ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Άγιος Παΐσιος: Το σπίτι όπου έζησε ο Αγιορείτης μοναχός στην Κόνιτσα

Άγιος Παΐσιος: Το σπίτι όπου έζησε ο Αγιορείτης μοναχός στην Κόνιτσα

Γνωρίστε την πατρική κατοικία του Αγίου Παϊσίου. Ενός σύγχρονου Αγίου, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της ελληνικής Ορθοδοξίας, η οποία φώτισε πλήθος ανθρώπων με τον πνευματικό του λόγο.

Γνωρίστε μέσω ενός εντυπωσιακού φωτογραφικού αφιερώματος, την πατρική οικία όπου μεγάλωσε και καλλιεργήθηκε ο Άγιος Παΐσιος. Στο πετρόχτιστο σπίτι, το οποίο βρίσκεται στην Άνω Κόνιτσα (οικία Εζνεπίδη), ο Αγιορείτης μοναχός πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, μαζί με τους γονείς και τα οκτώ αδέρφια του, σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr.

Σε αυτό το σπίτι, ο Άγιος Παΐσιος πήγε όταν ήταν 2 ετών. Σημειώνεται ότι την ιστορία του, τη γνώρισε το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό μέσω της ομώνυμης ιστορικής – βιογραφικής σειράς του MEGA.

Ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, τον Ιούλιο του 1924. Ήταν μόλις 40 ημερών, όταν έφθασε η διαταγή να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών και τότε, ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, ο οποίος ήταν ιερέας του χωριού, ζήτησε να βαφτίσουν όλα τα μωρά, γιατί δεν ήξεραν αν θα επιζήσουν στο μεγάλο ταξίδι που θα έκαναν.

Για ένα διάστημα έμειναν στον Πειραιά, μετά βρέθηκαν στην Κέρκυρα και στη συνέχεια, σε ένα χωριό της Ηγουμενίτσας για να καταλήξουν τελικά στην Κόνιτσα, όταν ο Άγιος ήταν σε ηλικία περίπου δύο ετών. Εκεί, έμαθε και την τέχνη του μαραγκού. Μάλιστα, στο πατρικό του φυλάσσονται πολλά αντικείμενα που εκείνος είχε κατασκευάσει. Στα 18 του, πήγε στρατιώτης και υπηρέτησε για περίπου πέντε χρόνια.

Ο Άγιος Παΐσιος πήγε για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος προκειμένου να μονάσει το 1949, αλλά επέστρεψε ξανά για να βοηθήσει την οικογένειά του, δουλεύοντας ως μαραγκός στην Κόνιτσα και γύρισε στο Άγιο Όρος το 1950.

Σχετικές ειδήσεις