ΕΡΓΑΣΙΑ

Καταργείται ο κατώτατος μισθός - Δείτε πότε και πόσο θα αυξηθεί

Καταργείται ο κατώτατος μισθός - Δείτε πότε και πόσο θα αυξηθεί

Τον «απολογισμό» της κυβέρνησης στην μεταμνημονιακή εποχή έκανε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου δίνοντας παράλληλα τον «οδικό χάρτη» των επόμενων μηνών.

Συγκεκριμένα, η υπουργός τόνισε πως μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση κατάφερε να ακυρώσει το μέτρο της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις επισημαίνοντας ότι 620.000 συνταξιούχοι από το 2019 θα δούνε αυξήσεις στις συντάξεις τους και οι αυξήσεις αυτές θα είναι σε βάθος πενταετίας ενώ ανκαφέρθηκε και στην θεσμοθέτηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και την μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας το δευτερο 15νθημερο του Ιανουαρίου θα καθοριστεί το ύψος του κατώτατου μισθού, και από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει.

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν έχουν αποφασισθεί ακόμη ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 35-40 ευρώ τον μήνα.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει συσταθεί στη βάση των ισχυουσών διατάξεων νόμου προκειμένου να υποβάλει εισήγηση μεταβολής του κατώτατου μισθού προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται εντός των ημερών να υποβάλει το πόρισμά της.

Η εισήγηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, λαμβάνει όμως υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και τις εξελίξεις σε βασικούς δείκτες όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η απασχόληση και η ανεργία.

Η υπουργός Εργασίας θα λάβει εντός Ιανουαρίου την τελική απόφαση για τις αυξήσεις, την οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός ψηφίζεται 4 μήνες μετά το τέλος των προγραμμάτων. Δεν ήταν τυπική διαδικασία αλλά μεταφράζεται σε μέτρα βελτίωσης του εισοδήματος» και συνέχισε «Μόνο σε 4 μήνες κάναμε πράξη την αμετάκλητη ακύρωση περικοπής των συντάξεων αλλά και τις αυξήσεις σε 620 χιλιάδες συνταξιούχους. Ολοκληρώνουμε την διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού με απόφαση της κυβέρνησης τον Ιανουάριο. Νομοθετήσαμε τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση ΕΝΦΙΑ, την διανομή μερίσματος. Χορηγήσαμε επίδομα στέγασης».

Ακόμη η υπουργός Εργασίας επιχείρησε να αμφισβητήσει τις εξαγγελίες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για χορήγηση επιδόματος τέκνων και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τονίζοντας «Προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού και είπε ότι θα είναι διπλάσια από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Όμως, η κυβέρνηση ολοκληρώνει την διαδικασία και θα υπάρξει αύξηση τον Ιανουάριο, οπότε είναι παράδοξο να υπόσχετε κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί. Όμως, ποια είναι η πρόταση της ΝΔ; Πόσο πρέπει να αυξηθεί τον Ιανουάριο ο κατώτατος μισθός; 4%; Γιατί δεν τοποθετείτε καθαρά; Μήπως γιατί δεν θα συμβαδίσει με την πρόταση του ΣΕΒ;».

Πόσος είναι ο κατώτατος μισθός και πόσο ο υποκατώτατος

Για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών είναι 586,08 ευρώ και κάτω των 25 ετών 510,95 ευρώ και ο υποκατώτατος μείον 22%.

Υποκατώτατος μισθός θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, που θεσμοθετήθηκε το 2012. Να σημειωθεί ότι περίπου το 7,6% του συνόλου των μισθωτών είναι ηλικίας έως 24 ετών και η πλειοψηφία παίρνει μισθό 511 ευρώ μεικτά, καθαρά 428 ευρώ.

Ο πρώτος κατώτατος μισθός που ορίστηκε με τον ν. 4093/2012 και ισχύει σήμερα είναι:

  • για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών 586,08 ευρώ και
  • για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών 510,95 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της «Επιτροπής των Σοφών» υπάρχει αναφορά σχετικά με τον υποκατώτατο για «έναν μισθό στο 90% του κατώτατου μισθού για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο». Αυτό σημαίνει πως ο υποκατώτατος συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιες αιτήσεις απορρίφθηκαν και γιατί - Πώς μπορείτε να πάρετε τα χρήματα