ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Σφακιανόπουλος: Ο άνθρωπος που «πολεμά» τα σκουπίδια στις πόλεις μας, μιλά στο Newsbomb.gr

Βασίλης Σφακιανόπουλος: Ο άνθρωπος που «πολεμά» τα σκουπίδια στις πόλεις μας, μιλά στο Newsbomb.gr

Ήταν ένα απόγευμα στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όταν ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός της πρωτοβουλίας «Save Your Hood», ανέβηκε όπως το συνήθιζε στα Τουρκοβούνια για περπάτημα. Όσο βρισκόταν στα κιόσκια στον Οικισμό Παπανδρέου αγναντεύοντας την πόλη συνειδητοποιούσε - όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr - ότι τα σκουπίδια ήταν τόσο πολλά που δεν ξεχώριζες το έδαφος.

Δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι το πλαστικό ποτήρι του καφέ που είδε να εκσφενδονίζει ένας πιτσιρικάς δίπλα του θα γινόταν η θρυαλλίδα για μια τεράστια αλλαγή ζωής. «Του λέω “μα τι κάνεις;”, μου απαντάει “έχεις κάποιο πρόβλημα; Δεν βλέπεις τι γίνεται κάτω; Το δικό μου θα πειράξει;”». Ένιωσε λοιπόν ότι έπρεπε να κάνει κάτι. Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος εργαζόταν για πολλά χρόνια ως creative director σε μεγάλες εταιρείες. Μολονότι πάντα ασχολιόταν με τα κοινά και ονειρευόταν μια μέρα να κάνει κάτι ουσιαστικό για το περιβάλλον και την κοινωνία, κάτι με απτό αποτέλεσμα, ποτέ έως τότε δεν το είχε σχηματοποιήσει στο μυαλό του.

Η πρωτοβουλία Save Your Hood, που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα

Λίγο πριν από την πρώτη καραντίνα, λοιπόν, αποφασίζει να κάνει μια μεγάλη αλλαγή ζωής, αφήνοντας τη δουλειά του. «Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το τάιμίνγκ μου ήταν τελείως λάθος, αλλά από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για να κάνεις μια ριζική αλλαγή στη ζωή σου».

Η πρωτοβουλία Save Your Hood, που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα

Έτσι σχηματοποιήθηκε η ιδέα του «Save Your Hood» και αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις και ο καθένας να συμμετέχει σε αυτή που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του. «Δημιουργήσαμε ένα πολύ απλό σύστημα καθαρισμού των πόλεων και μέσα από αυτή την διαδικασία οργανώνονται οι ομάδες και εμψυχώνονται αυτοί που κάνουν ατομικά τις δράσεις τους, το οποίο είναι πολύ σημαντικό». Η ιδέα, όπως αποδείχθηκε πολύ γρήγορα «αγκαλιάστηκε» από τους πολίτες, αφού σε ελάχιστες εβδομάδες οι εθελοντές καθαρισμού αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο όπως και οι δράσεις.

Η πρωτοβουλία Save Your Hood, που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα

«Σήμερα η δράση Save Your Hood απαριθμεί περίπου 38.000 μέλη. Σε περίπου 6 μήνες έχουμε μαζέψει σχεδόν 5,5 εκατ. λίτρα σκουπιδιών και δρούμε σε 192 δήμους. Το 59,1% των δήμων δηλαδή της χώρας και είμαστε υπό την αιγίδα 54 δήμων», αναφέρει στο Newsbomb.gr, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος.

Η πρωτοβουλία Save Your Hood, που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βασίλης Σφακιανόπουλος στο Newsbomb.gr:

  • κ. Σφακιανόπουλε, πώς εμπνευστήκατε την δημιουργία της ομάδας του Save Your Hood και πότε ξεκινήσατε την δράση σας;

Ήμουν πάντα ενεργός με το περιβάλλον. Διαφωνούσα με τη λογική της καθαριότητας των «clean ups» γιατί γίνεται μια φορά και μετά γυρνάμε στις ζωές μας γεγονός που δεν έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Στην πρώτη καραντίνα, ένας πιτσιρικάς στα Τουρκοβούνια πέταξε κάτω ένα ποτήρι καφέ μιας χρήσης μπροστά μάτια μου. Όταν τον ρώτησα τι κάνει, η απάντησή του ξεπέρασε κάθε φαντασία. «Μα καλά, δεν βλέπεις τι γίνεται; Το δικό μου σε πείραξε;». Αυτή ήταν μια λογική που δεν μπορούσα να χωνέψω. Πείσμωσα και είπα «θα το καθαρίσουμε». Αφιέρωσα πολύ χρόνο για να βρω έναν τρόπο ώστε αυτό να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στις 15 Νοεμβρίου έκανα ένα open call από τα δικά μου social media για να καθαρίσουμε μία από τις αγαπημένες μου περιοχές, τα Τουρκοβούνια. Ήταν ώρα αιχμής, μεσημέρι Σαββάτου. Ήμασταν σίγουροι ότι όλο αυτό θα μαζέψει πάρα πολύ κόσμο. Καθαρίσαμε, μας είδαν πολλοί, ακούσαμε πάρα πολλά «μπράβο», όμως δεν υπήρξε καμία συμμετοχή. Από την τρίτη δράση και μετά άρχισε να μπαίνει ο κόσμος. Μαζέψαμε τριάντα έξι σακούλες γίγας. Ήμασταν επτά άτομα, σχετικά λίγοι σε σχέση με το χάλι που υπήρχε. Τα σκουπίδια ήταν συσσωρευμένα σε στρώματα. Παίζει να μην είχε καθαριστεί ποτέ ο χώρος. Όσο μαζεύαμε ήταν σαν να σκάβαμε και λίγο το παρελθόν μας, σαν να αλλάζαμε δεκαετίες. Φαντάσου ότι χωμένες στο έδαφος υπήρχαν μπίρες και αναψυκτικά του '80. Η ιδέα να επεκταθεί αυτή η δράση σε όλη την Ελλάδα και ο τρόπος που θα γινόταν αυτό ήρθαν πολύ αργότερα. Ήταν στα σχέδιά μου, ήξερα ότι υπήρχε έλλειψη πρωτοβουλίας από την πλευρά των πολιτών για χίλιους δυο λόγους. Κι εσύ παίζει να βρεις ένα σημείο και να θέλεις να το καθαρίσεις, αλλά δεν το κάνεις ποτέ. Κι εμένα μου συμβαίνει αυτό. Είναι ανθρώπινο, συνήθως λείπει η σπίθα. Όταν ξεκινήσαμε να κοινοποιούμε τις δράσεις μας, αρχίσαμε να δεχόμαστε διάφορα αιτήματα. «Θέλω πάρα πολύ να έρθω, να βοηθήσω, αλλά μένω Πειραιά». Η πρώτη μου σκέψη ήταν να απαντήσω «σόρι, δεν γίνεται» και να το αφήσω εκεί. Αντί γι' αυτό, άρχισα να τους λέω «παιδιά, επιλέξτε ένα σημείο στην περιοχή σας και κάντε το».

