ΕΛΛΑΔΑ

Τούρκοι στον Έβρο: Μυστήριο γύρω από τους δύο υπαξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο

Τούρκοι στον Έβρο: Μυστήριο γύρω από τους δύο υπαξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο

Ειδήσεις | Τούρκοι: Προβληματισμό εξακολουθεί να δημιουργεί στις ελληνικές Αρχές η σύλληψη δύο Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου, ζητώντας πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Φέρονται να ανήκουν στην επίλεκτη δύναμη «Μπορντώ Μπερελί», μια στρατιωτική ομάδα που συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου 2016, κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ – ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», oι δύο άντρες φέρεται να έφτασαν πριν από ημέρες στην Αλεξανδρούπολη (πιθανότατα στις 15 Φεβρουαρίου) υπό άγνωστες συνθήκες, ενώ αποκαλύφθηκε πως μόλις πριν τρεις ημέρες υπέβαλαν αίτηση ασύλου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για χαμηλόβαθμους Τούρκους στρατιωτικούς και συγκεκριμένα για επιλοχίες, τους οποίους οι τουρκικές αρχές αναζητούν. Τα ονόματά τους είναι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, αντίστοιχα.

Το χρονικό της υπόθεσης

evros

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το «θρίλερ» με τους δύο Τούρκους ξεκίνησε την Τετάρτη (15/02/2017), όταν πέρασαν την ελλητουρκική μεθόριο στον Έβρο με τα πόδια. Δύο ημέρες αργότερα και οι δύο πήγαν να παραδοθούν, παρουσία Έλληνα δικηγόρου το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, ωστόσο απέκρυψαν τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Η απόφασή τους αυτή κινητοποίησε άμεσα την ΕΛ.ΑΣ., η οποία, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες και έπειτα από ενημέρωση που έλαβε από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, κατέληξε στο ότι οι δύο συλληφθέντες ήταν μέλη των «Μπορντώ Μπερελί», η οποία ονομάζεται και «Διμοιρία Θανάτου».

BORDO BERELLI

Ειδικότερα, οι δύο υπαξιωματικοί, ανήκουν στην ειδική μονάδα «Υποβρύχια Επίθεση» (τουρκικά: Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης.

Σύμφωνα, πάντα, με το «Έθνος», στις αποστολές της «SAT» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συλλογή πληροφοριών, αμφίβια κρούση, προστασία επισήμων προσώπων και επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Η εκπαίδευσή και η οργάνωσή των μελών της «Υποβρύχιας Επίθεσης», μάλιστα, είναι παρόμοια με αυτές των «SEALs» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τα ονόματα που έδωσαν οι δύο ταυτίζονται με δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης των Γκιουλενιστών με τις τουρκικές Αρχές.

Δείτε εδώ ποιοι είναι οι «Μπορντώ Μπερελί»

bordo bereliler

Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση

Εν τω μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν μαζί με έναν Αλεγερινό διακινητή.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες και με την Άγκυρα να απαιτεί την έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα λίγο μετά το πραξικόπημα, παρά τις αρνητικές απαντήσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η νέα αυτή εξέλιξη είναι σίγουρο πως θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, που τον τελευταίο καιρό παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με τελεσίδικη απόφασή του δεν έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις