ΕΛΛΑΔΑ

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

Σε εκ περιτροπής εργασία τριών ημέρων την εβδομάδα θέτει η διοίκηση της Χαλυβουργικής τους 170 εναπομείναντες εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν ακόμα και χωρίς δουλειά μέσα στα Χριστούγεννα.

Το Σωματείο των εργαζομένων της Χαλυβουργικής ξεκίνησε κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας την προηγούμενη Παρασκευή (21/09/2018), σύμφωνα με την οποία η εκ περιτροπής εργασία θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, εδώ και πέντε χρόνια, έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, οικειοθελείς αποχωρήσεις, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία για μεγάλες περιόδους. Έχουν χάσει επιδόματα που προβλέπονταν από την επιχειρησιακή τους σύμβαση, ενώ παίρνουν «κομμένους» μισθούς μέχρι και 50% στις φάσεις της διαθεσιμότητας και της εκ περιτροπής εργασίας. Παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η εταιρεία δεν επανεκκίνησε την παραγωγή σιδήρου, όπως ανέμεναν οι εργαζόμενοι στην αρχή της χρονιάς. Το χυτήριο δε, δεν λειτουργεί από το 2012. Όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας και αβεβαιότητας.

Την εργασιακή ανασφάλεια που ζουν οι εργαζόμενοι έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα και το ιδιοκτησιακό ζήτημα της Χαλυβουργικής που έχει εξελιχθεί σε δικαστική διαμάχη μέσα στην οικογένεια Αγγελόπουλου, η οποία χρησιμοποιείται και ως πρόφαση για την επιβολή της διαθεσιμότητας και της εκ περιτροπής εργασίας.

Την Τετάρτη (26/09/2018) το Σωματείο κήρυξε δίωρη στάση εργασίας και προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου. «Είμαστε έρμαιο μιας ενδοοικογενειακής διαμάχης για το ιδιοκτησιακό. Μας είπαν ότι τα ταμειακά αποθέματα της εταιρείας είναι ανεπαρκή, έχει σταματήσει η χρηματοδότηση από τον μεγαλομέτοχο, τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, και δεν μπορούν να βγάλουν τη χρονιά» ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου μιλώντας στο Epsilon TV. Άλλος εργαζόμενος δήλωσε ότι το μέλλον είναι πολύ ζοφερό, όταν λήξει η εκ περιτροπής εργασία «δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει η εταιρεία», «φοβόμαστε ότι θα μείνουμε χωρίς δουλειά μέσα στα Χριστούγεννα». Υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία, επισήμανε και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, πρόσθεσε όμως ότι «δεν έχουμε βέβαια σαφή απάντηση».

Σε μία ακόμη τριμερή στο υπουργείο Εργασίας προσέρχονται σήμερα, Πέμπτη (27/09/2018), οι εργαζόμενοι με περιορισμένες όμως ελπίδες, καθώς η διοίκηση της Χαλυβουργικής δεν έχει τηρήσει το business plan που έχει καταθέσει σε προηγούμενες συναντήσεις. Η έκβαση της συνάντησης θα κρίνει και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, το επόμενο διάστημα.