ΕΘΝΙΚΑ

Ο χρήσιμος εχθρός του Ερντογάν για να κερδίσει τις εκλογές

Ο χρήσιμος εχθρός του Ερντογάν για να κερδίσει τις εκλογές

Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει την Ελλάδα ως εξωτερικό εχθρό της Τουρκίας προκειμένου ο ίδιος να κερδίσει τις εκλογές.

Τα ελληνοτουρκικά μπήκαν για τα καλά στην προεκλογική ατζέντα του και όπως συμβαίνει με όλους τους καθεστωτικούς ηγέτες ο Ερντογάν είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να μην χάσει τις εκλογές. Το προσεχές διάστημα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οι σχέσεις μας με τους Τούρκους θα κινηθούν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Στο πρόσωπο της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε τον «χρήσιμο εχθρό» που θα του δώσει πόντους ενόψει των εκλογών στην Τουρκία.

Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος, το 2023 η Τουρκική Δημοκρατία κλείνει 100 χρόνια ζωής. Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να οικοδομήσει μία στρατηγική στην συγκεκριμένη κατεύθυνση με στόχο μία ηγεμονική θέση στην ευρύτερη περιοχή. Με αξιοποίηση και α λα καρτ ερμηνεία Συνθηκών, όπως των Παρισίων και της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και της ισχύος της Τουρκίας ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε.

Συνεχίζοντας αυτό που επί χρόνια πράττουν, να αγνοούν δηλαδή επιδεικτικά τη συνθήκη της Λωζάννης (και όχι μόνο) και τα όσα αυτή ορίζει για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μία άκρως προκλητική ανάρτηση.

Σε αυτή αναφέρεται ότι οι «Δυτικοθρακιώτες» ομογενείς μας «δίνουν αγώνα» για την «τουρκικότητα», κάτι το οποίο, «η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει».

«Ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της τουρκικής (sic) μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της», αναφέρει η ανιστόρητη ανακοίνωση.

Η εν λόγω ανάρτηση, πέραν της πάγιας έκνομης διατύπωσης περί «τουρκικής» μειονότητας, είναι «επετειακή». Αναφέρεται ουσιαστικά στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 29 Ιανουαρίου του 1988 στην Κομοτηνή, όταν ο τότε υποψήφιος βουλευτής Σαδίκ Αχμέτ (1947 – 1995) έθεσε ζήτημα αναγνώρισης εθνικής μειονότητας δηλώνοντας εθνικά «Τούρκος».

Τρεις ημέρες πριν ο Σαδίκ Αχμέτ οδηγήθηκε στη φυλακή και ακολούθως ξέσπασαν διαμαρτυρίες μουσουλμάνων με κλείσιμο των καταστημάτων.

Στις 29 Ιανουαρίου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 μουσουλμάνοι έξω από τζαμί φωνάζοντας “είμαστε Τούρκοι”, γεγονός που προκάλεσε επεισόδια με μερίδα χριστιανών. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 50 άτομα, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα μουσουλμάνων και στα γραφεία δυο εφημερίδων της μειονότητας.

Παρόλα αυτά, ακραίες μερίδες της αποκαλούμενης ως “τουρκικής” μειονότητας γιγάντωσαν τα επεισόδια, προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν απολαμβάνει ίσων δικαιωμάτων με την πλειονότητα.

Θυμίζουμε ότι η Θράκη έχει μπει στο στόχαστρο των Τούρκων εδώ και πολύ καιρό όταν ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει ότι θέλει να μετατρέψει τη Θράκη σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου…

Το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Εκτός από την Θράκη, παράλληλα τρέχει και το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας που έρχεται να αγκαλιάσει το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και να καλύψει προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων, όπως αυτά που επιχειρούνται μέσω των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων.

Έχει οδηγήσει τις διερευνητικές επαφές σε αδιέξοδο, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει την Αθήνα για απροθυμία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με την Τουρκία να δυναμιτίζει την όποια πιθανότητα συμφωνίας για προσφυγή επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, ξεκινώντας από την υφαλοκρηπίδα και φτάνοντας μέχρι τις «γκρίζες ζώνες». Ως μία απειλή σε αναμονή παραμένουν τα τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα, με φόντο και την κρίση του Ορούτς Ρέις του 2020 και την Άγκυρα να προαναγγέλλει έρευνες σε όλο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αποστρατικοποίηση νησιών

Έχει καταστεί ένα από τα βασικά στοιχεία στο αφήγημα της Τουρκίας περί «ελληνικής απειλής». Και ο δίαυλος με τον οποίο η Άγκυρα επιχειρεί κατά κύριο λόγο να στείλει τα μηνύματα της στην Ουάσιγκτον μέσω Αθήνας. Η Τουρκία επιχειρεί ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά και επιδιώκοντας να δώσει επίφαση νομιμότητας στις διεκδικήσεις της έχει προχωρήσει και στην αποστολή σχετικών επιστολών στον ΟΗΕ. Η Τουρκία συνδέει τα νησιά και με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, καλώντας μάλιστα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να μην ενθαρρύνουν την Ελλάδα σε «λάθος και επικίνδυνες κινήσεις».

Τρομοκρατία και Λαύριο

Ένα από τα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Και στο οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να βάλει στο κάδρο την Αθήνα, με ιδιαίτερη επιμέλεια και επιμονή. Κάνοντας focus στην προσφυγική δομή του Λαυρίου. Η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα έχει εξελιχθεί σε «κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών» του ΡΚΚ και του DHKP-C.

Σύμφωνα δε με την Τουρκία οι επίδοξοι «τρομοκράτες» εκπαιδεύονται στο Λαύριο με την ανοχή των ελληνικών αρχών που επιχειρούνται να χαρακτηριστούν «συνένοχες» στις επιθέσεις επί τουρκικού εδάφους. Με δημοσιεύματα στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο να αναδεικνύονται όποτε η πολιτική ανάγκη το επιτάσσει και τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού να καλεί επανειλημμένα την Αθήνα να λάβει μέτρα.

Μεταναστευτικό και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει την κρίση στον Έβρο, το 2020 αποτέλεσε σταθμό στη χρονιά που η ένταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακώθηκε επικίνδυνα. Με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει την Αθήνα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την μετατροπή του Αιγαίου σε «νεκροταφείο προσφύγων». Στο κάδρο των καταγγελιών της Άγκυρας και η ΕΕ, μέσω Frontex. Για την Αθήνα το μεταναστευτικό είναι επίσης στα βασικά σενάρια ενδεχόμενων κρίσεων στο πλαίσιο των οποίων η Άγκυρα ίσως επιδιώξει το «ατύχημα». Με αιχμή και τις περιοχές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που Ελλάδα και Τουρκία επίσης έχουν διαφορά, με την Άγκυρα να επεκτείνει τα όρια της σε όλο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σχετικές ειδήσεις