ΕΘΝΙΚΑ

Belh@rra: Ιστορική μέρα για τη Διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις – Πώς οι Γάλλοι κέρδισαν τη μάχη

Belh@rra: Ιστορική μέρα για τη Διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις – Πώς οι Γάλλοι κέρδισαν τη μάχη
Κορβέτα GoWind.

Φρεγάτες Belh@rra: Οι άγνωστες πτυχές της σπουδαίας συμφωνίας Αθήνας – Παρισιού – Η πολύμηνη «ναυμαχία» και οι ασφυκτικές πιέσεις από τους μνηστήρες – H «σολομώντεια» λύση από τον Αρχηγό ΓΕΝ και οι σκληρές διαπραγματεύσεις Παναγιωτόπουλου – Φρεγάτες και κορβέτες έρχονται φορτωμένες με βαρύτατο πλισμό – Τι σημαίνει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για την ελληνική Διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει από το Παρίσι την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra και τριών κορβετών Gowind για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για την «αναγέννηση» του ελληνικού Στόλου που αποκτά νέα υπερσύγχρονα πλοία, με βαρύτατο οπλισμό και εξαιρετικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό και ηλεκτρονικό πόλεμο. Παράλληλα, η Γαλλία αναλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών MEKO, δίνοντάς τους ζωή 15 – 20 ετών.

Είναι δεδομένο πως το Πολεμικό μας Ναυτικό περνάει στη νέα εποχή, με τις τρεις φρεγάτες Belh@rra και τις τρεις κορβέτες GoWind να αποτελούν τα επόμενα χρόνια τις βασικές μονάδες κρούσης του Ελληνικού Στόλου, ο οποίος γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη φρεγάτα ήδη κατασκευάζεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού σε γαλλικά ναυπηγεία ενώ και οι υπόλοιπες προβλέπεται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία. Οι τρεις κορβέτες Gowind προτείνεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα και σε ελληνικά ναυπηγεία. Όπως αναφέραμε, οι Γάλλοι φέρονται να δεσμεύονται ότι θα παραδώσουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις δύο πρώτες Belhara μέσα στο 2025.

Η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί ή προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Εικόνες από το... μέλλον με πολεμικά πλοία Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πώς κέρδισαν τη «ναυμαχία» οι Γάλλοι

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση, μιας και η κυβέρνηση προχώρησε στην απόκτηση πλοίων που καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Στόλου. Πρέπει να τονίσουμε ότι και οι υπόλοιπες προτάσεις, κυρίως οι ευρωπαϊκές, είχαν να παρουσιάσουν πλοία εξαιρετικών δυνατοτήτων, ωστόσο οι Γάλλοι, στη «μαραθώνια» διαπραγμάτευση είχαν πάντοτε απαντήσεις σε κάθε απαίτηση της Αθήνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι τα νέα πλοία θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένες δυνατότητες, με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών, στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ουσιαστικά στόχευε στην απόκτηση πλοίων πολλαπλών ρόλων, με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής ώστε να επιχειρεί τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι προτάσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη στο ελληνικό «Πεντάγωνο», ενώ ταυτόχρονα, οι πιέσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο έφτασαν να είναι ασφυκτικές από ορισμένες χώρες. «Αξιολογήστε όλες τις προτάσεις με γνώμονα τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού», είχε διαμηνύσει στον υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΝ ο πρωθυπουργός, κατά την πρώτη ενημέρωση που είχε λάβει πριν από περίπου ένα χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πολύπειρος Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και η ειδική επιτροπή που συστήθηκε πέρασε από «κόσκινο» όλες τις προτάσεις, ενημερώνοντας πλήρως για τα θετικά και τα αρνητικά κάθε υποψήφιου πλοίου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος επιδίδονταν σε ένα σκληρό διαπραγματευτικό πόκερ με όλους τους «μνηστήρες» επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τα καλύτερα πλοία, με τον καλύτερο οπλισμό και στην την καλύτερη δυνατή τιμή.

