Γάμος στο Κακουργιοδικείο: Προτίμησε τα δεσμά του γάμου από αυτά της φυλακής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γάμος στο Κακουργιοδικείο: Προτίμησε τα δεσμά του γάμου από αυτά της φυλακής

Κινδυνεύοντας να μπει στη φυλακή, ένας 22χρονος δεκανέας προτίμησε να παντρευτεί μέσα στη δικαστική αίθουσα του Κακουργιοδικείου την ανήλικη αγαπημένη του. 

Ήταν 14 Ιουνίου 1957 όταν ο Σταύρος, ένας 22χρονος δεκανέας από την Αριδαία βρέθηκε στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου για αποπλάνηση της 15χρονης Μάρθας. Οι δυο νέοι συνδέθηκαν συναισθηματικά δυο χρόνια νωρίτερα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο Σταύρος αποπλάνησε το ανήλικο κορίτσι.

Ο γοητευτικός δεκανέας έμενε στο ίδιο χωριό με την όμορφη Μάρθα, ενώ τα σπίτια τους ήταν σε κοντινή απόσταση. Δύο χρόνια πριν οδηγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, ο Σταύρος άρχισε να καλοβλέπει την ανήλικη γειτόνισσά του και ξεκίνησε την φλερτάρει. Εκείνη δεν άργησε να υποκύψει στο επίμονο φλερτ του γείτονά της, που ήταν ο «ωραίος του χωριού». Η σχέση τους προχώρησε γρήγορα και όταν αυτό έγινε γνωστό στο περιβάλλον της μικρής Μάρθας, ο πατέρας της οργισμένος αναζήτησε το νεαρό δεκανέα για να εξηγηθούν.

«Έβλαψες την κόρη μου και τώρα πρέπει να την αποκαταστήσεις» είπε θυμωμένος ο πατέρας της Μάρθας. Όμως ο Σταύρος δεν ήταν έτοιμος να … δεσμεύσει τη ζωή του, όπως είπε στους φίλους του, και αρνήθηκε να προχωρήσει σε γάμο. Μάλιστα, έφυγε από το χωριό για υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Ωστόσο, η οικογένεια της Μάρθας δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και αποφάσισε να πάει το ζήτημα της τιμής της ανήλικης μέχρι τέλους. Μετά το φευγιό του Σταύρου, η οικογένεια της 15χρονης ακολούθησε τη δικαστική οδό, κάνοντας μήνυση στον 22χρονο για αποπλάνηση ανηλίκου με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 1957, ο νεαρός δεκανέας να βρεθεί στο «σκαμνί» του Κακουργιοδικείου για να απολογηθεί για τη βαριά αυτή κατηγορία.

Η μέρα της δίκης έφτασε και ο νεαρός δεκανέας κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου. Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε εάν δέχεται να παντρευτεί την ανήλικη κοπέλα, πρακτική που συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια. Μάλιστα, πολύ συχνά οι κατηγορούμενοι έλεγαν «ναι» στην «κρεμάλα» για να αποφύγουν τη φυλακή, ενώ θετικές ήταν και οι απαντήσεις των κοριτσιών για να αποφύγουν τη διαπόμπευση και όσα δυσάρεστα έφερναν αυτές οι ιστορίες στα νεαρά κορίτσια.

«Κατηγορούμενε δέχεσαι να νυμφευθείς τη νεαρά;» είπε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου στο δεκανέα κι εκείνος δίχως δεύτερη σκέψη απάντησε θετικά. Προς στιγμή, η υπόθεση έμοιαζε να έχει ευτυχή κατάληξη και χαμόγελα ανακούφισης σχηματίσθηκαν στα πρόσωπα της οικογένειας της Μάρθας. Όμως, η νεαρή κοπέλα είχε άλλα σχέδια. «Αυτή τη φορά, σκέφτηκε ότι έπρεπε να κάμει τη «δύσκολη» η Μάρθα και απήντησε όταν ηρωτήθη, ότι δεν δέχεται ως σύζυγον της τον κατηγορούμενο» περιγράφει η εφημερίδα Μακεδονία.

Η αρνητική απάντηση της Μάρθας αναστάτωσε τη δικαστική αίθουσα, με τον εισαγγελέα της έδρας να επιχειρεί να τη μεταπείσει, απαριθμώντας της τα αρνητικά αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης για εκείνη. Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα και οι συγγενείς της νεαρής κοπέλας άρχισαν να προσπαθούν να της αλλάξουν γνώμη. Τελικά, η 15χρονη έπειτα από αρκετή ώρα μεταπείστηκε λέγοντας συναινώντας στο γάμο με τον 22χρονο δεκανέα. Μόλις επέστρεψε η έδρα, το ζευγάρι δήλωσε τελικά ερωτευμένο και αποφασισμένο να προχωρήσει στο γάμο. Αμέσως ο πρόεδρος έδωσε νέα διακοπή προκειμένου να τελεστεί το μυστήριο και να επιστρέψουν στη δικαστική αίθουσα.

Επόμενος σταθμός ήταν η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες. Μάλιστα, εκεί συνάντησαν και έναν ιερέα, γνωστό της οικογένειας, ο οποίος δέχθηκε αμέσως να τελέσει το γάμο του Σταύρου και της Μάρθας. Η οικογένεια της 15χρονης και κάποιοι φίλοι που είχαν βρεθεί νωρίτερα στο δικαστήριο έσπευσαν στο κοντινότερο κατάστημα με είδη γάμου και αγόρασαν στέφανα, λαμπάδες και μπομπονιέρες. Τελικά, λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η Μάρθα φορώντας το ίδιο εμπριμέ φόρεμα με τον οποίο είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο και ο νεαρός δεκανέας με τη στολή του, παντρεύτηκαν στον Άγιο Κωνσταντίνο. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο δικηγόρος του δεκανέα, ενώ καλεσμένοι βρέθηκαν οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου.

Η υπόθεση όμως δεν είχε τελειώσει, τουλάχιστον όχι στο δικαστικό της σκέλος. Το ζευγάρι, οι συγγενείς και οι μάρτυρες κατευθύνθηκαν στις έξι το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Κακουργιοδικείο, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεδρίαση και να ολοκληρωθεί η υπόθεση. Οι δικαστές μόλις ανέβηκαν στην έδρα αντίκρισαν στέφανα, λαμπάδες και μπομπονιέρες στη θέση των φακέλων των δικογραφιών! Αμέσως κλήθηκε ο πατέρας της Μάρθας, ο οποίος δήλωσε πως δεν επιθυμεί πλέον την δίωξη του κατηγορούμενου καθώς είναι μέλος της οικογένειάς του γιατί παντρεύτηκε την κόρη του. Η συνεδρίαση «λύθηκε» με την Μάρθα να μοιράζει μπομπονιέρες στο ακροατήριο.