ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις νέες εστίες και τα διάσπαρτα κρούσματα

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις νέες εστίες και τα διάσπαρτα κρούσματα
IN TIME

Κορονοϊός: Έντονο προβληματισμό προκαλεί η έλλειψη μέτρων προστασίας που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις - Φόβοι για πισωγύρισμα

Οι νέες εστίες διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου στις υγειονομικές αρχές. Ο προβληματισμός υπάρχει λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, με το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών για την υποδοχή ξένων τουριστών.

Έντονη ανησυχία υπάρχει από την πλευρά των ειδικών, παρά την καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, καθώς - όπως τονίζουν - η έλλειψη μέτρων προστασίας σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα.

Σουρβίνος: «Το εμβόλιο θα το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι»

Τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να έχουμε καποια αντιική θεραπεία ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την αισιοδοξία για εμβόλιο στο τέλος του χρόνου.

«Οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός εμβολίου. Οι προηγούμενες πανδημίες μπήκαν σε ένα βαθμό ύφεσης από μόνες τους, περιορίστηκαν, οπότε δεν υπήρξε ανάγκη. «Θεωρώ ότι τώρα θα έχουμε το εμβόλιο γιατί το χρειαζόμαστε» δήλωσε ενώ σχετικά για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμο υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι».

Αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες – αναζωπυρώσεις που είχαν εξήγηση. Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα. Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.

«Χθες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα π.χ. ένα Ξάνθη ένα Ροδόπή. Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών».

Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της. Από 1η Ιουνίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. «Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την προρεία του τουρισμού».

Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 13 νέα κρούσματα την Πέμπτη (25/06) τα τρία εντοπίστηκαν στην Ξάνθη και από ένα καταγράφηκαν σε Θεσπρωτία, Σύρο, Καστοριά, Πέλλα και Ροδόπη. Επίσης, πέντε από τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα και συγκεκριμένα τα τρία προέρχονται από πτήσεις και τα δύο οδικώς, μέσω Προμαχώνα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.321 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Από το σύνολο των 3.321 κρουσμάτων, 734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.851 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 291.840 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.386 (1.8%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2020: «Αυλαία» των Πανελλαδικών με Χημεία, Οικονομία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας