ΕΡΓΑΣΙΑ

Απίστευτος Κατρούγκαλος: «Αυτά που διαπραγματευόμαστε για την Ελλάδα θα αλλάξουν ολόκληρη την ΕΕ»

Απίστευτος Κατρούγκαλος: «Αυτά που διαπραγματευόμαστε για την Ελλάδα θα αλλάξουν ολόκληρη την ΕΕ»

Ο Υπουργός Εργασίας που δεν κατόρθωσε να διαφυλάξει το ελάχιστο, δηλαδή τις συντάξεις των Ελλήνων, έχει την φιλοδοξία να πετύχει το μέγιστο: να αλλάξει τις εργασιακές χώρες στην Ευρώπη.

«Η εθνική μας θέση διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά, συνολικά, το μέλλον της εργασίας στην Ευρώπη, ακριβώς γιατί το μνημόνιο συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με την επιλογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» δήλωσε με εμφανώς υπεραισιόδοξη διάθεση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα (13/10) στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Εργασίας, στη δήλωσή του τονίζει ότι αυτά που θα αποφασιστούν στην Ελλάδα τώρα, θα χρησιμοποιηθούν ως βάση αναφοράς για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας, επίσης ότι στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εργασίας παρουσίασε την εθνική θέση διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, για κάποια ζητήματα δεν τίθεται θέμα επιλογής καλών πρακτικών, αλλά νομιμότητας και παρανομίας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοίμασε μία σύνοψη της νομολογίας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία θεωρεί ότι μία σειρά από μνημονιακές ρυθμίσεις, με κατεξοχήν περίπτωση αυτή του υποκατώτατου μισθού- μικρότερος νόμιμος μισθός για τους νέους απ' ό,τι για τους υπόλοιπους- είναι αντίθετες στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και, επομένως, παράνομες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Εργασίας της ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος, όπως δήλωσε, υπογράμμισε ότι οι θέσεις των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων αποτελούν την εθνική θέση και απορρίπτουν προτάσεις που οι ίδιοι οι εργοδότες θεωρούν ότι δεν τους αφορούν, όπως οι ομαδικές απολύσεις ή η επαναφορά του λοκ-άουτ.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθούν «οι θέσεις μας, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα θα γίνει ένας δυστοπικός καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης».

Βέβαια αυτό που ξέχασε να αναφέρει ο υπουργός, είναι το γεγονός ότι επί των ημερών του η καθημερινότητα εργαζομένων και συνταξιούχων μοιάζει ολοένα και περισσότερο με δυστοπικό τοπίο, βγαλμένο από εφιάλτες.

Σχετικές ειδήσεις