Από την αρχή η γαλλική πρόταση για τη φρεγάτα Belh@rra φάνηκε ότι αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή υποψηφιότητα με δυνατό σημείο την τεχνολογική υπεροχή, τον πανίσχυρο οπλισμό με πυραύλους Scalp Naval και το κορυφαίο ραντάρ. Η «τσιμπημένη» τιμή ωστόσο και τα πλοία 25ετίας που πρότεινε το Παρίσι ως ενδιάμεση λύση, ανάγκασαν την Αθήνα να εξετάσει «ζεστά» και τις υπόλοιπες προτάσεις.

Η πανίσχυρη φρεγάτα FDI Belh@rra.

Όλες όμως οι υπόλοιπες προτάσεις είχαν «τρωτά» σημεία, με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να κρατά συνεχώς στην κορυφή τις φρεγάτες Belh@rra. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η «σολομώντεια» λύση δόθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ο οποίος έλυσε το «γόρδιο δεσμό» της ενδιάμεσης λύσης διαχωρίζοντάς το από την απόκτηση νέων πλοίων.

Η Γαλλία ήταν πανέτοιμη και γι’ αυτή την εξέλιξη, με την κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group να πραγματοποιεί ντρίμπλα και να προτείνει στην Αθήνα τις κορβέτες GoWind και μάλιστα σε πολύ δελεαστική τιμή, ενώ ταυτόχρονα έστελνε μήνυμα στο ΓΕΝ ότι η πρώτη Belh@rra μπορεί να παραδοθεί στην Ελλάδα το 2025.

Αυτό θα λέγαμε πως ήταν και το «κλειδί» για το ΓΕΝ, με τον Αντιναύαρχο Πετράκη να ενημερώνει τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο πως μια συμφωνία - «πακέτο» στην οποία θα περιλαμβάνονται φρεγάτες Belh@rra πλαισιωμένες από κορβέτες GoWind που θα φέρουν βαρύτατο οπλισμό, θα αποτελούσε την ιδανική λύση για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η κορβέτα GoWind.

Μόνη εκκρεμότητα παρέμενε η τιμή, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να «παίρνει πάνω του» το ζήτημα και να προχωρά σε νέες διαπραγματεύσεις με τη Γαλλίδα ομόλογό του. Οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ τους και η συμφωνία σε χρόνο – ρεκόρ για την απόκτηση των Rafale, ανάγκασαν τη Γαλλίδα υπουργό να συμφωνήσει σε μείωση της τιμής για έξι πλοία, τρεις φρεγάτες Belh@rra με option αγοράς για ακόμα μία και τρεις ολοκαίνουργιες επίσης κορβέτες Gowind. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τιμή είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ, πόσο το οποίο είχε αποφασιστεί να δοθεί για αγορά νέων πλοίων.

Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν σαφής πως αν το Πολεμικό Ναυτικό προτείνει αυτά τα πλοία και η τιμή δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά, δίνοντας εντολή στους συνεργάτες του να κανονίσουν με την γαλλική προεδρία τα διαδικαστικά. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα φρόντισε να μην διαρρεύσει η πρόθεση για συμφωνία με τους Γάλλους, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι όποιες πιέσεις, ειδικά κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πριν μερικές ημέρες.

Πώς θα είναι η ελληνική Belh@rra

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρεγάτες Behl@rra προσφέρουν όπως λένε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καθώς διαθέτουν αεράμυνα περιοχής και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

Παράλληλα, μπορούν να αντιμετωπίζουν κυβερνοεπιθέσεις, μη επανδρωμένα οχήματα, οπλισμένα και μη, αλλά και βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους, βάσει των συστημάτων που διαθέτουν και των υπερσύγχρονων ραντάρ τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Belh@rra διαθέτουν ορισμένες βασικές ιδιότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου - θαλάσσιου χώρου:

1. Το ραντάρ Thales SEA FIRE

Πρόκειται για το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA. Παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας περιοχής και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών αερομεταφερόμενων απειλών.

