ΕΘΝΙΚΑ

Σύνοδος Κορυφής: H «χλιαρή» αντίδραση Μακρόν και οι σύμμαχοι του Βερολίνου - Όλο το παρασκήνιο

Σύνοδος Κορυφής: H «χλιαρή» αντίδραση Μακρόν και οι σύμμαχοι του Βερολίνου - Όλο το παρασκήνιο

Πώς φτάσαμε για ακόμα μια φορά σε προειδοποιήσεις υπό την απουσία κυρώσεων κατά της Άγκυρας 

Ένα σκληρό «παζάρι» με μπόλικο «παρασκήνιο», έλαβε χώρα, το βράδυ της Πέμπτης (10/12), στις Βρυξέλλες, για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Για ακόμα μια φορά όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν προχώρησαν σε ουσιαστική επιβολή κυρώσεων και περιορίστηκαν σε νέες αυστηρές προειδοποιήσεις αλλά και στη δρομολόγηση της κατάρτισης διευρυμένης λίστας μέτρων κατά της Άγκυρας.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις Αθήνας και Λευκωσίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύθηκε μότο στο ότι στη Σύνοδο του Μαρτίου θα εξεταστούν περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα.

«Χλιαρός» Μακρόν στη Σύνοδο

Η Γερμανία ήταν η χώρα που έδωσε το «έναυσμα» για αντίσταση στις προτάσεις της Αθήνας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ δίπλα της εμφανίστηκαν «αναπάντεχα» ως σύμμαχοι Ισπανία και Ιταλία.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, Ρώμη και Μαδρίτη επιχειρηματολόγησαν ότι πρέπει να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία, καθώς η Τουρκία είναι για την Ευρώπη μια πολύ σημαντική χώρα για να την αποξενώσει.

Την ίδια ώρα, σημαντικοί υποστηρικτές της Αθήνας, όπως είναι το Παρίσι δεν βγήκαν «μπροστά» στη σύνοδο να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις παρά την αυστηρή γλώσσα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κατά της Άγκυρας.

Φαίνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πείστηκε από τα γερμανικά επιχειρήματα ότι η Ευρώπη πρέπει να περιμένει έως ότου αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Άγκυρα να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή συμπεριφορά.

Επιπλέον το Παρίσι, παρότι είναι έντονα ενοχλημένο από τις κινήσεις Ερντογάν, ανησυχεί πως μια συγκρουσιακή στάση από την πλευρά της Ευρώπης θα οδηγούσε την Τουρκία να προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Θεωρία που διακινείται αλλά μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη, αναφέρει ότι στις επαφές Μακρόν – Μέρκελ τις προηγούμενες ημέρες, ενδέχεται να υπήρξε συνεννόηση για ευθυγράμμιση της Γερμανίας με την πιο σκληρή γαλλική στάση στο ζήτημα του Brexit με αντάλλαγμα μια πιο ήπια προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα της Τουρκίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη έκανε το πιο ισχυρό βήμα προειδοποίησης προς την Τουρκία