ΕΛΛΑΔΑ

Marfin: Όλη η αλήθεια για το έγκλημα, τις αποζημιώσεις και την αναίρεση του Αρείου Πάγου

Marfin: Όλη η αλήθεια για το έγκλημα, τις αποζημιώσεις και την αναίρεση του Αρείου Πάγου

Marfin: Δέκα χρόνια μετά το έγκλημα της Μαρφίν, η υπόθεση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα και χρειάστηκε όπως είδαμε η πολιτική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να σταματήσει η ταλαιπωρία των οικογενειών και των θυμάτων, αλλά και για να μην μετατραπεί σε παρωδία η επέτειος μνήμης που έλαβε χώρα το Σάββατο 9/05/2020 με την τιμητική πλακέτα στον τόπο του εγκλήματος στην οδό Σταδίου. 

Η ταλαιπωρία των θυμάτων και των συγγενών τους, πήρε διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Άρειος Πάγος είχε αναιρέσει την δικαστική απόφαση που προέβλεπε αποζημιώσεις για τα θύματα και είχε ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης προς περαιτέρω εκδίκαση ενώπιον του ιδίου δικαστηρίου, συγκροτούμενου από άλλο δικαστή, εκτός από εκείνον που δίκασε προηγουμένως. Η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για συζήτηση σε περίπου 1,5 µήνα.

Πρακτικά δηλαδή η ίδια η ελληνική πολιτεία εμπόδιζε αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν αποζημιώσεις. Δέκα χρόνια δηλαδή μετά την τραγωδία, τα θύματα και οι συγγενείς τους εμπαίζονται και ταλαιπωρούνται με χρήματα που δόθηκαν σε μερικούς εξ αυτών, αλλά τους ζητούνται πίσω μέσω δικαστικών μαραθωνίων, που δεν άφηναν τους ανθρώπους αυτούς να ξεχάσουν τις τραγικές στιγμές που έζησαν.

Το newsbomb.gr αποκαλύπτει σήμερα όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μισοί σχεδόν από τα θύματα και κάποιοι εκ των συγγενών τους, είχαν αποζημιωθεί από τα πολιτικά δικαστήρια, ενώ οι υπόλοιποι βρισκόντουσαν σε αναμονή.

Ωστόσο αυτοί που έλαβαν χρήματα ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη, κλήθηκαν ουσιαστικά να τα επιστρέψουν, αφού με απόφαση του ο Άρειος Πάγος - απόφαση που επιδέχθηκε πολλών χαρακτηρισμών - αναιρούσε την σχετική απόφαση του Εφετείου.

MARFIN

Ποιο είναι όμως το χρονικό «της ντροπής», που αφορά στην …αστική δικαίωση θυμάτων και συγγενών τους, γιατί όπως ξέρουμε πολύ καλά, ποινική δικαίωση δεν υπήρξε;

Από την φωτιά στη Marfin, έχασαν η ζωή τους τρία άτομα και, εκ των οποίων η Αγγελική Παπαθανασοπούλου που ήταν έγκυος, ενώ άλλα 21 άτομα που βρίσκονταν στην τράπεζα εκείνη την ώρα, κατάφεραν να απεγκλωβιστούν, έχοντας υποστεί εγκαύματα και σοβαρές βλάβες του αναπνευστικού από τις αναθυμιάσεις.
Οι συγγενείς των τριών νεκρών και τα άλλα θύματα, διεκδίκησαν χρηματικές αποζημιώσεις, με προσφυγές τους τόσο στα Πολιτικά δικαστήρια όσο και στα Διοικητικά.

Οι φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα κόβουν την ανάσα.

Οι αγωγές που κατατέθηκαν στα Πολιτικά δικαστήρια, στρέφονταν κατά της τράπεζας, ενώ οι αγωγές που κατατέθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια στρεφόταν κατά του Δημοσίου (Πυροσβεστικής και υπουργείου Δημοσίας Τάξεως).

