ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα

Σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας και τις πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές επεκτείνεται η απαγόρευσης διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορονοϊού στα χερσαία σύνορα το «μοντέλο» που εφαρμόζεται από χθες στην Κακαβιά θα επεκταθεί.

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευσης διέλευσης από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές σε συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων πλην του Προμαχώνα» είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός προχώρησε στην καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων με τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σ, Τσιόδρα, συναρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη» σημείωσε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε: «Αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά. Είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Σ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, που εξέφρασαν, αφενός την ανησυχία των ειδικών, και αφετέρου την επαγρύπνηση των Αρχών. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς, υπογράμμισε ότι "Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί". Είναι ήδη προφανές - και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία - ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:

«Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ανέφερε. «Και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα» υπογράμμισε και εξήγησε:

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.

Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.

Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Γιώργος Παπανδρέου