ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τέσσερις και σήμερα για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου- Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Κορονοϊός: Τέσσερις και σήμερα για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου- Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Στην τελική ευθεία για την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» στη χώρα μας. Πώς και με ποια σειρά προτεραιότητας θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Πόσες δόσεις θα έρθουν στην Ελλάδα. Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Στις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας την πρώτη παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και συγκεκριμένα 9.750 δόσεις.

Αμέσως μετά, στις 27 Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επιχείρηση «Ελευθερία», οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Ως το τέλος Ιανουαρίου, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα έχουν παραδοθεί στη χώρα μας 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο -αφού λάβουν έγκριση- και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

Πώς και με ποια σειρά θα γίνουν οι εμβολιασμοί

«Όσο προχωράμε τόσο περισσότερες εταιρίες θα λαμβάνουν έγκριση τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.

Ως εκ τούτου, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου.

Από την Τρίτη μάλιστα, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια. «Και ναι το εμβόλιο θα γίνεται υπό την ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν», ξεκαθάρισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων. Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα τρία χαρακτηριστικά του εμβολίου

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απρόβλεπτη, αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, η επιδημία του κορονοιού, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και αυτή είναι το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Αναφέρθηκε στις γρήγορες διαδικασίες για την παρασκευή εμβολίων για την νόσο Covid-19 και εξήγησε ότι οι λόγοι ήταν η χρησιμοποίηση και εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση. Τα εμβόλια, είπε, αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες, οργανώσεις, όπως ο FDA, ο EMA οι οποίοι βάσει ορισμένων κριτηρίων φτάνουν μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση όλων των στοιχείων και κλινικών μελετών στην έγκρισή τους.

Τα εμβόλια για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

- Ασφάλεια, να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες

- Ανοσογονικότητα, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα

- Αποτελεσματικότητα, να προσφέρουν την προστασία του εμβολιαζόμενου όταν εκτεθεί στη νόσο

Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι!

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το πρώτο εμβόλιο που έρχεται είναι αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο mRNA., πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί το μόριο του mRNA για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας, της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού σε ανθρώπινο κύτταρο, ώστε να δοθεί «στο μικρό εργοστάσιο του οργανισμού μας το ερέθισμα να παράγει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων». Η κ. Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και επιπλέον δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.

«Αυτό το εμβόλιο έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητα του ξεπερνά το 94%». Συνέστησε υπομονή και τήρηση των μέτρων προστασίας. «Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο, οφείλουμε να το σεβαστούμε και να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

BioNTech: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και κατά του μεταλλαγμένου στελέχους

Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη του ιού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, με τις χώρες της ΕΕ να λαμβάνουν νέα μέτρα προστασίας, «μπλοκάροντας» τις πτήσεις από τη Βρετανία, όπου ανιχνεύτηκε το νέο στέλεχος του ιού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, ο Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του θα είναι αποτελεσματικό έναντι ενός νέου στελέχους του ιού που εμφανίστηκε στη Βρετανία.

Ο Σαχίν δήλωσε στην Bild ότι η εταιρεία θα διερευνήσει την μετάλλαξη τις επόμενες μέρες, αλλά ότι εξετάζει το θέμα με «ένα βαθμό νηφαλιότητας».

Κικίλιας: Βεβαίωση θα λαμβάνουν όσοι εμβολιάστηκαν

Ψηφίστηκε τη Δευτέρα από τη Νέα Δημοκρατία η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η λήψη βεβαίωσης εμβολιασμού για όλους όσους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η τροπολογία περιλαμβανόταν στο νέο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημιουργηθεί η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, μέσω της οποίας μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού θα μπορεί κανείς να αιτηθεί την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης. Αυτή θα περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Στην ίδια τροπολογία, διευκρινίζεται ο οδικός χάρτης των εμβολιασμών, για παράδειγμα δημιουργείται σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζόμενων, τίθεται σε ισχύ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και καθορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται τα κριτήρια προτεραιοποίησης των πολιτών που θα προσέρχονται προς εμβολιασμό.

Παράλληλα, συστήνεται τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων εμβολίων και την ταχύτερη δυνατή διάθεσής τους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και Υγείας να διαθέτουν προσωπικό για το συντονισμό και τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.