ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Στα ύψη ο αριθμός των διασωληνωμένων - Μεγάλη έλλειψη στις ΜΕΘ της Αττικής

Κρούσματα σήμερα: Στα ύψη ο αριθμός των διασωληνωμένων - Μεγάλη έλλειψη στις ΜΕΘ της Αττικής

Στους 392 ανέβηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ - Σήμερα Κυριακή (28/2) ανακοινώθηκαν 1.269 νέα κρούσματα 

Μεγάλος είναι πλέον ο προβληματισμός για τους ολοένα και περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς ο αριθμός τους σε αντίθεση με τα κρούσματα δεν φαίνεται να σταθεροποιείται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από το βάρος της πανδημίας και πλέον οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι ελάχιστες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 392 διασωληνωμένους. Η αύξηση οφείλεται στον αυξημένο αριθμό εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα και στην αργή ίαση που παρουσιάζουν οι ασθενείς, με την αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων είναι δυσθεώρητα δυσανάλογη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις αρχές της εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα (22/2), οι διασωληνωμένοι ασθενείς, εν μέσω του αυστηρού lockdown έφταναν τους 346. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391 (70.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290
ασθενείς.

Κρίσιμες ώρες για την Αττική

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως τονίζει, η κατάσταση είναι στην Αττική είναι πολύ κρίσιμη, με τις ελεύθερες ΜΕΘ στην πρωτεύουσα να είναι πια ελάχιστες.

«Το ΑΤΤΙΚΟ νοσηλεύει περί τα 130 περιστατικά κορονοϊό στις κλινικές. Είναι γεμάτο και αύριο εφημερεύει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 65 ράντζα για γενικά περιστατικά», τονίζει και προσθέτει ότι «υπάρχει διασπορά του ιού στη Παθολογική κλινική, η οποία έχει και ογκολογικά περιστατικά, με 12 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό».

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής, «ο Ευαγγελισμός νοσηλεύει 111 περιστατικά στις κλινικές και το Σωτηρία με αριθμό - ρεκόρ 321 ασθενών σε κλινικές και ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ γεμάτες».

«Βαριά περιστατικά που θα μπορούσαν να παρακολουθούνται καλύτερα μέσα στις ΜΕΘ, όπως γίνονταν πριν την κορύφωση της πανδημίας για πολλούς ασθενείς, τώρα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους», τονίζει.

Αναφορικά με το Ασκληπιείο, αναφέρει ότι υπάρχει διασωληνωμένο περιστατικό εντός ΜΕΘ. «Η κατάσταση του δεν επιτρέπει τη διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο και η ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτη. Πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να διακομισθούν σε αλλά νοσοκομεία λόγω της βαρύτητας της κατάστασης τους», υπογραμμίζει.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει επίσης ότι αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής έχουν γεμάτες τις ΜΕΘ, με το Σωτηρία να έχει ένα κρεβάτι, όπως και ο Ευαγγελισμός, ενώ το Αττικό είναι γεμάτο.

Ιδία εικόνα και στο Σισμανόγλειο, ΕΛΠΙΑ, ΝΙΜΙΤΣ, Θριάσιο.

«Η πολιτεία επαναπαύθηκε με τα lockdown και τις εισηγήσεις των ειδικών ότι η κατάσταση θα ελεγχθεί και δεν προετοίμασε κατάλληλα τα νοσοκομεία. Τελευταία στιγμή αιφνιδιασμένη προσπαθεί να αναπτύξει κρεβάτια ΜΕΘ και κλινικές χωρίς σχέδιο και στελέχωση», τονίζει επίσης.

Αναλυτικά η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχει ως εξής:

  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • ΚΑΤ 19 ασθενείς στις 28 κλίνες.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ. 83 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 7 ασθενείς στις 9 κλίνες.
  • ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. 5 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 12 ασθενείς στις 16 κλίνες σήμερα εφημερεύει.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 44 ασθενείς στις 45 κλίνες.
  • ΕΛΠΙΣ 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ. 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 12 ασθενείς στις 12 κλινες.
  • ΑΤΤΙΚΟ. 33 ασθενείς στις 33 κλίνες.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ. 17 ασθενείς στις 17 κλίνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 κλίνες ΜΕΘ κενές στην Αττική, οι οποίες, όπως αναφέρει φτάνουν για μία μέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.269 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 36 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 391 οι διασωληνωμένοι