ΕΘΝΙΚΑ

«Καμία αρμοδιότητα» της Κομισιόν στις αμυντικές δαπάνες

«Καμία αρμοδιότητα» της Κομισιόν στις αμυντικές δαπάνες

«Καμία αρμοδιότητα» δεν διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό ούτε για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, προς την Κομισιόν. Ο κ. Χουντής ανέφερε ότι ενώ τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν προηγούμενο οι περικοπές μισθών και συντάξεων, «προκαλεί οργή το γεγονός ότι στο Κόσοβο, την ίδια στιγμή που οι περισσότερες χώρες έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους, βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολλές εκατοντάδες στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, των οποίων η παρουσία εκεί δεν εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας και το κόστος μισθοδοσίας, συντήρησης και κάθε άλλο έξοδο βαραίνει τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Επίσης, ζήτησε από την Επιτροπή να πληροφορηθεί «το ετήσιο κόστος παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο και αν προτίθεται να προτείνει και την απόσυρση», ενώ την καλούσε «να βεβαιώσει, ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας τα δύο τελευταία χρόνια και οι οποίες συνήθως εξυπηρετούν ανάγκες άλλες, πέραν των αμυντικών αναγκών, είναι μειωμένες».

Η Κομισιόν απάντησε, διαμέσου Φούλε, ότι δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά την παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Κόσοβο ή αλλού και δεν γνωρίζει το ετήσιο κόστος της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, ότι δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τις εθνικές αποφάσεις για τις αμυντικές δαπάνες.