ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι περιοχές που έγιναν «κόκκινες» και κινδυνεύουν με σκληρό lockdown από σήμερα (20.02)

Κορονοϊός: Οι περιοχές που έγιναν «κόκκινες» και κινδυνεύουν με σκληρό lockdown από σήμερα (20.02)

Lockdown: Από σήμερα στις 18:00 το πρωί δυο ακόμα περιοχές μπαίνουν σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης. Ποιες περιοχές έγιναν «κόκκινες» στον χάρτη και κινδυνεύουν με επιπλέον μέτρα.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.

Αναλυτικότερα, στο Δήμο Καλυμνίων, συνεχίζει να παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καθώς και μεγάλη διασπορά του ιού εντός της κοινότητας, καθώς όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς η Κάλυμνος είχε 72 ενεργά κρούσματα στις 13 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και αυτή τη στιγμή έχει 79 με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Θεσσαλονίκης καθώς η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, το μεγαλύτερο ποσοστό (και πιο συγκεκριμένα τα 2/3) των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του δήμου αυτού και δη με την Δημοτική Ενότητα Ευόσμου. Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά, πιστά, κατά γράμμα τα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης, εξαιρετικά επικίνδυνης μετάλλαξης».

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

  • Ο Δήμος Καλυμνίων
  • Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
  • Ο Δήμος Μυκόνου
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
  • Η Περιφέρεια Αττικής.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας επισημάνθηκε ότι διαφαίνεται σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 700 ενεργά κρούσματα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 732, ωστόσο ο σημερινός τριψήφιος αριθμός τους προβληματίζει.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι φαίνεται πως τα μέτρα αποδίδουν ακόμα όμως δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα στον επιθυμητό βαθμό. Η περιοχή έχει 370 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μια εβδομάδα είχε 501.

Ο κ. Χαρδαλιάς, στη συνέχεια, έδωσε στοιχεία για τις περιοχές που εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι την 1η Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς από 2 ενεργά κρούσματα στις 9 Φεβρουαρίου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 36 ενεργά κρούσματα και πάρα πολλές στενές επαφές.

Στο Δήμο Θάσου παρατηρείται επίσης έντονη αύξηση των κρουσμάτων καθώς μέσα σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα από 6 έγιναν 33 και παρά την αρχική στεγανοποίησή τους η διασπορά δείχνει να είναι πιο μεγάλη στην κοινότητα.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρατηρείται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους σχεδόν τους δήμους της περιοχής, καθώς από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 126 από 79, ενώ προσέθεσε ότι για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού είναι απαραίτητο να μειωθεί στο μέγιστο βαθμό και η κινητικότητα μεταξύ των δήμων.

Ενώ παράλληλα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),

-Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

-ο Δήμος Θάσου,

-οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

-ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

-οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,

-ο Δήμος 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

-οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

-ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

-ο Δήμος Καρπάθου

-ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

Οι περιοχές που δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.