Άγρια κόντρα κυβέρνησης - Εισαγγελέων για τις λίστες φοροφυγάδων

Newsroom Newsroom

Άγρια κόντρα κυβέρνησης - Εισαγγελέων για τις λίστες φοροφυγάδων

Παραιτήσεις στην Ένωση Εισαγγελέων - Τριγμούς και κόντρες προκαλεί για δεύτερη μέρα η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή τη νομιμότητα η μη χρησιμοποίησης προϊόντων υποκλοπής (λίστες φοροδυγάδων).

 

Η κατάσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεφύγει για τα καλά με αφορμή το αν οι λίστες των φοροφυγάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμο υλικό σε δικογραφίες.

Σκληρή η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (Διαβάστε ΕΔΩ). Μία ανακοίνωση η οποία δεν προκάλεσε μόνον την άμεση αντίδραση του υπουργείου, αλλά παράλληλα δημιούργησε και έντονους τριγμούς μετά την παραίτηση πέντε από τα συνολικά εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (Διαβάστε ΕΔΩ), την σκυτάλη ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνεχίζει:

«Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο. Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved