ΕΘΝΙΚΑ

Αίτημα στον ΟΗΕ για άμεση διακοπή των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου

Αίτημα στον ΟΗΕ για άμεση διακοπή των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπέβαλλε αίτημα στον γ.γ. του ΟΗΕ για άμεση διακοπή των ερευνών...

Διακοπή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο κατοχικό καθεστώς, για «να ξεπεραστεί η κρίση» στο θέμα των «ενεργειακών αποθεμάτων» στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Έρογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατέθεσε στο γενικό γραμματέα «πρόταση», όπως την αποκάλεσε, να διακοπούν ταυτοχρόνως όλες οι σχετικές με τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εργασίες, μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση επιμονής της Ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες, να θεσπιστεί ad-hoc επιτροπή με αρμοδιότητες:

την εξασφάλιση της συναίνεσης όλων των πλευρών σχετικά με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τρίτες χώρες και τις σχετικές άδειες,

τη διαπραγμάτευση του ζητήματος του διαμοιρασμού του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου που θα βρεθεί γύρω από το νησί,

την αξιοποίηση των εσόδων από αυτές τις δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση μιας συνολικής διευθέτησης, με ταυτόχρονη απαγόρευση χρήσης τους για εξοπλισμούς ή άλλους στρατιωτικούς σκοπούς και

την εξασφάλιση ότι η αποδοχή αυτού του σχεδίου δεν θα επηρεάσει τη νομική ή πολιτική θέση κάθε πλευράς.

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε αυτήν την εισήγησή του, ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι «η αντίδραση ήταν θετική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε ως «πολιτική τακτική με στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς» τις δηλώσεις του προέδρου Δ. Χριστόφια περί αξιοποίησης των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

«Θα ήταν κάποιος ανόητος για να πιστέψει στην πρόταση του κ. Χριστόφια» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι "αν ήταν ειλικρινής, τότε η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα δεχόταν να μεταθέσει τις έρευνες για μετά τον Οκτώβρη, έχοντας πρώτα καταλήξει σε μια συμφωνία επί του θέματος κατά την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών».