ΕΡΓΑΣΙΑ

Εργασιακές σχέσεις: Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού των νέων και εργασία «λάστιχο»

Εργασιακές σχέσεις: Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού των νέων και εργασία «λάστιχο»
Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις της επιτροπής σοφών, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

"Τίποτα δεν είναι δεδομένο στα εργασιακά. Ξεκινάμε από θετική αφετηρία, αλλά το Δ.Ν.Τ θέλει αίμα. Και οι Ευρωπαίοι θέλουν το Δ.Ν.Τ", με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ουσιαστικά έδωσε την δική του ερμηνεία για το πως θα κινηθεί η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση οι θέσεις της επιτροπής σοφών δεν είναι οι θέσεις της κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι «αν το κείμενο αυτό αποτελούσε την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα το υπέγραφε».

Κατώτατος μισθός

Συγκεκριμένα, ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Ο μειωμένος κατώτατος μισθός θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την πάροδο των δύο ετών. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κατώτατο μισθό γενικότερα, ο οποίος ουσιαστικά θα καθορίζεται σε συνάρτηση με την εκάστοτε οικονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός, ο οποίος, όμως, θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς.

Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Ομαδικές απολύσεις

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η Επιτροπή προτείνει στο πόρισμά της ότι σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.

Συνδικαλιστική δράση

Σύμφωνα με την επιτροπή σοφών, η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει εκτενώς τις διαδικασίες για την κήρυξη της απεργίας, και ως εκ τούτου δεν βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες. Ταυτόχρονα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout).

Η επιτροπή προτείνει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να δεσμεύουν μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών ενώσεων. Δηλαδή αν ένας εργοδότης έχει αποχωρήσει από συνδικαλιστική του ένωση, δεν δεσμεύεται να οργανώσει συλλογική σύμβαση που έχουν εφαρμόσει οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Όσον αφορά στην αρχή της εύνοιας συστήνεται η επαναφορά της, δηλαδή, να υπερισχύει μεταξύ δυο συλλογικών συμβάσεων, εκείνη με τους ευνοϊκότερους για τον εργαζόμενο όρους. Εκτός αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης της επιχείρησης.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις της επιτροπής σοφών.

Σχετικές ειδήσεις