ΕΘΝΙΚΑ

Αυτή είναι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Αυτή είναι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Συνολικά πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας, την οποία φέρνει στο «φως» το «ΒΗΜΑ» αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη Συμφωνία

Δένδιας για ΑΟΖ: Άμεσα στη Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο

Για το δραματικό παρασκήνιο πριν από την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο» ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ύστερα κι απ' αυτή την εξέλιξη, «κόπηκαν οι γέφυρες επικοινωνίας» με την Τουρκία η οποία αποχώρησε από τις διερευνητικές επαφές. Ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης πρόσθεσε ότι άνοιξε ο δρόμος για υπογραφή ΑΟΖ με την Κύπρο, για οριστική συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά και για μία διαφαινόμενη με την Λιβύη όταν αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση.

«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη», αποκάλυψε ο κ.Δένδιας και πρόσθεσε: «Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σ' αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».

«Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σ' αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».

Αποκάλυψε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Αιγύπτου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν και συναινούσαν στην σύναψη της συμφωνίας, κάτι που επισημοποιήθηκε με το σχετικό σχόλιο σήμερα το πρωί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τις θέσεις μας σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα και δη στη Χάγη. Γιατί; Γιατί έχουμε δίκιο. Μπορεί η Τουρκία να λέει ότι έχει συμφωνία με την Τρίπολη. Είναι η απόλυτη πλειοψηφία του ενός. Εάν η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει υπό τους ίδιους όρους, πολύ ευχαρίστως».

Επόμενο βήμα η επικύρωση από τα κοινοβούλια: Η Αίγυπτος έχει εκλογές, θα καθυστερήσει κάποιο δίμηνο, θα παρακαλέσω στο ελληνικό κοινοβούλιο τον κ.Τασούλα να δώσει προτεταιότητα. Ακολουθεί, κατάθεση στα Ηνωμένα Εθνη.

Δημιουργεί πρόβλημα η μερική οριοθέτηση; Η μερική οριοθέτηση δεν δυσκολεύει καθόλου μελλοντική οριοθέτηση με την Κύπρο, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση προς το μέλλον. Εχουμε όλα τα στοιχεία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που έχουμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, θα έχει συνέχεια. Ως προς την Αλβανία υπάρχουν νομικά ζητήματα εσωτερικά δικά τους. Είναι γειτονική χώρα, θέλουμε να λυθούν τα ζητήματα. Καταλήξαμε στη συμφωνία χθες μετά από προσπάθειες πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Παρακαλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπεύθυνη στάση. Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη φάση. Να μην παριστάνουν δημοσίως ότι δεν γνωρίζουν πράγματα που τα γνωρίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και μία εβδομάδα και για αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε και δεχόμαστε συμβουλές και υποδείξεις των άλλων κομμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλες Δυνάμεις: Άμεση ενίσχυση! Έρχονται χιλιάδες προσλήψεις ΕΠΟΠ – Τι θα γίνει με τη θητεία