ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ - Δεν φαίνεται μείωση του ιικού φορτίου

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ - Δεν φαίνεται μείωση του ιικού φορτίου

Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ οι διασωληνωμένοι μόνο χθες ήταν 506, προκαλώντας ασφυξία στο ΕΣΥ

Καθοριστικές αναμένεται να είναι οι επόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι κρίσιμη τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και με τις νέες μολύνσεις που ανακοινώνονται καθημερινά και οι οποίες βρίσκονται σταθερά πάνω από τις 2.000, εν μέσω μάλιστα ενός παρατεταμένου lockdown.

Σήμερα άλλωστε αναμένονται και οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων της επιτροπής οι οποίες προσανατολίζονται στο κλείσιμο όλων των σχολείων της επικράτειας για δυο εβδομάδες αλλά και στην ένταξη εννέα περιοχών στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη.

Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ οι διασωληνωμένοι μόνο χθες ήταν 506, προκαλώντας ασφυξία στο ΕΣΥ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Πέμπτη (11/3) 2.570 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 1.282 καταγράφηκαν στην Αττική. Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να είναι η πρώτη σε κρούσματα περιοχή της χώρας με 317 νέες καταγεγραμμένες μολύνσεις

Πιο αναλυτικά:

  • Ανατολική Αττική 141
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 160
  • Δυτική Αττική 67
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 210
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 317
  • Νήσοι 17
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 144
  • Πειραιάς 226

Προβληματίζουν Θεσσαλονίκη και Αχαϊα

Στην Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει καταγραφεί «έκρηξη» κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ χθες να ανακοινώνει 229 μολύνσεις, ενώ οι αναλύσεις των λυμάτων της περιοχής δείχνουν ότι δεν ενδέχεται ύφεση τα επόμενα 24ωρα. Παράλληλα, α δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα, όπου τα νέα κρούσματα έφτασαν στα 131. Στη Λάρισα οι νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 82, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν εκ νέου Εύβοια και Ηράκλειο Κρήτης που κατέγραψαν 48 νέα κρούσματα και οι δυο το τελευταίο 24ωρο.

Αγωνία για την πορεία των μεταλλάξεων στην Αττική

Τα αυξημένα ιικά φορτία σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Αττική, παρά τα παρατεταμένα lockdown φαίνεται να οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στις μεταλλάξεις οι οποίες κυριαρχούν σε όλη την επικράτεια. Οι αναλύσεις των λυμάτων στο Λεκανοπέδιο μασρτυρούν ότι τις επόμενες επτά ημέρες δεν αναμένεται να δούμε κάποια αξιοσημείωτη πτώση στα νέα κρούθσματα.

«Εμείς μετράμε καθημερινά τα λύματα τα οποία βλέπουν μπροστά επτά μέρες περίπου και αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Μάλιστα ερωτώμενος για το πού οφείλεται η μη μείωση των κρουσμάτων παρά το lockdown που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μήνες ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες. Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρώτος αφορά τις μεταλλάξεις, η μεταδοτικότητα των οποίων παράγουν ένα πολύ υψηλό ιικό φορτίο στους ανθρώπους. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η εποχή, καθώς όπως αναφέρει ο καιρός ευνοεί την διασπορά παραδοσιακά, «αυτή την εποχή έχουμε τις περισσότερες ιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο τρίτος παράγοντας σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια κόπωση από τα μέτρα στους πολίτες, από τα συνεχόμενα και διαρκή lockdown.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Σοκ από τον θάνατο πεντάχρονης - Βρέθηκε κρεμασμένη από σκοινί