ΕΘΝΙΚΑ

Διάλογος με την Τουρκία μόνο επί συγκεκριμένης ατζέντας

Διάλογος με την Τουρκία μόνο επί συγκεκριμένης ατζέντας

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως η έναρξη της συζήτησης με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή»:

«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε υπό πίεση και δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλο πλαίσιο, πέραν αυτού του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μετά τη δήλωση πως περιμένει στην Άγκυρα την ελληνική αποστολή για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τονίζει σε ξένους ανταποκριτές ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών της με την Ελλάδα.

Μάλιστα, σημείωσε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων με τη χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία πρέπει να… ξεχάσει το ενδεχόμενος λύσης – πακέτου -μια πάγια θέση που εκφράζεται κάθε φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να βάλει από την… πίσω πόρτα και άλλα θέματα προς συζήτηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην REAL ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

«Αν η Τουρκία ψάχνει κάποια λύση - πακέτο για όλα όσα κατά καιρούς φαντάζεται ως διαφορές με την Ελλάδα, ας το ξεχάσει» τόνισε ο ίδιος.

Μετά το μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, ο Γερμανός πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμίν Λάσετ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Κόκκινες γραμμές» από την αντιπολίτευση

Τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega είπε:

«Ο διάλογος θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο της στρατηγικής σου και να δημιουργείς τις προϋποθέσεις που θες και εσύ ως χώρα, για να εξυπηρετήσεις τελικά τα συμφέροντά σου».

Προ ημερών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης υπογραμμίζει ότι μόνο αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία είναι ο καθαρισμός θαλάσσιων ζωνών.

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά κρυφή ατζέντα, δεν επιτρέπεται μυστική διπλωματία» διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Σκληρό «ροκ» και από την Ελληνική Λύση που σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι ριψάσπιδες των Αθηνών προετοιμάζουν τις “Πρέσπες του Αιγαίου” μιλώντας για “διάλογο”, την ώρα που η τουρκική πλευρά μιλά ευθέως για “διαπραγμάτευση από μηδενική βάση”».

Η Αίγυπτος «καρφώνει» την Άγκυρα

«Μπλόκο» στα σχέδια της Άγκυρας βάζει και η Αίγυπτος, μετά και το ταξίδι του Νίκου Δένδια πριν από λίγο καιρό και μετά το σχεδιασμο της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση που δείχνει και την γραμμή που έχει επιλέξει.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται:

«Η προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για σεισμικές έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, συνιστώντας παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα μας».

Η κίνηση αυτή της Αιγύπτου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς πλέον διαθέτει τη στήριξη μουσουλμανικών χωρών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ ταυτόχρονα γνωρίσει πολύ καλά πως διαθέτει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου είναι ένας από τους βασικούς «παίκτες» για τον καθορισμό των ΑΟΖ και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Πηγή: cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα σε κάφε, μπαρ, εστιατόρια - Νέα μέτρα για γάμους, βαφτίσεις