ΕΘΝΙΚΑ

Πόλεμος Ουκρανία: Η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας - Καθοριστικός ο ρόλος Σούδας και Αλεξανδρούπολης

Πόλεμος Ουκρανία: Η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας - Καθοριστικός ο ρόλος Σούδας και Αλεξανδρούπολης

Στον επιχειρησιακό σχειδασμό του ΝΑΤΟ ο ελληνικός εναέριος χώρος - Στο Αιγαίο κατόπιν άδειας τα συμμαχικά πλοία - Κομβικής σημασίας οι ναύσταθμοι Σούδας και Αλεξανδρούπολης.

Εδώ και καιρό επισημαίνουμε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό φαίνεται πλέον ξεκάθαρα με την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι προθέσεις των ΗΠΑ για την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν φανεί εδώ και καιρό, με τις δηλώσεις της αμερικανικής διπλωματίας να δίνουν σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες.

Ποια από τις δύο χώρες θα βγει κερδισμένη θα το μάθουμε μετά από το τέλος του πολέμου, ωστόσο, είναι προφανές πως ο ρόλος της χώρας μας αναδεικνύεται καθοριστικός για την Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με συμμαχικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν το FIR Αθηνών κατόπιν φυσικά αδείας που ζήτησαν και έλαβαν από το ΓΕΕΘΑ. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Αρχιπέλαγος, με το πανίσχυρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman μαζί με τον στολίσκο που το συνοδεύει να μπαίνει στο Αιγαίο έχοντας στο κατάστρωμά του φορτωμένα με βαρύτατο οπλισμό μαχητικά F-18, F-35 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ από πάνω του ελέγχουν τα πάντα ιπτάμενα ραντάρ Ε-2 . Στα «φτερά» του συμβόλου της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος πλέουν καταδρομικά και αντιτορπιλικά πλοία με τρομακτική δύναμη κρούσης.

Η Σούδα επίσης μετατρέπεται σε ορμητήριο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων με αμερικανικά τάνκερ να φτάνουν στη Σούδα, ενώ και βάσεις στην ηπειρωτική χώρα, όπως το αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και η 110 Πτέρυγα Μάχης χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση κάθε ενέργειας στα Βαλκάνια.

Όσο για την Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύεται σε περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας, με τους Αμερικανούς να τροφοδοτούν από εκεί τις δυνάμεις στα Βαλκάνια, ενώ το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου αποτελεί σταυροδρόμι για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα