ΕΘΝΙΚΑ

Ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» από Financial Times: Διεξάγουν ψηφοφορία για την ονομασία των Σκοπίων

Ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» από Financial Times: Διεξάγουν ψηφοφορία για την ονομασία των Σκοπίων

Ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» που αφορούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, παίζουν οι Financial Times, που διεξάγουν διαδικτυακή ψηφοφορία για το όνομα των Σκοπίων παίρνοντας μάλιστα και «θέση», αφού όπως θα διαβάσετε παρακάτω, τα περισσότερα ονόματα εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία», ενώ ο αρθρογράφος στο συνοδευτικό κείμενο αποκαλεί ξανά και ξανά τα Σκόπια, «Μακεδονία».

Η ψηφοφορία γίνεται με αφορμή το «ναυάγιο» της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, Νικολά Ποπόσκι.

Οι Financial Timesέχουν θέσει προς ψηφοφορία, ώστε α επιλέγουν οι αναγνώστες, τα παρακάτω ονόματα:

«Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Νότια Σερβία», «ΠΓΔΜ», «Σλαβομακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκοπίων».

Μάλιστα ο αρθρογράφος στο συνοδευτικό κείμενο παίρνει ξεκάθαρη θέση, κάνοντας μια «ιστορική» αναδρομή, αποκαλώντας ξανά και ξανά τα Σκόπια, «Μακεδονία», επισημαίνοντας πως η πρώτη προσπάθεια για την επίλυση του θέματος έγινε το 1991, μετά από την ανεξαρτησία της χώρας από την Γιουγκοσλαβία.

Όπως αναφέρει τότε πρωθυπουργός, Κίρο Γκλιγκόροβ, ήταν έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε ονομασία ήθελε η Ελλάδα, αρκεί η Αθήνα να πλήρωνε 200 εκατομμύρια δολάρια, όμως η Ελλάδα δεν δέχτηκε να πληρώσει ένα τόσο υψηλό ποσό με το θέμα να μένει εκεί.

Στο κείμενο αναφέρεται ως επιχείρημα ότι πάνω από 140 χώρες μεταξύ των οποίων, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ και Ινδίας, έχουν αναγνωρίσει την «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά οι Έλληνες ακόμη και σήμερα «αποκαλούν της γειτονική τους χώρα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Μετά από πιέσεις, η Ελλάδα δέχτηκε η Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει ο αρθρογράφος και ρίχνει το φταίξιμο για την κατάσταση στην Ελλάδα που θεωρεί τον Μέγα Αλέξανδρο «ιδιοκτησία» της αφού η Αρχαία Μακεδονία επεκτεινόταν στα Σκόπια. Ξέχασε να αναφέρει όμως πως το Βασίλειο εκτεινόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην Ελλάδα και έφθανε μέχρι το Αιγαίο.