ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2022: Πόσο αυξομειώνονται οι εισακτέοι ανά Σχολή - Δείτε τη λίστα

Πανελλήνιες 2022: Λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας
Σε μείωση των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας
Intime News

Πανελλήνιες 2022: Μειώθηκαν οι θέσεις σε μαθηματικά, φυσικά και γεωπονικά τμήματα - Μικρή αύξηση στα τμήματα της περιφέρειας - Χωρίς αλλαγές οι δημοφιλείς σχολές

Την πρώτη αισθητή μείωση έκανε φέτος το υπουργείο Παιδείας στον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίοι στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι κατά 9.021 λιγότεροι από το 2021. Πρόκειται για μείωση που φτάνει το 12% σε σχέση με την περσινή κατανομή θέσεων στα ΑΕΙ, οι διοικήσεις των οποίων, όμως, τα τελευταία χρόνια ζητούν σταθερά λιγότερους πρωτοετείς στα προγράμματά τους.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι πέρυσι – πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ – εισήχθησαν στα ΑΕΙ 60.070 άτομα, κάτι που αποδεικνύει ότι τελικά περίπου 40.000 έμειναν εκτός, καθώς οι υποψήφιοι από όλες τις κατηγορίες ήταν 100.000. Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι θέσεις σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, οι οποίες δίνονται κάθε χρόνο με Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.000-2.500 θέσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα «Νέα», χθες φανερώθηκε η συνολική εικόνα του Μηχανογραφικού, το οποίο περιλαμβάνει ένα τμήμα λιγότερο από πέρυσι. Έτσι, μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύει το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης. Βεβαίως, δεν παίρνουν και φέτος εισακτέους τα τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας που «κόπηκαν» πέρυσι από το Μηχανογραφικό, κατόπιν πρότασης των εκπροσώπων του ιδρύματος, ενώ πρωτοετείς δεν θα δεχθούν και τα δύο Τμήματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Αθήνας και Κρήτης.

Φέτος, στις λεγόμενες δημοφιλείς σχολές (ιατρικές, νομικές, ψυχολογίας, πληροφορικής) δεν υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως, μειώθηκαν οι θέσεις σε μαθηματικά, φυσικά και γεωπονικά τμήματα, καθώς και σε ορισμένα οικονομικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης που είχε δύο Τμήματα Μαθηματικών με το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο παίρνει φέτος 50 λιγότερους εισακτέους για το καθένα (από 164 και 176 που πήραν το 2021). Το Μαθηματικό Σάμου, που είχε πέρυσι ελάχιστους εισακτέους, φέτος παίρνει 150. Οι Αγρονόμοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου έχουν φέτος συνολικά μείωση περίπου 150 θέσεων σε σχέση με πέρυσι, ενώ όλες οι γεωπονικές σχολές έχουν μείωση 100 θέσεων τουλάχιστον. Μικρή μείωση έχουν και κάποια τμήματα μηχανολόγων, εκτός φυσικά από αυτό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συνολικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξασφαλίζει 6.299 θέσεις (6.738 πέρυσι), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1.176 (1.246 πέρυσι), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.527 (1.563 πέρυσι), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς 2.062 (2.068 πέρυσι). Συνεπώς, ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 καθορίστηκε σε 68.394, από 77.415 το 2021-2022.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στόχος ήταν η στήριξη σε τμήματα όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και η μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με μεγαλύτερο μερίδιο στα τμήματα όπου αυξάνονται οι θέσεις αλλά και η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Πανελλήνιες 2022: Δείτε αναλυτικά τους εισακτέους σε κάθε σχολή

Με πληροφορίες από: Τα Νέα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων