ΕΛΛΑΔΑ

Μαρινόπουλος: Γλεντάει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα χρήζει και προστασίας

Μαρινόπουλος: Γλεντάει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα χρήζει και προστασίας

Οι συντεχνιακές λογικές και τα χατιρικά θαλασσοδάνεια, η κακοδιαχείριση και η διαφθορά τα χειρότερα δαιμόνια της ελληνικής τραπεζικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας, έρχονται στο προσκήνιο δίνοντας μια σκανδαλώδη διάσταση στη δραματική υπόθεση Μαρινόπουλος.

Δεκτές οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για προστασία από τους πιστωτές - 12.500 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο - Ο προκλητικός δανεισμός, οι απολύσεις και πώς έβγαλε μια αμύθητη περιουσία σε φορολογικούς παραδείσους

Οι σχέσεις της κραταιά επιχειρηματικής οικογένειας με τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα δημιούργησαν ένα στρεβλό δίκτυ ασφαλείας, που λειτούργησε για να κρύβει το πρόβλημα και να το διογκώνει.

Η κακοδιαχείριση, η φιλική μεταχείριση από πλευράς των τραπεζών και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, δημιούργησε ένα δυσθεώρητο μέγεθος χρεών σε τράπεζες και προμηθευτές που σήμερα ξεπερνούν τα 1,7 δισ. ευρώ χωρίς να είναι γνωστό αν υπάρχουν ακόμη περισσότερα, κρυφά χρέη. Το μέγεθος του ανοίγματος αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα των χιλιάδων προμηθευτών του ομίλου και απειλεί να φέρει τσουνάμι λουκέτων στην αγορά.

Ένα «κανόνι» που εδώ και ένα χρόνο γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί, με την ένοχη στήριξη εποπτικών αρχών, τραπεζών και του Δημοσίου που έδιναν συνεχώς χρόνο στην εταιρία διογκώνοντας το πρόβλημα.

Η εταιρεία ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν δημοσίευε ισολογισμούς. Τους ισολογισμούς των ετών 2012, 2013 και 2014 τους κατέθεσε μόλις προχθές στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενόψει της κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

Οι εποπτικές αρχές το επέτρεψαν, μόνο στη Μαρινόπουλος, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού και καλών πρακτικών. Χαριστικές πρακτικές και διακριτή μεταχείριση, που δεν δικαιολογείται σε ένα κράτος δικαίου.

Χωρίς δημοσιευμένους ισολογισμούς η εταιρεία όμως συναλλάσσονταν με τις τράπεζες και συνέχιζε τη λειτουργία της. Οι προμηθευτές, παρά τα μεγάλα ανεξόφλητα, συνέχιζαν να την προμηθεύουν με προϊόντα τους, θύματα κι αυτοί ενός εκβιασμού, ότι αν κλείσει θα έχουν να χάσουν περισσότερα.

Κάποιοι προμηθευτές εγκατέλειψαν το πλοίο και προτίμησαν να χάσουν οφειλόμενα και τζίρους και να απέχουν. Πολλοί άλλοι όμως επέλεγαν την παρουσία στο ισχυρό δίκτυο και ρίσκαραν το μέλλον τους για να επιβιώσουν. Και τα ανοίγματα μόνο μεγάλωναν.

Αγωνία για το μέλλον

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του ομίλου Μαρινοπουλος έγιναν δεκτές, θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρία έναντι των πιστωτών της μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές.

Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι το είχαν ζητήσει, ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα είναι έτοιμη να εκραγεί η «ωρολογιακή βόμβα» Μαρινόπουλου, ο ίδιος ο επιχειρηματίας γλεντάει στο εξωτερικό.

Παράλληλα έχει μεταφέρει τα χρήματά του σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, ενώ έχει φροντίσει να... καλύψει τις πολυτελείς οικίες του στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Κυριολεκτικά στον αέρα όμως βρίσκονται και οι 12.500 εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος, των οποίων το μέλλον ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις προμηνύεται δυσοίωνο και κινδυνεύουν από την μια μέρα στην άλλη να βρεθούν στον δρόμο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από αυτή την περιπέτεια θα υπάρξουν πολλοί χαμένοι. Μένει να φανεί πόσοι θα είναι και πόσο θα τους κοστίσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά ένα βουνό χρεών και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να μοιραστούν οι ζημιές, και …όποιος προλάβει γλιτώνει.

Γι αυτό και οι δικηγόροι των πιστωτών πίεσαν να μη δοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να πάρουν πίσω έστω μέρος των οφειλομένων και να γλιτώσουν από πιθανά λουκέτα οι δικοί τους πελάτες.

Το σκάνδαλο με τα ακίνητα

Ο χρόνος που δόθηκε με τη συνενοχή όλων, Δημοσίου, τραπεζών και ελεγκτικών αρχών, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από την οικογένεια Μαρινόπουλου, που φρόντισε να …διασφαλίσει το μέλλον της. Η δικηγορική εταιρία Κωνσταντίνου & Βρέττας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια έχει στην κατοχή της ένα fund στο Qatar με τεράστια ακίνητη περιουσία. Για την ακρίβεια αναφέρει τα εξής:

«Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.

Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.

Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ ( Qatar ) που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της “Μαρινόπουλος ΑΕ”.

Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους “ιδιοκτήτες”.

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ’ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ’ ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.

Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.

Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της “Μαρινόπουλος ΑΕ” με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να ερευνάται στην αγορά - και φυσικά θα το κάνει μετά βεβαιότατος η Δικαιοσύνη - η περιουσιακή κατάσταση και των μετόχων. Διότι είναι σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική αγορά, με την αρχική της αυτοτέλειας που διέπει το νομικό πρόσωπο των Ανωνύμων Εταιριών, να έχουμε πτωχεύσεις σε Ανώνυμες Εταιρείες και πλούσιους μετόχους».

Σχετικές ειδήσεις