1507963

Όσον αφορά τις αγωγές ενώπιων των Πολιτικών δικαστηρίων, επιδικάστηκαν ποσά, συνολικού ύψους περί τα 2,5 εκατ. ευρώ και αυτά τα ποσά καταβλήθηκαν – και για να ακριβολογούμε με βάση έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Newsbomb.gr - κατασχέθηκαν εις χείρας τρίτου, σε 25 συνολικά άτομα, θύματα /συγγενείς, από την τράπεζα.

1507973

Το απαράδεκτο σκεπτικό του Άρειου Πάγου

Eνώ, όλα τα θύματα φέρονται να έχουν διασφαλίσει τις απαιτήσεις τους, με συντηρητικές κατασχέσεις σε βάρος της Τράπεζας και στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου εις τρίτους.

Στη συνέχεια όμως ασκήθηκε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης από την Τράπεζα, την οποία ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων στο απαράδεκτο σκεπτικό του:

«… προκαλεί αγανάκτηση στον μέσο κοινωνικό άνθρωπο, μια τυφλή και παράλογη τρομοκρατική ενέργεια ,που πλήττει σε ώρα εργασίας απλούς εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν δώσει ουδεμία αφορμή στους δράστες της ενέργειας (πλην ενδεχομένως ότι εργάζονται σε ημέρα γενικής απεργίας ), δεν μπορεί να δικαιολογήσει, την εις ύψους εκτίναξη του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης, την οποία καλείται να πληρώσει ο εργοδότης ή οι προστηθέντες και όχι άγνωστοι τρομοκράτες… Και τούτο ακόµη περισσότερο στην περίπτωση κατά την οποία η αµέλεια, που αποδίδεται στον εργοδότη ή στους προστηθέντες από αυτόν, µόνο κατά ένα µικρό µέρος συνδέεται µε το αποτέλεσµα, διότι την υπερακοντίζει ο δόλος της τροµοκρατικής ενέργειας».

Με βάση το σκεπτικό της αναίρεσης, το Εφετείο καλείται να εκδώσει απόφαση με την οποία είτε θα μειώνει κατά πολύ τα ποσά αποζημίωσης που καταβλήθηκαν, είτε και διόλου απίθανο να τα εξαλείφει και άρα θα κληθούν οι αποζημιωθέντες να τα επιστρέψουν στην τράπεζα! Αυτή λοιπόν η απόφαση ήταν εν αναμονή.

Το δράμα των ανθρώπων που βρισκόντουσαν μέσα, αποτυπώνεται στον φωτογραφικό φακό.

Μια απόφαση που επί της ουσίας θα έκανε κουρέλι το κοινό περί δικαίου αίσθημα και ευτυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενήργησε άμεσα και διέσωσε το κύρος της Ελληνικής Πολιτείας και του κράτους δικαίου.

Όσον αφορά στις αγωγές κατά του Δημοσίου, ενώπιων των Διοικητικών Δικαστηρίων, το ποσό που επιδικάστηκε ανέρχεται στο ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ περίπου. Ο λόγος που είχε αναιρεθεί αυτή η απόφαση και επρόκειτο να εκδικαστεί εκ νέου, ήταν επειδή η αγωγή στρεφόταν κατά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και κατά της Πυροσβεστικής, κρίθηκε ότι η ευθύνη του Δημοσίου είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή της Τράπεζας, καθώς ούτε η Πυροσβεστική μπορούσε να προσεγγίσει αμέσως, ούτε και τα αστυνομικά όργανα στο σημείο του τραγικού συμβάντος.

Σε κάθε περίπτωση και νομικά δεν προβλέπεται διπλή αποζημίωση για το ίδιο συμβάν, διότι τότε οδηγούμαστε σε εμπορευματοποίηση. Εάν καταβληθούν τα χρήματα της αποζημίωσης από τα Διοικητικά δικαστήρια, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, τότε θα υπάρξει παραίτηση από τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων από τα Πολιτικά Δικαστήρια, όπως ανέφεραν έγκυρες νομικές πηγές στο Newsbomb.gr, επισημαίνοντας ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι επιτέλους να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτό τον αγώνα, για να βρουν την ψυχική τους ηρεμία οι άνθρωποι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Marfin: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου - «Λύγισε» η Σακελλαρόπουλου - Το μήνυμα Μητσοτάκη