ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΦΚΑ: «Καταρρέουν» τα έσοδα από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές

ΕΦΚΑ: «Καταρρέουν» τα έσοδα από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές

Μπροστά σε «τοίχους» συνεχώς η κυβέρνηση, που λόγω του τεράστιου κενού των εσόδων, αποφάσισεμε τους Θεσμούς να προχωρήσει σε μία άμεση αύξηση τής βάσης υπολογισμού των εισφορών, που υπολογίζεται από 12% έως 23%, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΟΚΕΔ και καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

«Τσακίζουν» κόκκαλα οι νέες ασφαλιστικές εισφορές. Όσο και να μην το παραδέχεται το Υπουργείο Εργασίας, η πραγματικότητα «μιλά» από μόνη της. Ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί αναγκάζονται -όσοι βέβαια μπορούν- να βάζουν βαθιά το χέρι τους στη τσέπη, ώστε να είναι συνεπείς και να μην χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Όμως, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να μην πληρώνουν τις εισφορές που τους αντιστοιχούν, όχι γιατί είναι «συστηματικοί κακοπληρωτές» ή έτσι έκαναν πάντα, αλλά απλά γιατί προτιμούν να διαθέττουν αυτά τα χρήματα για την επιβίωση -κυριολεκτικά- της οικογένειάς του. Δηλαδή για να πληρώνουν το ρεύμα, το νερό, το σούπερ-μάρκετ τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο Όμιλος για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα, τα έσοδα του ΕΦΚΑ τον περασμένο Ιανουάριο παρουσίασαν εισπραξιμότητα στο 69,29% και τον επόμενο μήνα υποχώρησαν ακόμα περισσότερο στο 60,1%. Και όλα αυτά, παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, ότι στο 80% των ασφαλισμένων-ελευθέρων επαγγελματιών αναλογούν χαμηλότερα ασφάλιστρα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Να σημειωθεί επίσης ότι, από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την καθιέρωση του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (ν.4387/16) ήταν η δικαιότερη κατανομή αυτών ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του συστήματος! Έτσι, καθιερώθηκαν εισφορές επί του καθαρού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, τα συγκεκριμένα αρνητικά οικονομικά δεδομένα και η τόση χαμηλή εισπραξιμότητα θα εξακολουθήσει να όχι μόνο να υφίσταται αλλά και να υποχωρεί ακόμη περισσότερο, όταν το Υπουργείο Εργασίας αποστείλει στους ασφαλισμένους και τις εισφορές που αναλογούν στην επικουρική ασφάλιση (7%) και το εφάπαξ (4%). «Επιβαρύνσεις οι οποίες δεν έχουν αποσταλεί, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στους ασφαλισμένους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες ότι τα ασφάλιστρα για το α’ δίμηνο του έτους εξαντλούνται στις απαιτήσεις του ΕΦΚΑ (ενώ εκκρεμούν κι οι απαιτήσεις του ΕΤΕΑΠ…)», αναφέρει η έρευνα του ΟΚΕΔ.

Με την δεύτερη αξιολόγηση αυξάνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών από το 2018 και στο εξής. Και αυτό καθώς με το πακέτο μέτρων που εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή στις 18 Μαΐου, προβλέπεται υπολογισμός εισφορών και επί των… ασφαλιστικών εισφορών (μεικτά) του προηγούμενου έτους. Βάσει αυτού του τρόπου η βάση επιβολής των ασφαλίστρων είναι αυξημένη κατά 26,95% (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες) έως και 37,95% (επιστήμονες κ.λπ.) εν σχέσει με τα εισοδήματα του 2017 (συμπεριλαμβάνονται οι καταβληθείσες εισφορές).

Δηλαδή το εισόδημα προσαυξάνεται πλασματικά κατά το ποσοστό των εισφορών που πληρώθηκαν το προηγουμένου έτους. Και έρχεται ακολούθως το υπουργείο Εργασίας και ανακοινώνει έκπτωση 15% επί του ετήσιου εισοδήματος. Επιβάλλεται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες πλασματική προσαύξηση εισοδήματος και, άρα, αυξημένα ασφάλιστρα, από 11,95% έως και 22,95%! Όσο αφορά στην έκπτωση του 15% επί του εισοδήματος θα έχει ισχύ μόλις ένα χρόνο!

10 ΠΙΝΑΚΑΣ 1 copy
10 ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΠΗΓΗ: ΟΚΕΔ

Σχετικές ειδήσεις