ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναβολή για τον Οκτώβριο πήρε η δίκη ηγετικού μέλους του «Ρουβίκωνα»

Αναβολή για τον Οκτώβριο πήρε η δίκη ηγετικού μέλους του «Ρουβίκωνα»

Ο κατηγορούμενος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Β΄ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για δύο αδικήματα, της διακεκριμένης φθοράς και της άρνησης δακτυλοσκόπησης και η δίκη του είχε προγραμματιστεί για σήμερα μετά από αναβολή που έλαβε την περασμένη Πέμπτη.

Η διαδικασία άρχισε κανονικά αλλά η δίκη τελικά αναβλήθηκε για δεύτερη φορά καθώς το Δικαστήριο, μετά από πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, έκρινε πως πρέπει να γίνει δημόσια επισκόπηση των δύο βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα οποία φέρεται-κατά την αστυνομία- να απεικονίζεται ο κατηγορούμενος για να μπορέσει να καταλήξει σε κρίση εάν βρισκόταν ή όχι στο περιστατικό.

Πάντως ο 37χρόνος αρνήθηκε πως έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη «παρέμβαση», ωστόσο, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ομάδα και είπε ως έχει λάβει μέρος σε άλλες δράσεις της.

Την ίδια στιγμή η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επικαλέστηκε στο Δικαστήριο το έγγραφο της Τουρκικής Πρεσβείας (το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία) που απευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο έχει συνταχθεί την ημέρα του περιστατικού.

Σε αυτό η Τουρκική Πρεσβεία εκφράζει την ανησυχία της για το περιστατικό και ζητάει η αστυνομία να βρίσκεται σε μεγάλυτερη ετοιμότητα και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη!

Η υπεράσπιση του 37χρόνου επικαλέστηκε το έγγραφο, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη» και υποστηρίζοντας πως η σύλληψη του είναι αποτέλεσμα πιέσεων της Τουρκικής Πρεσβείας.

Συγκεκριμένα, η Τουρκική Πρεσβεία αναφέρει : «Κάποια μέλη/υποστηρικτές/συνεργοί της αυτοαποκαλούμενης «Αναρχικής Ομάδας Ρουβίκωνας» διεξήγαγαν μία επίθεση εναντίον της Πρεσβείας σήμερα (26η Ιουλίου) μεταξύ 13:10 και 13:15 μμ.

Μία ομάδα αποτελούμενη από 10 με 15 ακτιβιστές, μοίρασε προπαγανδιστικά φυλλάδια, ενώ εκτόξευσε και μπουκάλια γεμάτα με κόκκινη και μαύρη μπογιά στο κτήριο το οποίο στεγάζεται η Πρεσβεία και προκάλεσε σημαντικές φθορές στο κτήριο της Πρεσβείας, καθώς και στα διπλωματικά αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό της Πρεσβείας. Θα βρείτε συνημμένο στην παρούσα επιστολή ένα CD που περιέχει φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η κατάσταση της Πρεσβείας και του περιβάλλοντα χώρου μετά την επίθεση. Όπως μπορείτε να διακρίνεται από το καταγεγραμμένο υλικό, η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την αποτροπή της συγκεκριμένης επίθεσης, καθώς και τη σύλληψη των δραστών. Η Πρεσβεία θα επιθυμούσε επίσης να επισημάνει το γεγονός ότι διατηρεί κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση από την Ελληνική Δημοκρατία για τις φθορές που προκλήθηκαν από την ανεμπόδιστη επίθεση.

Η Πρεσβεία θα ήθελε επίσης να μοιραστεί την ανησυχία της όσον αφορά στο γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες ομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ κι ότι ένα τέτοιο περιστατικό, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ή ακόμα σε πιο εκτεταμένες φθορές. Συνεπώς, η Πρεσβεία θα επιθυμούσε να υπογραμμίσει ότι αναμένει από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Πρεσβεία θα παρακαλούσε το Υπουργείο να μεσολαβήσει, ώστε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης, να αποτρέψουν την μελλοντική επανάληψη επιθέσεων όπως η προαναφερθείσα και να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την φρούρηση των Τουρκικών Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών, τα Γραφεία του Στρατιωτικού Ακολούθου, του Εμπορικού Προξένου και του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του προσωπικού των ως άνω υπηρεσιών και άλλων σημείων Τουρκικών συμφερόντων εντός της Ελλάδας, συμπεριλαμβανόμενων των γραφείων του πρακτορείου Ανατολία, των Τουρκικών Αερογραμμών και των παραρτημάτων της "Ziraat Bankasi A.S" στην Ελλάδα. Η Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δράττεται της ευκαιρίας να εκφράσει προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας την βαθύτατη εκτίμηση της».
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε σάλος όταν η ομάδα «Ρουβίκωνας» ανήρτησε στο διαδίκτυο το απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ καταγγέλλοντας πως η Τουρκική πρεσβεία ζήτησε «από το υπουργείο Εξωτερικών να μεσολαβήσει στις Ελληνικές Αρχές, ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.