ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Άνοιξαν τα σχολεία: To newsbomb.gr καταγράφει την πρώτη μέρα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου

Άνοιξαν τα σχολεία: To newsbomb.gr καταγράφει την πρώτη μέρα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου
Intime News

Το «ποδαρικό» στα σχολεία, μετά την άρση της αναστολής της λειτουργίας τους στις 11 Μαρτίου, κάνουν σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, οι μαθητές της Γ' λυκείου.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης

Την επόμενη εβδομάδα, την Δευτέρα 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι μαθητές της Α' και Β' λυκείου και των γυμνασίων.

Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Το newsbomb.gr βρέθηκε στα σχολεία της Αττικής και μεταφέρει το κλίμα

Όλα έτοιμα στη Γλυφάδα.

Έτοιμοι και στην Νέα Ερυθρέα, ενώ στο Μαρούσι, οι οδηγίες για τους μαθητές τοιχοκολληθεί

Στην είσοδο του σχολείου υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια για τους μαθητές αλλά και αντισηπτικό.

Δείτε τι δήλωσε στην κάμερα του Newsbomb, ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Νέας Ερυθραίας.

Μία μαθήτρια, η Κατερίνα που είναι και πρόεδρος του 15μελούς, δήλωσε πως της έλειψε το σχολείο αλλά παράλληλα εκφράζει και την ανησυχία της για τον κορονοϊό.

Μία ακόμη μαθήτρια, η Ευανθία, δηλώνει χαρούμενη που ξαναγύρισε στο σχολείο.

Η λειτουργία των σχολείων δεν θα θυμίζει σε τίποτε την εποχή προ κορονοϊού, καθώς θα διέπεται από ειδικό πρωτόκολλο και κανόνες για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ο ΕΟΔΥ, μεταξύ των οδηγιών που έχει δώσει στους μαθητές, για τη χρήση της μάσκας, τη διατήρηση αποστάσεων, το συχνό πλύσιμο χεριών, εξέδωσε και ένα... χάρτη με «ασκήσεων» που καλύπτει όλα τα σενάρια τα οποία μπορεί να βρεθούν ν' αντιμετωπίσουν τα παιδιά από σήμερα Δευτέρα (11/05).

Δείτε στη gallery που ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών στους μαθητές σε αυτά τα σενάρια:

Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει λίστα με όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι κηδεμόνες κατά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ειδικότερα, οι μαθητές καλούνται να τηρούν τα εξής:

  • Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
  • Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
  • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).

Τι να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί

  • Να ενημερώσουν τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
  • Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
  • Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
  • Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
  • Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

Τι να προσέχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες

  • Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).
  • Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.
  • Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Έτσι θα κάθονται οι μαθητές στις τάξεις

Τα διαγράμματα για το πώς θα κάθονται οι μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων στα θρανία αλλά και τι ώρες θα γίνονται τα διαλείμματα κοινοποίησε το υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων δυο μήνες μετά το λουκέτο λόγω κορονοϊού.

Ενδεικτικά, ορίζεται ότι σε κάθε θρανίο θα κάθεται ένας μαθητής, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον, αλλά διαγώνια. Ο ανώτερος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα θα είναι 15 και η απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Καθώς τα υπάρχοντα τμήματα θα «σπάσουν» στα δύο για να τηρηθεί ο όρος των 15 μαθητών ανά αίθουσα, οι μαθητές θα πηγαίνουν εναλλάξ στο σχολείο.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στα μαθήματα προσανατολισμού να πηγαίνουν καθημερινά, καθώς τα 2/3 των τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού είναι μικρότερα των 15.

Δείτε στην gallery πώς θα είναι τοποθετημένα τα θρανία στις αίθουσες

Πώς θα γίνονται τα διαλείμματα

Το υπουργείο προτείνει εναλλάξ διαλείμματα, για τα οποία η έξοδος των μαθητών πρέπει να γίνεται σταδιακά και με σειρά. Επίσης, πρέπει να οριστούν στο προαύλιο διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος ή υποτμήματος, ενώ την ώρα του διαλείμματος θα γίνεται φυσικός αερισμός των αιθουσών. Παράλληλα, απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ). Τέλος, θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπ. Εσωτερικών.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Προτείνεται η υιοθέτηση του ακόλουθου ωραρίου διαλειμμάτων για κάθε υποτμήμα εκάστου τμήματος.

Δείτε το ωράριο των διαλειμμάτων

Τι θα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα

- Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο

- Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο

- Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα

- Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ)

Αυτή είναι η ΚΥΑ για τις μετακινήσεις των μαθητών

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση οι μετακινήσεις θα γίνονται ακολούθως:

  • Κατά τη μετακίνηση των μαθητών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού.
  • Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος. γ. Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.
  • Οδηγοί οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
  • Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων της παρ. 1.
  • Οι περιορισμοί του άρθρου 4 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27815/3.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 1647), όπως αυτό τροποποιείται με την παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν έχουν εφαρμογή κατά τη μεταφορά των μαθητών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.