ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2015: Αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις με τη Νεοελληνική Γλώσσα

Πανελλήνιες 2015: Αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις με τη Νεοελληνική Γλώσσα

Ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και το υπουργείο Παιδείας εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία.

Προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς, ενώ το σύστημα των εξετάσεων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας δόθηκαν στους μαθητές που θα κληθούν για τρεις ώρες να βάλουν τα δυνατά τους για να πετύχουν υψηλή βαθμολογία που θα τους εξασφαλίσει μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι τελευταίες οδηγίες για τις Πανελλήνιες

Σε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2015, αλλά για το μηχανογραφικό και τον τρόπο κατάθεσής του μετά το τέλος αυτών, προέβη το υπουργείο παιδείας.

Το υπουργείο επεξηγεί επιπλέον τι θα ισχύσει με τη διαδικασία των υποψηφίων του 10% και δίνει όλες τις πληροφορίες για τους υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και τον τρόπο με τον οποίο θα βρουν το μηχανογραφικό τους.

Μηχανογραφικό δελτίο

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2015 αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΟΠΑΙΘ (www.minedu.gov.gr) στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β΄ ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΕΠΑΛ-Α΄.
Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Διαδικασία του 10% χωρίς νέα εξέταση

Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στην πορεία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Υπενθυμίζεται ότι

- δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2013 και 60% για το 2014).

- όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Υπενθύμιση προγράμματος

Ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων τις επόμενες ημέρες, επισημαίνουμε ξανά στους υποψηφίους:

- να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους.
- να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.
- κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ SOS ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μερικές γενικές οδηγίες, της τελευταίας στιγμής, είναι οι εξής:

Αφήνουμε για το τέλος την ύλη που γνωρίζουμε καλύτερα και δεν επιμένουμε την τελευταία ημέρα σε όλη την ύλη.

  • Εστιάζουμε κυρίως σε όσα αισθανόμαστε ότι μας δυσκολεύουν.
  • Είμαστε συνεπείς στην παρακολούθηση των επναληπτικών μαθημάτων του φροντιστηρίου.
  • Δεν ξενυχτάμε άσκοπα, φροντίζουμε να κοιμηθούμε νωρίς για να αισθανόμαστε ξεκούραστοι, καθώς η διαδικασία είναι πολύωρη.
  • Αποφεύγουμε συγκρούσεις και άτομα που μας μεταδίδουν άγχος.
  • Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες και τα ζητούμενα κάθε θέματος.
  • Στη διάρκεια της εξέτασης διαβάζουμε προσεκτικά τις εκφωνήσεις, πιθανώς και παραπάνω από δύο φορές, σκιαγραφώντας διαγραμματικά την απάντηση στο πρόχειρο.
  • Αν «κολλήσουμε» σε κάποιο θέμα προχωράμε σε άλλο, χωρίς να χάνουμε χρόνο. Γυρίζουμε σε αυτό που μας δυσκολεύει, όταν τελειώσουμε με τα υπόλοιπα.
  • Παίρνουμε μαζί μας στο εξεταστικό κέντρο νερό ή ένα χυμό.

Καλή επιτυχία!

Σχετικές ειδήσεις