ΕΘΝΙΚΑ

Τατάρ: Δεν υπάρχει προετοιμασία για 3μερή συνάντηση στον ΟΗΕ

Τατάρ:  Δεν υπάρχει προετοιμασία για 3μερή συνάντηση στον ΟΗΕ
"Η νέα μας πολιτική είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας"
ΚΥΠΕ

Τις θέσεις του για το Κυπριακό και το θέμα του φυσικού αερίου επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ στην συνέντευξή του χθες βράδυ (22/8) στον παράνομο «Μπαϊράκ».

"Δεν υπάρχει προετοιμασία για μια τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη και ούτε αναμένει ότι θα έχει συνάντηση εκεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Για την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα είναι μια επίσκεψη 3 – 4 ημερών. Δεν θεωρεί, είπε, ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου (των Προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία) «ο Αναστασιάδης θα συναντηθεί με εμένα», ενώ για το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ιδίου, του Αναστασιάδη και του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση και πως «δεν έμεινε και πολύς καιρός, δεν άκουσα να γίνεται μια τέτοια προεργασία».

Επαναλαμβάνοντας την θέση του για την κυριαρχική ισότητα, είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι αυτή που απαιτείται γιατί ο αγώνας που έχει φτάσει στο σήμερα, «είναι αγώνας κυριαρχίας. Η νέα μας πολιτική είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η ομοσπονδία πλέον δεν μπορεί να συζητηθεί, ούτε και να γίνει αποδεκτή. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πετύχει πάρα πολλά. Πριν απ’ όλα αλλάξαμε την πολιτική μας και με αυτήν θα πορευθούμε από δω και πέρα. Ο αγώνας μας είναι ιερός».

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Τατάρ είπε ότι «οι αναζητήσεις (έρευνες) μας στη γαλάζια πατρίδα θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης με συνεργασία των δύο κρατών και κοινές επιτροπές μεταξύ των δύο λαών», αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος.

Από το 2011, είπε, έχουν κάνει ως ψευδοκράτος διάφορες συμφωνίες με την Τουρκία. «Στο τεμάχιο 6 υπάρχει μια εργασία. Εκεί, στο ίδιο μέρος, έχει δικαίωμα και η Τουρκία και η ε/κ πλευρά, έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Αν δεν σχεδιάσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, αν δεν προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, θα χαθεί ολόκληρη η γαλάζια πατρίδα. Υπάρχει μεγάλος πλούτος στην περιοχή, η δουλειά θα συνεχιστεί σε αυτό το σημείο. Υπάρχει και μια προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, και είμαστε σε αυτή την εξίσωση, είμαστε ξεχωριστό κράτος είτε μας αναγνωρίζουν, είτε όχι».