ΕΘΝΙΚΑ

Κατασκοπεία - Η απολογία του μάγειρα στο Newsbomb.gr: «Έδωσα αριθμούς πολεμικών πλοίων»

Κατασκοπεία - Η απολογία του μάγειρα στο Newsbomb.gr: «Έδωσα αριθμούς πολεμικών πλοίων»

Την απολογία του 52χρονου μάγειρα, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, αποκαλύπτει το Newsbomb.gr.

Πρόκειται για το απολογητικό υπόμνημα που κατατέθηκε στην Ανακρίτρια Πλημμελειοδικών Ρόδου την περασμένη Δευτέρα, όταν και τελικά κρίθηκαν προφυλακιστέοι τόσο ο μάγειρας όσο και ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Ο μάγειρας πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον γραμματέα του τουρκικού προξενείο, ενώ παραδέχεται ότι σε δυο ταξίδια που έκανε με το πλοίο όπου εργαζόταν συνεργάστηκε μαζί του.

«Επικοινώνησα με τον γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου και του απάντησα γενικά και αόριστα σχετικά με τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που ευρίσκονταν στην περιοχή της Μεγίστης. Έκτοτε διέκοψα κάθε επαφή με τον ως άνω κύριο, ενώ ουδέποτε ήρθαν εις γνώση μου πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, στρατιωτικούς και στρατιώτες ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ακόμα και ο αριθμός των πλοίων που μετέφερα κατά τις δύο μοναδικές μας συνομιλίες στον ως άνω κύριο, ήταν εμφανής με γυμνό μάτι από τον οποιονδήποτε που θα μπορούσε να διασχίζει εκείνη την ημέρα την συγκεκριμένη περιοχή».

Για τον τρόπο με τον οποίο γνώρισε τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου ανέφερε:

«Τον Αύγουστο του 2020 μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή στο κινητό μου τηλέφωνο ο γραμματέας του προξενείου, μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή. Μου είπε ότι είχε βρει τον τηλεφωνικό μου αριθμό από μία κοινή μας γνωστή από την Κομοτηνή και μου ζήτησε να βρεθούμε από κοντά. Στην συνάντησή μας μιλούσαμε για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως για τις οικογένειές μας, για τον κοινό τόπο καταγωγής μας, την Κομοτηνή, καθώς και για διάφορα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Μία βδομάδα μετά την πρώτη μας συνάντηση, μου ζήτησε να ξαναβρεθούμε και τότε μου ζήτησε να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στο Καστελόριζο, καθώς και τους αριθμούς που έφεραν αυτά, ζητώντας μου η επικοινωνία αυτή να γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής what’ s up».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του μάγειρα, Στέλιος Αλεξανδρής, δηλώνει στο Newsbomb.gr ότι «ο πελάτης μου είναι αθώος και θα συνεχίσουμε με επιμονή και πίστη στην αθωότητά μας όλες τις νομικές ενέργειες για να γυρίσει γρήγορα στην οικογένειά του».

Παραθέτουμε αυτούσια την απολογία του 52χρονου μάγειρα, ο οποίος κατηγορείται για τις αξιόποινες πράξεις της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της κακουργηματικής κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση:

«Τυγχάνω Έλληνας πολίτης, γεννημένος στις Σάπες του Νομού Ροδόπης, νυμφευμένος και πατέρας μίας θυγατέρας, ηλικίας είκοσι (20) ετών σήμερα. Με την οικογένειά μου διαμένουμε στην Κομοτηνή, πλην όμως λόγω της εργασίας μου ως μάγειρας εργάζομαι και εκτός του τόπου διαμονής μου. Από τις 29-04-2020 εργάζομαι ως μάγειρας στο πλοίο με την επωνυμία…, το οποίο εκτελεί τα δρομολόγια Ρόδος- Μεγίστη και Κως, Νίσυρος-Τήλος-Χάλκη-Σύμη-Ρόδος. Καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας μου στο ανωτέρω πλοίο εκτέλεσα άριστα τα καθήκοντά μου και η συνεργασία μου με την εταιρεία ήταν άψογη.

Τον Αύγουστο του 2020 μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή στο κινητό μου τηλέφωνο ο γραμματέας στο Τουρκικό Προξενείο στη Ρόδο, μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή. Μου είπε ότι είχε βρει τον τηλεφωνικό μου αριθμό από μία κοινή μας γνωστή από την Κομοτηνή και μου ζήτησε να βρεθούμε από κοντά. Στην συνάντησή μας μιλούσαμε για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως για τις οικογένειές μας, για τον κοινό τόπο καταγωγής μας, την Κομοτηνή, καθώς και για διάφορα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Μία βδομάδα μετά την πρώτη μας συνάντηση, μου ζήτησε να ξαναβρεθούμε και τότε μου ζήτησε να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στο Καστελόριζο, καθώς και τους αριθμούς που έφεραν αυτά, ζητώντας μου η επικοινωνία αυτή να γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής what’ s up.

Στα επόμενα δύο ταξίδια μου, επικοινώνησα με τον γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου και του απάντησα γενικά και αόριστα σχετικά με τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που ευρίσκονταν στην περιοχή της Μεγίστης. Έκτοτε διέκοψα κάθε επαφή με τον ως άνω κύριο, ενώ ουδέποτε ήρθαν εις γνώση μου πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, στρατιωτικούς και στρατιώτες ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ακόμα και ο αριθμός των πλοίων που μετέφερα κατά τις δύο μοναδικές μας συνομιλίες στον ως άνω κύριο, ήταν εμφανής με γυμνό μάτι από τον οποιονδήποτε που θα μπορούσε να διασχίζει εκείνη την ημέρα την συγκεκριμένη περιοχή. Είμαι Έλληνας πολίτης, σέβομαι την χώρα μου και δεν έβαλα ποτέ σε κίνδυνο τα συμφέροντά της στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τόσο το έγκλημα του άρθρου 146, όσο και αυτό του άρθρου 148 του Π.Κ. είναι εγκλήματα που στρέφονται κατά του εννόμου αγαθού της διεθνούς κρατικής υποστάσεως που εξατομικεύεται στα συγκεκριμένα κρατικά απόρρητα. Με την κύρωση του ν. 4620/11-6-19 (ΦΕΚ Α 96/11-6-19) επήλθε σωρεία αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή του νέου άρθρου 149, το οποίο ορίζει πλέον με σαφήνεια και ακρίβεια την έννοια του κρατικού απορρήτου. Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 149 του Π.Κ. «κρατικό απόρρητο κατά την έννοια των άρθρων 146 έως 148 είναι ένα γεγονός, αντικείμενο ή πληροφορία, η πρόσβαση στα οποία είναι δυνατή σε ένα προσδιορισμένο κύκλο προσώπων και που χαρακτηρίζονται ως μυστικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας, της αμυντικής ικανότητας, των διεθνών σχέσεων ή των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού κράτους και της διεθνούς ειρήνης».

Διαβίβασα δύο φορές πληροφορίες

Στη συνέχεια ο μάγειρας ανέφερε ότι οι πληροφορίες που διαβίβασε στο γραμματέα του προξενείου της Τουρκίας δεν ήταν απόρρητες, χωρίς ωστόσο να πείσει τις δικαστικές Αρχές που τον προφυλάκισαν:

«Εν προκειμένω, οι μοναδικές πληροφορίες που διαβίβασα δύο μοναδικές φορές στον ανωτέρω υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου, ήτοι τον αριθμό των ελληνικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην περιοχή του Καστελορίζου, δεν αποτελούν κρατικά απόρρητα κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 149 του ΠΚ., καθώς τα εν λόγω πολεμικά πλοία μπορούσαν να γίνουν ορατά από το ευρύ κοινό της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ήτοι η πληροφορία αυτή δεν περιοριζόταν σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων. Επιπλέον, οι ανωτέρω πληροφορίες δεν θα μπορούσαν να θέσουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και τα αμυντικά συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς ήταν πληροφορίες ήδη γνωστές και δεν παρουσίαζαν κανένα ενδιαφέρον. Ουδέποτε μετέδωσα πληροφορίες διαβαθμισμένες, καθώς δεν είχα εκ των πραγμάτων πρόσβαση σε αυτές, αλλά ούτε και πληροφορίες που αφορούν την αμυντική οργάνωση της χώρας. Οι πληροφορίες αυτές είναι άλλωστε φυλαγμένες σε ειδικούς χώρους, στους οποίους έχουν πρόσβαση μόνο συγκεκριμένα άτομα.

Συνεπώς, δεν πληρούται τόσο η αντικειμενική, όσο και η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της προδοτικής κατασκοπείας (άρθρο 148 παρ. 2 Π.Κ.), καθώς αφενός μεν οι ειδήσεις και οι πληροφορίες που γνωστοποίησα σε ξένη κυβέρνηση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κρατικά απόρρητα κατά την έννοια του άρθρου 149 του Π.Κ., ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αμυντικά συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεδομένου του ότι αποτελούσαν ειδήσεις προσβάσιμες στον καθένα τόσο δια ζώσης όσο και μέσω δορυφόρου, και ως εκ τούτου ήδη γνωστές στην ξένη κυβέρνηση. Οι δύο προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 149 του Π.Κ., προκειμένου να χαρακτηριστεί μία πληροφορία ως κρατικό απόρρητο, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά και όχι διαζευκτικά. Πρέπει δηλαδή η πρόσβαση στην πληροφορία να είναι δυνατή σε ένα προσδιορισμένο κύκλο προσώπων (αντικειμενικό κριτήριο) και να χαρακτηρίζεται ως μυστικό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφική ακεραιότητας, τη αμυντικής ικανότητας, των διεθνών σχέσεων ή των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού κράτους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Πότε θα ανοίξει η χώρα