Η πρωτοβουλία Save Your Hood, που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα
  • Πόσα μέλη απαριθμεί σήμερα η ομάδα, υπάρχει ενδιαφέρον; Επίσης πόσες δράσεις απαριθμείτε και σε πόσους δήμους;

Σήμερα απαριθμούμε περίπου 38.000 μέλη. Σε περίπου 6 μήνες έχουμε μαζέψει σχεδόν 5,5 εκατ. λίτρα σκουπιδιών και δρούμε σε 192 δήμους. Το 59,1% των δήμων δηλαδή της χώρας και είμαστε υπό την αιγίδα 54 δήμων.

  • Πώς μπορεί να συμμετάσχει κάποιος στην ομάδα και πως λειτουργεί αυτή; Περιγράψτε μας την διαδικασία

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μπορεί κάποιος να μπει στο group που έχουμε στο Facebook. Κάθε Δευτέρα ξεκινάει ένα poll όπου ο καθένας μπορεί να δηλώσει τη δικιά του γειτονιά ή να ψηφίσει που μπορεί να πάει. Οπότε μαζεύονται οι υπόλοιποι εθελοντές. Μέχρι την Πέμπτη οργανώνονται σε ομάδας. Υπάρχουν συντονιστές που βοηθούν σε όλη τη διαδικασία.

  • Υπάρχουν περίεργα αντικείμενα που βρίσκεται στα σκουπίδια που μαζεύεται;

Βρίσκουμε κάθε είδους σκουπιδιών. Τα πιο χαρακτηριστικά ήταν στην πανεπιστημιούπολη όπου βρήκαμε μια στολή δύτη. Επίσης έχουμε βρει τεστ εγκυμοσύνης στα Τουρκοβούνια. Σε γενικές γραμμές ότι υπάρχει σε ένα σπίτι έχει βρεθεί. Κομμάτια αυτοκινήτων, μηχανών ακόμα και βάρκες… σε βουνά.

Η πρωτοβουλία Save Your Hood, που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα
  • Έχετε βρει βοήθεια από την πολιτεία στην προσπάθειά σας αυτή;

Υπάρχει βοήθεια από τους δήμους σε σχέση με πράγματα που τους αφορούν. Όμως είναι και δυσλειτουργικοί οπότε αν θελήσουμε κάτι περισσότερο δεν το έχουμε όπως για παράδειγμα να πάρουμε άδεια για σημάνσεις. Ειδικά εάν είναι από δική τους χρηματοδότηση κολλάει το σύστημα και καθυστερεί. Οπότε προσπαθούμε να βρούμε την λύση μόνοι μας.

  • Γιατί θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες την δουλειά αυτή, δηλαδή την καθαριότητα μιας γειτονίας και όχι η πολιτεία;

Δεν καθαρίζουμε εκεί που πάνε οι δήμοι. Εμείς πάμε εκεί που ονομάζουμε γκρίζες ζώνες, που εμπλέκονται πολλοί φορείς, είτε ο φορέας που εμπλέκεται δεν έχει συνεργεί καθαρισμού. Εκεί υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Περιοχές εκτός δρόμων που είναι δύσκολα προσβάσιμες. Εκεί γίνονται τα… εγκλήματα.

Η πρωτοβουλία Save Your Hood, που γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα
  • Εκτός από την χώρα μας έχετε ως στόχο να δραστηριοποιηθείτε και σε άλλες χώρες;

Έχει ήδη γίνει. Επιτυχώς η προσπάθειά μας έχει γιγαντωθεί (6.000 εθελοντές). Έχουμε ξεκινήσει σε χώρες όπως η Τουρκία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία αλλά δεν γίνεται κάτι συστηματικά.

  • Μετά την εμπειρία που έχετε, τελικά η Αθήνα είναι μια καθαρή πόλη;

Προφανώς δεν είναι. Είμαστε από τις πιο βρώμικες πόλεις της Ευρώπης αλλά η εικόνα μας είναι καλύτερη τα τελευταία χρόνια. Όμως η νοοτροπία μας καθυστερεί να αλλάξει. Οι δήμοι κάνουν προσπάθειες όμως η νοοτροπία των πολιτών αργεί να αλλάξει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr