ΕΘΝΙΚΑ

Δημιουργείται η Μονάδα 1864 στον στρατό - «Πρέπει να έχουμε αντι-drone ομπρέλα»

Δημιουργείται η Μονάδα 1864 στον στρατό - «Πρέπει να έχουμε αντι-drone ομπρέλα»

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη προσπάθεια μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, την «Ατζέντα 2030».

Ειδικό σώμα πληροφορικής, αντίστοιχης της ισραηλινής μονάδας 8200 για τις κυβερνοεπιθέσεις, δημιουργείται στον ελληνικό στρατό. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Επισήμανε πως όταν κάποιος φεύγει από τη μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού, είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό προσόν που μπορεί κάποιος να έχει παγκοσμίως και είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε φτιάξει μια μονάδα περίπου σε αυτά τα πρότυπα, που λέγεται μονάδα 1864. Θα θυμηθείτε όχι μετά από πολλά χρόνια, τι θα σημαίνει αυτό στο βιογραφικό ενός νέου ανθρώπου».

Αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής υποδείγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε πως πρέπει να αλλάξει και η δομή των μονάδων και να επιλεγούν τέτοια οπλικά συστήματα που να είναι χρήσιμα στο μοντέρνο σύστημα, όπως drones και αντι-drones.

Ειδική αναφορά έκανε στο Κέντρο Καινοτομίας που δημιουργείται με στόχο να μεγαλώσει το αμυντικό ελληνικό οικοσύστημα. Σημείωσε πως πρέπει να βοηθήσουμε να υπάρχει εγχώρια παραγωγή. Ανέδειξε σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του αμερικανικού ναυτικού για την παραγωγή των φρεγατών Constellation. Αυτό μόνο, όπως εξήγησε, μπορεί να συντηρήσει για 40 χρόνια δύο ελληνικά ναυπηγεία. Σημείωσε πως από εδώ και πέρα στα συστήματα που αποκτά η Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος ή τμήμα τους να κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της καινοτομίας, είπε πως έχει αποφασιστεί το 1% του αμυντικού προϋπολογισμού να δεσμεύεται για να δαπανάται για συστήματα που προέρχονται από το περιβάλλον της ελληνικής καινοτομίας.

Αποτυπώνοντας με σαφήνεια τη στόχευση της μεταρρύθμισης Ατζέντα 2030, επισήμανε πως είναι αυτό που έκανε το Ισραήλ, να μετατραπεί από αγροτική οικονομία, στη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη αμυντικής τεχνολογίας στον πλανήτη.

Μάλιστα, εκτίμησε πως αυτό μπορεί να αλλάξει και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Διαμήνυσε πως δεν μπορούμε αγοράζοντας από τα ξένα ράφια να επιβιώσουμε.

Μιλώντας για τη ρεαλιστικότατα της μεταρρύθμισης, είπε πως το Ισραήλ έφτιαξε το Iron Dome μέσα σε πέντε χρόνια από το μηδέν.