2. Ολοκληρωμένα συστήματα πυρός με υψηλή αντιδραστικότητα και ακρίβεια.

Οι πύραυλοι που συνδέονται με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό σύστημα καθοδήγησης.

3. Σύστημα πληροφοριών

Οι Beh@rra προσφέρουν μια πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια της απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμηση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.

4. Ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα της FDI HN είναι πολύ καλή χάρη στην τεχνογνωσία της Naval Group και τη μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό. Η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές διεπαφές επιτρέπει αξιόπιστη και αποτελεσματική ανάπτυξη όπλων. Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Οι κυβερνοαπειλές λαμβάνονται υπόψη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, καλύπτοντας όλο τον εξοπλισμό και τις λειτουργίες του πλοίου.

Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική στην αντιμετώπιση των ζημιών. Το σύστημα πρόωσης, όλα τα κρίσιμα τμήματα επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το τμήμα ελέγχου καταστροφών, έχουν περιορισμένη χρήση, αφού το πλοίο χωρίζεται σε δύο ζώνες χωρισμένες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό θα επωφεληθεί από την επίτευξη υψηλής διαθεσιμότητας στα σκάφη με μείωση του λειτουργικού κόστους χάρη: Στις καινοτόμες τεχνικές λύσεις που προτείνονται όσον αφορά στη δυνατότητα συντήρησης, την ικανότητα των κατασκευαστών να της παρέχουν μοντέλα υποστήριξης υψηλής απόδοσης και εγκαθιστώντας στην Ελλάδα όλες τις δραστηριότητες υποστήριξης στη διάρκεια ζωής του πλοίου.

Όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα στην αποτροπή και την παρέμβαση στον υποβρύχιο χώρο, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει. Η πλήρης σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή ακουστική της υπογραφή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

Η Belh@rra αποτελεί επίσης πολύτιμη πλατφόρμα αντιπυραυλικών συστημάτων ικανή να καταπολεμήσει και τις επιθέσεις πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων. Η από κοινού χρήση του ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων της προσφέρει ήδη μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προστασία ενός ευαίσθητου χώρου. Χρησιμοποιούν πυραύλους cruise, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια μικρότερη από 600 χλμ.

Eπιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οπλισμένα UAV, σμήνη UAV, υπερηχητικοί πύραυλοι, βαλλιστικούς πυραύλους, UAV, είναι όλες νέες απειλές των οποίων η απόδοση αυξάνεται συνεχώς. Οι ελληνικές Belh@rra θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να ενσωματώσουν νέα συστήματα έναντι νέων απειλών, χάρη στις τρομερές δυνατότητες φυσικής και ψηφιακής αναβάθμισης που διαθέτουν.

Οι δυνατότητες των GoWind

Η Gowind αξιοποιεί τα καλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα που αναπτύχθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τη Naval Group για μεγάλες φρεγάτες, προκειμένου να προβλεφθούν και να καλυφθούν μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ενσωματώνει την τελευταία γενιά συστημάτων μάχης που ανέπτυξε η Naval Group, το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS και το “Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM)”, ένα συνδυασμό ενσωματωμένου ιστού με τους αισθητήρες του και το κέντρο επιχειρήσεων με εφεδρικούς χώρους, καθώς και υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης, αυτοματοποίησης και φιλικότητας προς το χρήστη των συστημάτων της Naval Group.

Η κορβέτα Gowind είναι ήδη δοκιμασμένη στη θάλασσα και σε υπηρεσία με το ναυτικό της Αιγύπτου. Το πρώτο σκάφος ναυπηγήθηκε στη Γαλλία σε μόλις 38 μήνες και άλλα τρία ναυπηγούνται εγχώρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ GOWIND:

Είναι δεδομένο πως με τις FDI Belh@rra και τις κορβέτες Gowind, η Χώρα μας θα αποκτήσει πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας, με ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι Κρήτης: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους μετά τα 5,8 Ρίχτερ

Γιατί ο ληστής με το τατουάζ έπαιρνε ταξί οπλισμένος σαν «αστακός»

The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)