σε «μάχη» έχει εξελιχθεί η υποβολή αιτημάτων των δικηγόρων των δύο πλευρών προς τις δικαστικές αρχές. Την αρχή έκανε χθες το πρωί ο Γιάννης Βλάχος, νομικός παραστάστης του 25χρονου, που είχε καταγγείλει βιασμό από τον σκηνοθέτη, καταθέτοντας κατάλογο με μάρτυρες προς εξέταση, αλλά και αίτημα διερεύνησης των ψηφιακών αρχείων του κατηγορουμένων. «Στο πλαίσιο της υποχρέωσης να στηρίξουμε την κατηγορία, εισέφερα σήμερα στοιχεία στην ανακριτική διαδικασία. Ένα κατάλογο μαρτύρων οι οποίοι θα έρθουν να καταθέσουν κρίσιμα περιστατικά, καθώς και ένα αίτημα για κατάσχεση των ψηφιακών δεδομένων του κατηγορούμενου, να διερευνηθούν από τα αρμόδια εγκληματολογία εργαστήρια της ΓΑΔΑ ως προς το περιεχόμενο τους η ως προς τυχόν παρεμβάσεις που έχουν γίνει» δήλωσε ο κ. Βλάχος.

Μια ώρα αργότερα, ήρθε «απάντηση» από τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάθεση σειράς αιτημάτων προκειμένου να υποστηρίξει τον θέση της πλήρους άρνησης των κατηγοριών του σκηνοθέτη.

Μεταξύ άλλων, κατέθεσε αίτημα για κατά αντιπαράσταση εξέταση του σκηνοθέτη με το φερόμενο θύμα, που υποστηρίζει ότι βιάστηκε σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο, αλλά και εξέταση των υπαλλήλων του ξενοδοχείου αν αυτό υποδειχθεί από το θύμα. Επιπλέον, ζητά έκθεση αυτοψίας στο χώρο του ξενοδοχείου που σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα τελέσθηκε ο βιασμός.

«Προς μεγαλύτερη υποστήριξη της αθωότητας του κατηγορουμένου, συνεργάτες του γραφείου μας σήμερα κατέθεσαν στην κα Ανακριτή, αναφορικά με την πράξη που φέρεται ότι διέπραξε ο εντολέας μας στις 8.8.2015, αίτημα: 1. περί αυτοψίας του χώρου και 2. κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης του εντολέα μας με τον φερόμενο ως βιασθέντα, ο οποίος μέχρι σήμερα ούτε αποκάλυψε ούτε ερωτήθηκε έστω να περιγράψει ποιο είναι το ξενοδοχείο στην Επίδαυρο, στο οποίο δήθεν ο εντολέας μας τον βίασε με πρωκτολειχία (αυτή είναι η περιγραφή του δήθεν βιασμού του) και σε ποια σουίτα αυτού του αγνώστου μέχρι τώρα ξενοδοχείου έγινε αυτή η πράξη» αναφέρει ο κ. Κούγιας.

Μάλιστα, συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που υποδειχθεί τελικά το ποιο ήταν το ξενοδοχείο που συνέβη η καταγγελλόμενη πράξη, η υπεράσπιση του σκηνοθέτη θα ζητήσει να εξετασθούν ως μάρτυρες οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, αλλά και να ζητηθούν από την αστυνομία οι καταστάσεις όλων των προσώπων που διανυκτέρευσαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο της περιοχής που τυχόν θα υποδειχθεί.

Αναφορές σε βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης

Τρεις αναφορές θα καταθέσει σήμερα το πρωί στον Άρειο Πάγο ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας. Οι αναφορές του θα στέφονται σε βάρος των εισαγγελέων, της ανακρίτριας και των μελών του δικαστικού συμβουλίου που χειρίστηκαν την υπόθεση Λιγνάδη. «Οι ως άνω δύο Εισαγγελείς δεν κάλεσαν τον κ. Λιγνάδη, ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό, να δώσει γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις, πριν του ασκήσουν ποινική δίωξη για ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και για το κάθε ένα από αυτά απειλείται ποινή καθείρξεως έως και 15 ετών. Η δεύτερη αναφορά στρέφεται κατά της κας Ανακρίτριας, η οποία διεξάγει την ανάκριση και η οποία αφενός μεν εξέδωσε ένα παράνομο ένταλμα σύλληψης, αφετέρου δε, ενώ κάλεσε να δώσει μαρτυρική κατάθεση ενώπιον της τον δεύτερο καταγγέλλοντα, το μοναδικό μάρτυρα της υποθέσεως, έναν αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας Αιγύπτιο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.

Τέλος, θα υποβάλλει και τρίτη αναφορά σε βάρος του Προέδρου και των μελών του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα, το οποίο απέρριπτε την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας σε βάρος του κ. Λιγνάδη. Όπως εξηγεί ο συνήγορος του σκηνοθέτη, το δικαστικό συμβούλιο περιέλαβε στο σκεπτικό του βουλεύματος «έγγραφα και κρίσεις από την απολογία του κατηγορουμένου που ακόμη δεν είχε λάβει χώρα, αλλά ξεκίνησε μετά την έκδοση του βουλεύματος και διήρκεσε τουλάχιστον 5 ώρες, οι δε καταθέσεις των μαρτύρων υπερασπίσεως του κατηγορουμένου ελήφθησαν και ολοκληρώθηκαν μετά την απολογία του και τουλάχιστον 7 ώρες μετά την έκδοση του βουλεύματος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όπως το Μάρτιο του 2020: Στο «τραπέζι» αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα