ΒΟΥΛΗ: «ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΖΑΕΦ

ΕΘΝΙΚΑ

Φέρνουν για ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχουν γίνει οι Συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια

Φέρνουν για ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχουν γίνει οι Συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια

Την ίδια ώρα που στα Σκόπια δεν έχουν τεθεί σε ισχύ οι αλλαγές στο Σύνταγμα τους που προβλέπονται στη Συμφωνία και δεν υπάρχει ενιαίο και κωδικοποιημένο κείμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόθυμοι βουλευτές που τον υποστηρίζουν προχωρούν τις διαδικασίες στον ελληνικό κοινοβούλιο της επικύρωση των Πρεσπών.

Η μεθόδευση που επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση και είχε σαν στόχο να καλύψει πριν ακόμα αυτή τεθεί σε ισχύ την πρώτη σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να «πυροβολούν» τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ομολόγησε μετά από σχετικά αιτήματα των βουλευτών ότι δεν υπάρχει ενιαίο κωδικοποιημένο κείμενο του Συντάγματος γιατί όπως ανέφερε δεν προβλέπεται από Συνταγματική τάξη των Σκοπίων.

Μάλιστα όπως είπε το στέλεχος της κυβέρνησης οι αλλαγές του Συντάγματος στα Σκόπια θα ολοκληρωθούν όχι μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, αλλά μετά την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι παραπάνω παράμετροι, με ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης, δίνουν το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να προχωρήσουν σε κατά μέρους αλλαγές στο Σύνταγμα τους, όποτε εκείνοι θεωρούν ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος ή κι ακόμα να παραλείψουν πολλές από αυτές του περιλαμβάνονται στη Συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες. «Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως ενιαίο κείμενο, αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου», είπε ο κ. Κατρούγκαλος

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Στις επισημάνσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι τα Σκόπια δεν έχουν ολοκληρώσει τη Συνταγματική τους αναθεώρηση και περιμένουν πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελληνική βουλή, ο αναπληρωτής υποργός Εξωτερικών κατέπληξε τους πάντες με την απάντηση του. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στη γειτονική συνταγματική τάξη. Όμως έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από τη Συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα συνεχίσουν και αυτοί τις δικές τους, είναι αυτονόητο και είναι στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο να φέρει στη βουλή το τελικό κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων.«Για να κυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο Νίκος Δένδιας

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων.«Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο των Σκοπίων για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Οι αλλαγές που δεν έγιναν

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται τα Σκόπια δεν πραγματοποίησαν τις αλλαγές που προβλέπονταν, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσπάθησε να παγώσει την Συμφωνία, αλλά επιχείρησε να καλύψει τα τις πραγματικές διαθέσεις του Ζάεφ και να παραπλανήσει το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μεταξύ ενός από τους όρους της Συμφωνίας που αναφέρεται στην τέταρτη παράγραφο του 1ου άρθρου το «Δεύτερο Μέρος (Σκόπια) θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018» και «μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία». Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεση της το αναθεωρημένο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Το άρθρο που παραβιάζει τη Συμφωνία

Την ίδια ώρα στη ρηματική διακοίνωση επιβεβαιώνεται ότι οι Σκοπιανοί κινήθηκαν κακόπιστα και όσον αφορά στις συνταγματικές αλλαγές. Στο άρθρο 36 του Συντάγματος παραμένει ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά της. Ο Ζόραν Ζάεφ πρόβαλε τη δικαιολογία ότι η εν λόγω αναφορά έχει ιστορική διάσταση: «Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους «μακεδονικούς» εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του «μακεδονικού λαού» και της «μακεδονικής» πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο».

Μάλιστα στο Σύνταγμα υπάρχει ρητή αναφορά στο «μακεδονικό κράτος» [Македонскиот државност]. Πρόκειται για σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ορίζει: «Ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους ή το σύντομο όνομα ήτοι της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». (άρθρο 1.3.ζ).

Το πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται κυρίως σε ό,τι αφορά τις αναφορές σε «μακεδονικό λαό». Συγκεκριμένα στην σελίδα δύο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά. «Η Δημοκρατία (της Βόρειας Μακεδονίας) θα προστατεύει, εγγυάται και ενισχύει τα χαρακτηριστικά και την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του μακεδονικού λαού». Αναφορά γίνεται και στον «μακεδονικό λαό» της διασποράς, για τον οποίο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα: «Η Δημοκρατία θα προνοεί για τη διασπορά των Μακεδόνων, του μακεδονικού λαού και τμήματος των Αλβανών, των Τούρκων, των Βλάχων και άλλων, προάγοντας τους δεσμούς με την πατρίδα».

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Το βράδυ της Πέμπτης 24/01 καταθέτει πρόταση μομφής η ΝΔ και παίρνει θέση ο Καραμανλής

Σχετικές ειδήσεις