ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Σε κρίσιμη καμπή η Θεσσαλονίκη - Συναγερμός από τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου

Lockdown: Σε κρίσιμη καμπή η Θεσσαλονίκη - Συναγερμός από τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου
Intime News

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη τη Πέμπτη

Μετά την Αττική... σειρά φαίνεται πως παίρνει και η Θεσσαλονίκη όπου το ιικό φορτίο έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση άνω του 50%, με του λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν για εικόνες περασμένου Νοεμβρίου αν δεν υπάρξουν περαιτέρω μέτρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη 101 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και 9 στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης. Οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι ανησυχητικοί για την συμπρωτεύουσα στην οποία, το κυβερνητικό επιτελείο και λοιμοξιολόγοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν τα νοσοκομεία να γεμίζουν και πάλι ασφυκτικά σε ένα ΕΣΥ το οποίο μετρά ακόμα τις «πληγές» του.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη Β κατηγορία του επιδημιολογικού χάρτη, στις «κόκκινες» περιοχές, όπου καταστήματα (υπό click away) και σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έχει καταγραφεί , 20% αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων οι οποίες αυξάνονται συνεχώς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από τα δέκα ύποπτα περιστατικά που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία τα εννέα βγαίνουν θετικά.

Παράλληλα, η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 40% με τους υγειονομικούς να κάνουν έκκληση στους Θεσσαλονικείς να τηρούν τα μέτρα για να μην ξαναζήσουν τις εφιαλτικές ημέρες του Νοεμβρίου.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη τη Πέμπτη (11/2) προκειμένου να επισκεφθεί υγειονομικές δομές της πόλης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (10:00), το Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο (11:00) και το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (11:30), από όπου θα προβεί σε δηλώσεις προς τους στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο Δημαρχείο της πόλης, (12:15), μετά το πέρας της οποίας, επίσης, θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή»

«Δεν θα με εξέπληττε εάν έμπαιναν για ένα μικρό διάστημα -μιας ή δυο εβδομάδων- κάποια επιπλέον μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη. Όμως δεν είμαστε στο σημείο της τραγικής κατάστασης», δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Είμαστε στο σημείο που πρέπει να προσέξουμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση», είπε, μεταξύ άλλων μιλώντας στον Real Fm τονίζοντας, παράλληλα την ανάγκη της τήρησης των μέτρων από όλους.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες μετρήσεις της διεπιστημονικής επιτροπής στα αστικά λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που έδειξαν διπλασιασμό του ιικού φορτίου, ενώ γνωστοποίησε πως σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο, Πέμπτη, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ανάλυση των νέων μετρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης είναι στα επίπεδα της 2οης Οκτωβρίου 2020, όταν άρχιζε, δηλαδή, η πορεία της πανδημίας προς τον «μαύρο»- όπως αποδείχτηκε- Νοέμβρη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας - Χημικά, επεισόδια και προσαγωγές