ΕΛΛΑΔΑ

AstraZeneca - Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη β' δόση-Τι πρέπει να κάνετε

AstraZeneca - Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη β' δόση-Τι πρέπει να κάνετε

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει την αποφυγή του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, στις ηλικίες κάτω των 60 ετών – Τι λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης – Πότε πρέπει να γίνει αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση - Τι είναι το mix&mach στους εμβολισμούς - Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση 

 

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει μπει το ζήτημα των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά και τη σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής για χορήγηση μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής έκανε λόγο για επιστημονικά ορθές αποφάσεις σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή έχει δίκιο και είχε και πριν δίκιο, που δεν σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου στους κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα θρηνούσαμε 30 – 35 συνανθρώπων μας».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «πλέον μειώνοντας το AstraZeneca, αφενός έχεις άλλα εμβόλια και δεν καθυστερείς, ούτε αφήνεις ακάλυπτο κομμάτι του πληθυσμού, αφετέρου έχει μειωθεί πολύ ο κίνδυνος κάποιος στην ηλικία των 30, 40 και 50 ετών να κολλήσει, γιατί είναι χαμηλή διασπορά. Άρα δεν περιμένεις αυτό το όφελος που είχες πριν μήνες. Περιμένεις πολύ λιγότερο και συγκρίσιμο όφελος σε σχέση με τις επιπλοκές».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με τα επίπεδα ανοσίας που μπορεί να αποκτήσει κάποιος που στην πρώτη δόση έκανε το AstraZeneca και στην δεύτερη θα κάνει ένα MRNA εμβόλιο τόνισε ότι όλα είναι ρευστά και δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν τι επιπέδου ανοσία μπορεί να αποκτηθεί. «Η μέθοδος του Mix&Mach, όπως ονομάζεται, στον εμβολιασμό δεν έχει μελετηθεί ακόμα οπότε όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca χωρίς παρενέργειες να κάνει και την δεύτερη. Η πιθανότητα για παρενέργεια όπως η θρόμβωση είναι μικρότερη από 1 στο εκατομμύριο. Μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες που θα κρίνει ένας γιατρός θα πρέπει να αλλάζουμε το εμβόλιο», επεσήμανε, ο κ. Τζανάκης

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού δείχνουν μια σταθερότητα, μια επιστημονική και ηθική προσήλωση και ψυχραιμία. Είναι μια δυναμική κατάσταση η πανδημία».

Η απόφαση της επιτροπής

Σε τροποποιήσεις του προγράμματος εμβολιασμού με το σκεύασμα της Astrazeneca προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ανακοινώνοντας τη Δευτέρα τη σύστασή της για χορήγησή του μόνο στους άνω των 60 ετών.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου η αλλαγή στη σύσταση προέκυψε μετά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:

«Προ δύο μηνών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία, που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν υψηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία».

Παρόλα αυτά η Επιτροπή, όπως διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου, συστήνει στους περίπου 500.000 που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Astrazeneca να προχωρήσουν κανονικά στη δεύτερη δόση με την εξαίρεση «όσων ατόμων έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση».

Παράλληλα η πρόεδρος της Επιτροπής μετά από ερώτηση για το ενδεχόμενο δεύτερης δόσης με εμβόλιο άλλης εταιρείας (mix & match) εξήγησε ότι «αυτό το πρόγραμμα του mix and match, δηλαδή της χρησιμοποίησης δύο εμβολίων ή αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, υπάρχουν άτομα τα οποία κάνουν αλλεργία σημαντική στο AstraZeneca, είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε κάποιες χώρες. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, περισσότερες αλλά όχι σημαντικές, αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου ποιο θα είναι το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού. Πιθανόν να είναι και άριστο. Αλλά την συγκεκριμένη στιγμή, είναι ένα ερωτηματικό το να κάνουμε ένα συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων».

«Και είναι και το θέμα χρόνου. Δηλαδή, έχουμε τονίσει ότι το καλύτερο εμβόλιο, ο καλύτερος εμβολιασμός είναι ο γρηγορότερος. Επομένως το να αλλάξουμε και να αναζητήσουμε μία δεύτερη δόση οπωσδήποτε διαφορετική, οπωσδήποτε θα τους οδηγήσει και σε απώλεια χρόνου σημαντικού» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΓΓ πρωτοβάθμιας υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους «ο αριθμός των ακυρώσεων για δεύτερες δόσεις είναι, 0,5% στην Pfizer, 0,45% στην Moderna και 1,89% στην AstraZeneca».

Ειδικά, δε, για το εμβόλιο της Astrazenca με το οποίο έχουν γίνει 1.067.000 εμβολιασμοί «έχουν ήδη γίνει 270.000 δεύτερες δόσεις και δεν έχουμε κανένα περιστατικό όσον αφορά τις δεύτερες δόσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ξεσπά ο σύζυγος της 44χρονης για την αλλαγή με το Astrazeneca - «Σαν να ομολόγησαν έγκλημα»