ΕΘΝΙΚΑ

Προειδοποίηση Φίλη: Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει νέα ένταση στον Έβρο - «Αστακός» όλη η περιοχή

Προειδοποίηση Φίλη: Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει νέα ένταση στον Έβρο - «Αστακός» όλη η περιοχή
INTIME NEWS

Οι επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου μπορεί να φέρουν και πάλι αναταραχή στα σύνορα.

«Δεν αποκλείεται επιχείρηση Ερντογάν στον Έβρο και αυτό έχει να κάνει με την ευρύτερη διαπραγμάτευση που γίνεται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αν ο Ερντογάν θέλει να πιέσει την Τουρκία προφανώς με ένα σμπάρο δυό τριγώνια. Πιέζει Βρυξέλλες πιέζει και την Αθήνα» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (18/05), ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης.

Ωστόσο, τόνισε, «το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα είναι σε επαγρύπνηση. Άρα στέλνει ένα μήνυμα και στην Τουρκία και στους διακινητές».

Ο κ. Φίλης σχολίασε επίσης την απομάκρυνση του Τούρκου αρχηγού στόλου, σημειώνοντας: «είναι προφανές ότι γίνεται στο πλαίσιο ενός εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Εγώ θα έβαζα στην εξίσωση και τον Φιντάν ο οποίος είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών γιατί φαίνεται να υπάρχει ένας διαγωνισμός μεταξύ Φιντάρ – Ακάρ ως προς την επόμενη μέρα για ενδεχόμενη διαδοχή».

«O Γιαιτζί ήταν ενοχλητικός για το υπουργείο εξωτερικών που ήδη ο ρόλος του ήταν υποβαθμισμένος και για το υπουργείο Άμυνας γιατί αυτοδιαφημιζόταν περισσότερο και από τους ίδιους του υπουργούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε «ο Ερντογάν κάθε φορά που θέλει να κάνει αλλαγή πολιτικής προϊδεάζει και το εξωτερικό με κάποια αλλαγή προσώπου που αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Γιαιτζί είναι ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού συμφώνου. Νομίζω ότι μας προετοιμάζει για μια αλλαγή. Δεν θέλει να έχει μέσα στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας κάποιον ο οποίος -αν ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει ένα βήμα είτε μπροστά είτε πίσω- να τον αμφισβητεί και να του βάζει μονίμως ένα αγκάθι».

Σχολιάζοντας το αν είναι καλή για την Ελλάδα αυτή η αλλαγή, ο κ. Φίλης αναφέρει πως είναι δύσκολο αυτό να απαντηθεί. «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει την πολιτική της ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο κλπ. Επίσης αυτά που είπε ο Γιαιτζί θα μείνουν στην τουρκική ατζέντα και κατά καιρούς θα τα ανακαλούν, θα τα ανασύρουν και θα τα φέρνουν στην επικαιρότητα. Δηλαδή μόνο το πρόσωπο άλλαξε».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες υπάρχει μια διάθεση για αμοιβαία αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. «Οι δύο ασκήσεις που ματαιώθηκαν έγιναν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και σε συνεννόηση. Αυτή την στιγμή το κανάλι επικοινωνίας είναι μια 3η χώρα και συγκεκριμένο πρόσωπο. Θα πρέπει όπως έχω αναφέρει ξανά να βρεθεί ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των 2 πλευρών αλλά φαίνεται ότι αυτό το 3Ο κανάλι λειτουργεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την ταυτόχρονη ματαίωση δεν έχουμε π.χ υπερπτήσεις τις τελευταίες μέρες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο δεν θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ και αυτό μπορεί να αλλάξει αν μια ενέργεια ερμηνευτεί με τον έναν ή άλλον τρόπο».

Τέλος, σχετικά με τις μηδενικές ροές προσφύγων ο ίδιος εξήγησε πως δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας και λόγω της πανδημίας, να σταλούν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών ή να τους δώσουν την δυνατότητα να έρθουν όπως συνέβη στον Έβρο.

«Αστακός» ο Έβρος: Φράχτης, φυλάκια - «φρούρια», κάμερες και drones

Απροσπέλαστος και θωρακισμένος σαν «αστακός» είναι ο ποταμός Έβρος, δύο μήνες μετά την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, έπειτα από εντολή του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών κινούνται στα περυσινά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα επεισόδια με μολότοφ και πέτρες είναι πλέον μεμονωμένα. Ακόμη και τα κυκλώματα δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αναστείλει τη δράση τους λόγω της πανδημίας. Πρόσφατα, Τούρκοι αστυνομικοί που περιπολούσαν με βάρκες στο ποτάμι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό κοντά στο χωριό Τυχερό, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες και κοντά στο χωριό Σοφικό. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πυροβολισμοί ακούγονται και από τους Τούρκους δουλέμπορους, οι οποίοι εκνευρίζονται με το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα και πυροβολούν αδιακρίτως προς την ελληνική πλευρά στο δάσος των Καστανεών.

Στην Αθήνα ωστόσο δεν εφησυχάζουν, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μιλούν για ψυχολογικό πόλεμο και προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει τα περάσματα κατά μήκος του ποταμού.

Για το λόγο αυτό, από την 1η Μαρτίου, όταν δηλαδή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η μάχη των ελληνικών δυνάμεων με τους κάθε λογής πρόσφυγες, μετανάστες και «ύποπτους» Τούρκους, η Ελλάδα είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «θωράκιση του Έβρου».

Συντονισμένα και αθόρυβα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς τα οχυρωματικά έργα σε όλο το μήκος των συνόρων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας υβριδικής επιχείρησης της Τουρκίας. Άλλωστε, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές θεωρούν σχεδόν δεδομένη μια νέα απόπειρα εισβολής από τον Έβρο, μιας και οι Τούρκοι δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι έχασαν στην αιφνιδιαστική επιχείρηση που οργάνωσαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Οι πληροφορίες ότι επίκειται νέα επιχείρηση στον Έβρο ενισχύονται και από πλευράς FRONTEX. Σε έγγραφο της FRONTEX που επικαλείται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει νέα συρροή μεταναστών που θα αποπειραθούν να περάσουν στην Ευρώπη όταν η Τουρκία άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα στο έγγραφο με ημερομηνία 5 Μαΐου αναφέρεται ότι μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Πάσχα 2020: Πώς και πότε θα καταβληθεί - Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό που θα πάρετε

Σχετικές ειδήσεις