ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά (pics&vids)

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά (pics&vids)
KEFALONIA PRESS

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα, σχεδόν ταυτόχρονα, σε Βλαχάτα και Λουρδάτα της Κεφαλονιάς.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (14/09), στην περιοχή Λουρδάτα στην Κεφαλονιά, σε δασική έκταση πάνω από το χωριό, σε περιοχή γεμάτη τουριστικά καταλύματα και βίλες.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέα Ρίζο, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «η πυρκαγιά στην κυριολεξία πέρασε μέσα από τις αυλές των κατοικιών στην περιοχή Λουρδάτα χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Η φωτιά έκαψε μια παλιά αποθήκη που βρισκόταν μέσα στο δάσος και ένα χωματουργικό μηχάνημα. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς, εκκένωσε κατοικίες και καταλύματα της περιοχής για να μην κινδυνέψει καμιά ανθρώπινη ζωή».

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά, βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, ενώ στο σημείο βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπάρχει ο φόβος αναζωπύρωσης λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο σήμερα.

Συγκεκριμένα, στο σημείο βρίσκονται 12 οχήματα με 40 πυροσβέστες και 2 πεζόπορα τμήματα, ενώ από το Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς έχουν σταλεί υδροφόρες.

Από αέρος επιχειρούν ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Έρικσον και ένα Καναντέρ ενώ προσπάθησαν και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ αλλά λόγω του δυνατού αέρα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο.

Βελτιωμένη είναι και σύμφωνα με τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, η εικόνα της φωτιάς.

«Γύρω στις 5.15 τα ξημερώματα ξέσπασε η φωτιά σε δύο μέτωπα σε Βλαχάτα και Λουρδάτα. Η πολιτική προστασία του Δήμου Αργοστολίου, έφτασε έγκαιρα στο σημείο, όπως και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επικοινωνήσαμε με τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για να στείλουν επιπλέον εναέρια μέσα, καθώς τα Πετζετέλ λόγω του ισχυρού ανέμου δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Περίπου 200 τουρίστες τους μεταφέραμε στην παραλία του Λουρδά για μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκκενώσαμε τα ξενοδοχεία στην περιοχή και τους πήγαμε στην παραλία για να μην κινδυνέψουν και φέραμε και λεωφορεία για να τους μεταφέρουμε αν χρειαστεί εκτός περιοχής. Ευτυχώς γύρω στις 8 το πρωί ο αέρας κόπασε και είχαμε καλύτερα αποτελέσματα και η φωτιά κατάφερε να ελεγχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Δείτε το tweet της Πυροσβεστικής:

Όπως αναφέρει το inkefalonia.gr, η φωτιά βρέθηκε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή με τις φλόγες να φτάνουν κοντά στα πρώτα σπίτια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Φωτιά και στο Μενίδι

Υπό έλεγχο τέθηκε η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα, αυτή στη Λεωφόρο Καραμανλή στο Μενίδι.

Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα κι επί τόπου επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων καθώς κι ένα ελικόπτερο.

22-8.jpg
Συναγερμός στον υποσταθμό της ΔΕΗ.

Λίγο πριν τις 09:00 η φωτιά πέρασε ένα ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή και κατευθύνθηκε προς υποσταθμό της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία, για λόγους ασφαλείας, απέκλεισαν την κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος στο ύψος της Αγίας Παρασκευής.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε οχτώ περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς - κατηγορία «4» - προβλέπεται για σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προς ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Σκύρος)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Δείτε στο χάρτη τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη Κυκλοφορίας 2020: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Πόσα θα πληρώσουμε φέτος

Προσοχή! Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου και η τάση να... ψυχράνει ο καιρός! (video)

Σχετικές ειδήσεις