ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για βάσεις και αριθμό εισακτέων

Πανελλαδικές εξετάσεις: Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για βάσεις και αριθμό εισακτέων

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχεδιάζεται να ισχύσουν από το καλοκαίρι του 2021.

Στο νέο εξεταστικό σύστημα που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας η βάση εισαγωγής θα είναι συνάρτηση του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ τα χρονικά στάδια για την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ έχει ως εξής:

* Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το ελάχιστο και το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να επιλέξει ένα τμήμα για τον προσδιορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Πιθανότατα αυτά θα είναι 70% και 120% με βάση τον μέσο όρο των πανελλαδικών επιδόσεων ανά κατεύθυνση, που όμως θα γίνει γνωστός το καλοκαίρι και μετά τις εξετάσεις.

* Τον Φεβρουάριο, θα ανακοινώσει τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα και ανά πανεπιστήμιο. Μια πρόταση είναι να είναι ο αριθμός αυτός μειωμένος, μια άλλη να αφεθεί το σύστημα να «επανεκκινήσει» μόνο του με την εφαρμογή της νέας βάσης εισαγωγής, που εκ των πραγμάτων θα μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Η δεύτερη πρόταση δε είναι και η πιθανότερη, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι προφανές ότι δεν θέλει να δεχθεί το πολιτικό κόστος της μείωσης του αριθμού των εισακτέων σε μια χρονιά που έχει ουσιαστικά εκπαιδευτικά «χαθεί» από τις παρενέργειες της πανδημίας, της περιορισμένης εκπαιδευτικής προετοιμασίας κ.λπ.

* Τον Μάρτιο, τα πανεπιστημιακά τμήματα θα αποφασίσουν το ποσοστό που θα προσδιορίζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτά.

* Τον Ιούλιο, την ημέρα ανακοίνωσης των μορίων κάθε υποψηφίου, το υπουργείο θα ανακοινώσει ταυτόχρονα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα. Ετσι, οι μαθητές όταν δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό, θα γνωρίζουν ποια είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα, άρα θα γνωρίζουν ποια τμήματα δεν μπορούν να δηλώσουν.

* Βάσεις: Για τα τμήματα που εντάσσονται σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι η μικρότερη από τα επιστημονικά πεδία αυτά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τέσσερις και σήμερα για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου- Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών