ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικός «πόλεμος» Γαλλίας-Τουρκίας μετά το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά

Διπλωματικός «πόλεμος» Γαλλίας-Τουρκίας μετά το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά
ASSOCIATED PRESS

Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη «άκυρες» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε, με μήνυμά του στα ελληνικά, την Άγκυρα ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις που απορρίπτει η Τουρκία υποδεχόμενος χθες Πέμπτη στον Παρίσι τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η δήλωση του οποίου μεταφορτώθηκε —και στα ελληνικά— στη σελίδα του στο Facebook.

«Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι «άκυρες» και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο.

Γαλλία και Τουρκία είναι στη θεωρία σύμμαχες χώρες, μέλη του NATO, αλλά οι σχέσεις τους έχουν μπει σε τροχιά επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα, ιδίως εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιδόθηκε χθες σε σφοδρή κριτική της πολιτικής της Γαλλίας στην περιοχή. «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική» Το Παρίσι θα όφειλε «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι ‘εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ’ στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Αξόι.

Νωρίτερα χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή (...) και δεν θα έχει καμία επίπτωση» στην «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε «τα εθνικά συμφέροντά της».

Η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά στη Λιβύη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (KEE), επικεφαλής της οποίας είναι ο Φάγεζ ας Σάρατζ και έδρα της οποίας είναι η Τρίπολη, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα και υλικό στη χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της, ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η Γαλλία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, όπως την κατηγορεί η Τουρκία.

Το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά

Ο Γάλλος πρόεδρος, με ανάρτησή του στα ελληνικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, έκανε γνωστό ότι θα συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών του Νότου της ΕΕ.

Παράλληλα, στάθηκε για ακόμα μία φορά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα. «Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους», τόνισε.

Ολόκληρο το μήνυμα του Μακρόν στα ελληνικά:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο»

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, εξέφρασε την στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τα σύνορα που παραβιάζονται είναι ευρωπαϊκά.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις, ενώ δεν μπορεί να παραβιάζεται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης, στηλίτευσε την τουρκική παραβατικότητα σε Κύπρο, Ελλάδα και αλλού λέγοντας ότι καταδεικνύουν ένα κενό από πλευράς Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες Μακρόν, «αναπληρούται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι χώρες που επηρεάζονται».

Αναστασιάδης: Η Τουρκία να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να δρα ανενόχλητη

Θερμές ευχαριστίες εκφράζει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει φίλο, για την άψογη φιλοξενία και την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που όπως, τονίζει, είχαν οι δύο άνδρες.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι «η Γαλλία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Κύπρου και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεών μας.

H Γαλλία, υπό την ηγετική φυσιογνωμία του φίλου Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας για αποτροπή των όσων ανησυχητικών λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, λόγω μιας σειράς έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, η σταθερότητα στην περιοχή απειλείται.

Ενημέρωσα λεπτομερώς τον Πρόεδρο Μακρόν τόσον όσον αφορά το Κυπριακό όσο και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και τις απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Μεγάλο μέρος της συζήτησης μας με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν αναλώθηκε στην αποσταθεροποιητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τον ρόλο που η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των κρατών - μελών της και την σταθερότητα στην περιοχή. Η πολιτική του κατευνασμού έχει αποτύχει. Οφείλουμε να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις μέσω της υιοθέτησης μιας αποφασιστικής στάσης η οποία θα οδηγήσει την Τουρκία στο να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, μονομερώς και ανεξέλεγκτα».

Καταλήγοντας, ο Κύπριος ΠτΔ εκφράζει τη βαθύτατη εκτίμηση του λαού της Κύπρου για την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε σχέση με τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας και την ευγνωμοσύνη για τη διαχρονικά υποστηρικτική θέση της Γαλλίας, για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο - Θερμό επεισόδιο: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» - Έτοιμη η Ελλάδα για το Oruc Reis